Δραματική η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά - SOS από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

ΕΛΛAΔΑ

Δραματική είναι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπου καθημερινά φθάνουν με δουλεμπορικά σκάφη από την Τουρκία ή διασώζονται από την ελληνική ακτοφυλακή περισσότεροι από 600 πρόσφυγες. Οι περισσότεροι γονείς με μικρά παιδιά, ηλικωμένοι και άρρωστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το πρώτο πεντάμηνο του 2015 η Ελλάδα δέχθηκε

42.000 πρόσφυγες, όταν όλο το ΄14 ο αριθμός τους έφθασε τους 43.500. Δηλαδή φέτος, παρατηρείται εξαπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το 90% των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία (60%), το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και την Ερυθραία. Δηλαδή χώρες που είτε μαστίζονται από εμφύλιους πολέμους, είτε οι κάτοικοι τους φεύγουν για να γλυτώσουν από τους φανατικούς ισλαμιστές του ΙSIS και της Μπόκο Χαράμ.

Η διασπορά των προσφύγων γίνεται σε 15 νησιά, με κυριότερα αυτά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.

Τα τρία κέντρα υποδοχής στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο έχουν γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες προσφύγων να αναζητούν κάπου να μείνουν στο λιμάνι, στο δρόμο και τις κεντρικές πλατείες των νησιών και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα (!),και να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα μεταφέροντας παιδιά, ηλικιωμένους και ανάπηρους, ακόμη και πάνω σε καπάκια από κάδους απορριμμάτων, για να φθάσουν στο προαναχωρησιακό κέντρο ή το αστυνομικό τμήμα του νησιού, από όπου θα πάρουν το την άδεια 6μηνης προσωρινής παραμονής στην Ελλάδα και να φύγουν για την Αθήνα.

Όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς των νησιών που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο προσφύγων από τα Μικρασιατικά παράλια τόσο η σίτιση όσο και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων γίνεται αποκλειστικά και μόνο χάρη στη φιλοτιμία και τη συμμετοχή των κατοίκων των νησιών αυτών και εθελοντικών κλιμακίων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Και αυτό εξαιτίας, της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση κονδυλίων ύψους τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Χρήματα, που προέρχονται από Κοινοτικές Ενισχύσεις στις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας εκτιμάται πως κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου της εφετινής χρονιάς, περισσότεροι από 90.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν με δουλεμπορικά τη Μεσόγειο, προερχόμενοι από τη Λιβύη και τα τουρκικά παράλια.
Από αυτούς 46.500 έφθασαν στα παράλια της Ιταλίας, 42.000 στην Ελλάδα και μόλις 920 και 91 στην Ισπανία και τη Μάλτα, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα 1850 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους, σε πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, από τις αρχές της χρονιάς

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή στα γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ αυτών τον EASO (υπάγεται στην ΕΕ) και τη Frontex να ενισχύουν την υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιταλία, βασικούς αποδέκτες των μεταναστών, αφού εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι ο αριθμός των προσφύγων που θα αναζητήσουν τρόπους για να περάσουν στην Ευρώπη, θα αυξηθεί και άλλο, σε δραματικό βαθμό.

δουλεμπορικάπρόσφυγεςΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα