Δισεκατομμυριούχοι χτίζουν καταφύγια για προστασία από πυρηνικά και φυσικές καταστροφές

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Αναζητούν προστασία από πυρηνικά και φυσικές καταστροφές

Τρόμο ακόμη και στους πιο ισχυρούς του πλανήτη έχουν προκαλέσει οι παγκόσμιες εξελίξεις και, όπως όλα δείχνουν, η ιδέα της συντέλειας του κόσμου ή μιας τεραστίων διαστάσεων πυρηνικής καταστροφής έχει φωλιάσει για τα καλά στο μυαλό και στην καρδιά τους και – ακόμη πιο βαθιά – στην... τσέπη τους.

Πλημμύρες, σεισμοί, διπλωματικά επεισόδια, πόλεμοι, πυρκαγιές, τυφώνες, οικονομικές κρίσεις, η τρομοκρατία και οι αγοραπωλησίες πυρηνικών

όπλων δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστους τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι έσπευσαν έντρομοι να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν. Να αγοράσουν. Ή, πιο σωστά, να αξιοποιήσουν κάποια επένδυση, όπως θα έλεγαν στη «γλώσσα» τους.

Το αποτέλεσμα αυτού του φόβου ήταν να πλουτίσουν οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή ειδικών καταφυγίων που θα άντεχαν μέχρι και πυρηνικό πόλεμο. Διότι, ως γνωστόν, πάντα κάποιοι κερδίζουν από τα δεινά του κόσμου.

Τα καταφύγια βόμβας δεν είναι πλέον ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Την εποχή εκείνη πραγματοποιούνταν αεροπορικές επιδρομές, καθώς οι φόβοι για έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης έφταναν στο «κόκκινο». Μάλιστα, το 1962, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έστειλε ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή καταφυγίων στο κατώφλι των σπιτιών ή στο υπόγειο.

Τώρα μια δεύτερη «έκρηξη» στις πωλήσεις καταφυγίων τροφοδοτείται από τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις, την επιδείνωση των πυρκαγιών, των ανεμοστρόβιλων και των τυφώνων, αλλά και του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η εταιρεία Atlas Survival Shelters δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι πούλησε 1.000 καταφύγια το 2017. Επίσης, διαθέτει περίπου δώδεκα είδη καταφυγίων με δημοφιλέστερο το BombNado.

Η μεσιτική εφημερίδα «Real Deal» αναφέρει ότι η εταιρεία Rising S Company στο Τέξας σημείωσε αύξηση 700% στις διεθνείς πωλήσεις πέρυσι, κυρίως στην Ιαπωνία.

Οι τιμές

Οι κατασκευαστές καταφυγίων βόμβας υποστηρίζουν ότι οι πελάτες τους κυμαίνονται από τους τεχνολογικούς δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley έως απλούς ιδιοκτήτες σπιτιών που θέλουν να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν σε περίπτωση καταστροφής.

Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να φτιάξει μόνος του το δικό του καταφύγιο, αλλά υπάρχει και η «εύκολη» λύση, δηλαδή να το αγοράσει έτοιμο. Οι τιμές ξεκινούν από 19.000 δολάρια (το κόστος του BombNado), αλλά μπορούν να φτάσουν τα 8,3 εκατομμύρια.

Για 19.000 δολάρια παίρνετε μόνο τα βασικά. Πρόκειται για έναν χώρο 2,4 x 2,4 μέτρα με ένα κρεβάτι, μια τουαλέτα και ένα φίλτρο αέρα.

Τα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας μπορούν να είναι πιο πολυτελή από τα περισσότερα σπίτια και περιλαμβάνουν πισίνες, υδρομασάζ και χώρους σκοποβολής. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε συστήματα επιτήρησης αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε.

Ο Ρον Χάμπαρντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Atlas Survival Shelters, δήλωσε στο cnet.com ότι οι πωλήσεις καταφυγίων βρέθηκαν στο αποκορύφωμά τους τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Βόρεια Κορέα με «πυρ και μανία».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μια οικογένεια από την Καλιφόρνια παρήγγειλε ένα καταφύγιο αξίας 25.000 δολαρίων, το οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και ως κελάρι κρασιού και ως καταφύγιο. Αυτά τα καταφύγια πολλαπλών χρήσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο κυρίως προωθούνται τα καταφύγια. Προωθούνται ως αγορά πολυτέλειας και ματαιοδοξίας και όχι μόνο ως μέσο επιβίωσης.

Η ασφάλεια

Στο διαφημιστικό φυλλάδιο της εταιρείας τα καταφύγια που είναι και κελάρια κρασιού ονομάζονται WineNado. Ωστόσο, το φυλλάδιο αναφέρει ελάχιστα πράγματα για το πώς ακριβώς το καταφύγιο θα προστατεύσει τους ιδιοκτήτες του αν πύραυλοι χτυπήσουν το σπίτι τους. Γράφει, όμως, αυτό: «Το γεγονός ότι το καταφύγιο κρύβεται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας σας θα ενθουσιάσει τους φίλους σας όταν τους δείξετε την κρυφή είσοδο στο νέο σας αγαπημένο δωμάτιο».

Αν και ο Ρον Χάμπαρντ υποστηρίζει ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας, στην ουσία η πολυτέλεια είναι αυτό που ενθουσιάζει και πάντα ενθουσίαζε τους ανθρώπους.

Τα περισσότερα καταφύγια είναι σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Αν και κατασκευάζονται κυρίως από ενισχυμένο χάλυβα ή είναι χτισμένα με γαλβανισμένους κυματοειδείς σωλήνες, τα δομικά υλικά δεν είναι αυτά που προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που τους προστατεύει είναι το γεγονός ότι βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Ωστόσο, αν κάποιος δεν έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο κομμάτι γης για να τοποθετήσει το καταφύγιό του, είναι σαν να έχει αγοράσει μια βάρκα χωρίς να υπάρχει ωκεανός για να πλεύσει.

«Η γη είναι που παρέχει αυτό το επίπεδο προστασίας. Αυτός είναι ο λόγος που τα θάβουν κάτω από το έδαφος» λέει ο Γκάρι Λιντς, γενικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Rising S Shelters.

Αλλά ένα καταφύγιο πρέπει να αντέχει περισσότερα από μια έκρηξη. Τα περισσότερα καταφύγια διαθέτουν το σύστημα φίλτρου NBC που εξασφαλίζει ότι ο αέρας είναι ασφαλής για να τον εισπνεύσει κάποιος. Είναι χρήσιμο για χημικές ή πυρηνικές επιθέσεις ή όταν ο αέρας μολύνεται από επικίνδυνες χημικές ουσίες λόγω πυρκαγιάς.

δισεκατομμυριούχοιΚαταφύγιοτιμέςασφάλειαIssue: 2040Issue date: 27-9-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δισεκατομμυριούχοι,disekatommyriouchoi