Διπλωματικός «πονοκέφαλος» για Ομπάμα οι κυρώσεις στη Ρωσία

ΚΟΣΜΟΣ

Η αποχωρούσα κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα μία σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε αντίμετρα για την εμπλοκή της Μόσχας σε ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά πολιτικών οργανισμών και προσώπων, με στόχο -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Ομπάμα- τη διαρροή πληροφοριών σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κι άλλοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων.

Οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα που έχει εγκρίνει

ο πρόεδρος Ομπάμα. Ωστόσο είπαν ότι έχουν ως στόχο την επιβολή οικονομικών περιορισμών, την απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων, τη διαρροή πληροφοριών ώστε να έλθουν σε δύσκολη θέση Ρώσοι αξιωματούχοι ή ολιγάρχες, αλλά και την επιβολή περιορισμών σε Ρώσους διπλωμάτες, εντός των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν διατηρώντας την ανωνυμία τους ότι έχει ληφθεί η απόφαση για την αποφυγή κινήσεων ώστε ν' αποφευχθεί κάθε εξέλιξη που είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει συνθήκες ανεξέλεγκτου κυβερνοπόλεμου, μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμερικανική εμπλοκή, π.χ. στα ρωσικά συστήματα ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιοι.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI), η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), αλλά και το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) συμφωνούν ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές, κατά υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και κατά στελεχών του, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει εξαχθεί επίσης το κοινό συμπέρασμα των παραπάνω υπηρεσιών ότι η Ρωσία επεδίωξε να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, προκειμένου να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Από τη μεριά της, η Ρωσία αρνείται τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ απορρίπτει τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Χρειάζεται ν' αναλάβουμε δράση -κατά της Ρωσίας- και θα το πράξουμε», είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης του στο ραδιόφωνο NPR.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει ν' αφήσουν πίσω την ένταση που έχει προκληθεί γύρω από την υπόθεση των ηλεκτρονικών υποκλοπών κατά του Δημοκρατικού Κόμματος, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ που αμφισβητεί την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι Ρώσοι χάκερς έκαναν υποκλοπή πληροφοριών από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στελέχη του, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσουν και να βοηθήσουν τον Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με το αν οι ΗΠΑ πρέπει να επιβάλλουν (νέες) κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τραμπ απάντησε ότι «νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας.

Πιστεύω ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας πολύπλοκη. Στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των υπολογιστών, κανένας δε γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν στο θέρετρο «Mar-a-Lago» ιδιοκτησίας του ιδίου στη Φλόριντα όπου και βρίσκεται για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ συνεχίζονται οι συνεντεύξεις υποψηφίων για την ανάληψη κυβερνητικών θέσεων ευθύνης στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης, ότι δεν ήταν ενήμερος για τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να αναμένουν την επιβολή σκληρών κυρώσεων για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε χθες ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίμετρα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν νέους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας. Ο Τζιμ Λιούις ειδικός σε θέματα ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο στο εξειδικευμένο κέντρο (Center for Strategic and International Studies) τονίζει ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι αποτελεσματική, κυρίως επειδή ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τραμπ θα είναι δύσκολο να τις ακυρώσει, αλλά κι επειδή προκαλούν δυσκολίες στη Ρωσία.

Μπαράκ ΟμπάμαΒλαντιμίρ ΠούτινΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑΡωσίακυβερνοεπιθέσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα