Δυναμική επανεκκίνηση των πλειστηριασμών το Φθινόπωρο-Το 85% των ακινήτων μένει στις τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Περισσότεροι από 2.500 πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον Οκτώβριο, με τις τράπεζες να επανέρχονται δριμύτερες μετά από ένα εκλογικό καλοκαίρι που σήμανε «ανακωχή» για τους κόκκινους οφειλέτες.

Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν 2.100 πλειστηριασμοί, από τους 3080 που είχαν αναρτηθεί συνολικά, με μόνο 57

να έχουν ματαιωθεί. Το 30% των πλειστηριασμών ανεστάλη, το οποίο σημαίνει ότι είτε ο οφειλέτης έκανε ανακοπή διεκδικώντας υψηλότερη τιμή εκκίνησης, είτε προσήλθε στην τράπεζα με χρήματα για διακανονισμό στο «παρά πέντε».

Δεν γλιτώνουν από το σφυρί ούτε οι πρώτες κατοικίες

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, με ραγδαίους ρυθμούς ανεβαίνουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι κατοικίες αξίας κάτω των 100.000 ευρώ, με τους τραπεζίτες να στέλνουν τελεσίγραφο στους οφειλέτες «προστασία ή πλειστηριασμός». Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου προειδοποιεί σε δηλώσεις του στο insider.gr ότι οι οφειλέτες θα πρέπει είτε να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, εφόσον δικαιούνται την προστασία, είτε να έρθουν σε ρύθμιση με την τράπεζα -διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-auction.gr 1.900 κατοικίες με τιμή εκκίνησης κάτω από τις 100.000 ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την απόφαση των τραπεζών να σκληρύνουν τη στάση τους. «Πολλοί οφειλέτες δεν έχουν καταλάβει ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε -τότε δηλαδή που δεν πλήρωναν αλλά δεν είχαν ούτε συνέπειες. Όσοι δικαιούνται προστασία θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα, διαφορετικά θα λάβουν ραβασάκια για πλειστηριασμούς πολύ σύντομα», αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές.

«Φιλική» πλατφόρμα πλειστηριασμών

Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία στο ένα περίπου έτος που διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το 80-85% των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες που τα επισπεύδουν. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, έχουν εξαγγείλει αλλαγή πολιτικής και επιβολή πλαφόν στα ακίνητα που θα αγοράζουν οι ίδιες, προσπαθώντας παράλληλα να προωθήσουν τα ακίνητα με ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες που διευκολύνουν τους αγοραστές, όπως η landea.gr.

Στην εν λόγω πλατφόρμα, η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια των συστημικών τραπεζών, αναρτώνται τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό με φωτογραφίες και δυνατότητα αναζήτησης ανά γεωγραφική περιοχή, είδος ακινήτου, τιμή εκκίνησης, ημερομηνία πλειστηριασμού κ.λπ. Μια έλλειψη της πλατφόρμας είναι ότι δεν περιλαμβάνει φωτογραφίες από το εσωτερικό του «κόκκινου» ακινήτου, καθώς το πιθανότερο είναι ότι κατοικείται από τον οφειλέτη. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα δεν μπορεί να εισέλθει στην ιδιοκτησία προτού περιέλθει στην κατοχή της το ακίνητο.

Εν τω μεταξύ, οι υποψήφιοι αγοραστές αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς όσο ενισχύεται το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων. Στελέχη του τραπεζικού κλάδου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σήμερα αρκετά ξένα funds με διαθέσιμα κεφάλαια 50-200 εκατ. ευρώ έκαστο για αγορά ακινήτων στην Αττική και αλλού.

 

πλειστηριασμοίΤράπεζεςΠλατφόρμαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα