Διπλό «καμπανάκι» ειδικών για έξαρση ιώσεων και ελλείψεις στα φάρμακα

Για τις ιώσεις του αναπνευστικού που είναι σε έξαρση, αλλά και την αναμενόμενη κορύφωσή τους, μίλησαν ο Δημήτρης Παρασκευής, Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και o καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ ο Θανάσης Παπαθανάσης χτυπά καμπανάκι για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Ο Νίκος Τζανάκης είπε ο κορωνοϊός είναι ηπιότερη λοίμωξη από τη γρίπη που είναι και το βασικότερο πρόβλημα είπε, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα,

τα κρούσματα εβδομαδιαίως θα φτάσουν στα 300-350.000 και αυτό γιατί «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσιολογικά».

Τα περιστατικά γρίπης όπως τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις το προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, όπως είπε ο καθηγητής, ότι οι περισσότεροι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Ερωτηθείς για την έντονη έξαρση των ιών του αναπνευστικού που πλήττουν τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες ο Δημήτρης Παρασκευής δήλωσε: «Είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των ιών του αναπνευστικού δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια η κυκλοφορία ήταν σχεδόν μηδενική. Η ανοσία του πληθυσμού και ειδικά αυτών που δεν εμβολιάζονται για τον ιό της γρίπης χτίζεται κατόπιν της έκθεσης στο ιό αυτό. Τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 4 ετών ενδεχομένως να μην έχουν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να λειτουργήσει συσσωρευτικά σε αυτές τις ηλικίες.

Θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε τη χρήση των περιοριστικών μέτρων για τη χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι ο κορονοϊός δεν άφηνε περιθώρια να κυκλοφορήσει άλλος ιός, διότι η μεταδοτικότητα του ήταν πολύ υψηλή. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν είχαμε προληπτικά μέτρα δεν θα είχαμε άλλα αναπνευστικά προβλήματα, θα είχαμε την επαναφορά των ιών του αναπνευστικού σε πιο υψηλά επίπεδα» πρόσθεσε για το κατά πόσο η έξαρση των ιών σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Την στιγμή που ο κορονοϊός δεν είναι τόσο μολυσματικός, υπάρχει περιθώριο για τους άλλους ιούς.

Για το πότε προβλέπεται η έξαρση των ιώσεων και το αν αντέχει το σύστημα Υγείας τόνισε: «6-7 εβδομάδες χρειάζεται να κορυφωθούν οι ιώσεις. Αναμένεται να δούμε, επομένως, την κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο. Το σύστημα έχει δείξει ότι αντέχει μια πανδημία σε σχέση με την τωρινή περίοδο που οι συνθήκες προσομοίαζαν την κανονικότητα».

Ελλείψεις στα φάρμακα: Εντείνεται η ανησυχία

Στο μεταξύ προβληματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία όλης της χώρας καθώς συνεχίζονται οι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων.

Ελλείψεις εντοπίζονται από τα απλά αντιπυρετικά για παιδιά, μέχρι τα αντισταμινικά και τις κορτιζόνες. Την κατάσταση περιέγραψε στο OPEN το μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

«Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας. Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση. Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις» είπε.

Για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές τους, όταν περιοριστούν οι ελλείψεις, ο Θ. Παπαθανάσης είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν», τόνισε.

Όπως ανέφερε κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.

Τέλος, ο Θ. Παπαθανάσης συνέστησε τέλος στους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 τρόφιμα που αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Επίμονος βήχας; 4+1 συνταγές της γιαγιάς που θα τον «φρενάρουν»

Υπερκόπωση: Τα 6 σημάδια ότι δουλεύετε περισσότερο από όσο πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλό,diplo