Δυσβάστακτο φορο-πακέτο

Οι μαζεμένες υποχρεώσεις έχουν θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν έως την Πρωτοχρονιά οι φορολογούμενοι πολίτες, αφού θα πρέπει να βγουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μια σειρά από τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, υποβολή δήλωσης για μεταβίβαση ακινήτων, υποβολή δήλωσης αναδρομικών, υποβολή δήλωσης από κληρονόμους και όσους

μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, δηλώσεις για δικαιολόγηση τεκμηρίων αλλά και τέλη κυκλοφορίας του 2022 συνθέτουν το «καλάθι» των τελευταίων φορο-υποχρεώσεων της χρονιάς.

Οι μαζεμένες υποχρεώσεις έχουν θορυβήσει εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού γνωρίζει πως έχει επέλθει κόπωση και έχουν μειωθεί δραματικά οι όποιες αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών. Παράλληλα με τους φόρους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα, ενώ οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο μόλις που έχουν αρχίσει να φαίνονται στους λογαριασμούς, που καταφθάνουν «φουσκωμένοι», προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους καταναλωτές.

Έτσι λοιπόν τα αιτήματα για παρατάσεις πέφτουν βροχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή συγκεκριμένων δηλώσεων οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου:

● Εξόφληση της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

● Πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021.

● Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.

● Υποβολή στις ΔΟΥ δηλώσεων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων για την υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

● Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

● Δηλώσεις φορολογουμένων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

● Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ κ.λπ., εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

● Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη / αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

● Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

● Υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για αδήλωτα τετραγωνικά.

● Υποβολή δηλώσεων φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς για την κάλυψη τεκμηρίων.

Τι έχει πάρει παράταση

● Ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη»: Παράταση αιτήσεων μέχρι 26 Ιανουαρίου 2022.

● Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως 31 Ιανουαρίου 2022 η υπογραφή των συμβολαίων.

● Παρατάσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πληρωμή πρώτης δόσης στις 30 Ιουνίου 2022 / 15% έκπτωση σε εφάπαξ εξόφληση, παράταση έως 31 Μαρτίου 2022.

● Πληρωμή τελών κυκλοφορίας: Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου 2022.

● Πόθεν έσχες: Παράταση έως 16 Φεβρουαρίου για εμπρόθεσμη κατάθεση.

● Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Επέκταση του μέτρου έως 31 Μαρτίου 2023.

● Σύνδεση Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών και POS: Παράταση προθεσμίας έως το 2024.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης για τα φετινά τέλη, καθώς ο φορολογικός «λογαριασμός» είναι ιδιαίτερα βαρύς. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε δοθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν.

Δεν αποκλείεται αντίστοιχη απόφαση να ληφθεί και φέτος, αφού επισήμως ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τα όποια έσοδα γίνουν μέχρι τότε να μπορούν να υπολογιστούν στις φετινές εισπράξεις.

Τα φορολογικά χαράτσια βέβαια δεν τελειώνουν με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, αφού για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έρθουν στις αρχές του 2022, μαζί με τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος (οι τελευταίες δόσεις πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου), πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα κορωνοχρέη, ενώ «ξεπαγώνουν» και χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία επιδοτούνταν έως και τον Δεκέμβριο μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 1».

Είναι φανερό ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον σε άλλες πληρωμές, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2021 κατεγράφη αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 67.000.000 ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 197.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 1,847 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από:

● τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 7 δισ. ευρώ, και

● τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1/11/2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Απ’ αυτά τα ποσά θα πρέπει να αφαιρεθούν εισπράξεις και διαγραφές ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Στη φάκα της αύξησης του ορίου ηλικίας έως και τέσσερα έτη, από τα 58 στα 62, χωρίς όμως κατ’ ανάγκην να αυξηθεί και ο χρόνος ασφάλισης από τα 35 στα 40 έτη, πιάνονται οι εν δυνάμει συνταξιούχοι του Δημοσίου για το 2022. Και αυτό γιατί για να βγει στη σύνταξη ένας δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να πιάσει δύο προϋποθέσεις, την παλιά 35ετία ή 36ετία για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με 25ετία ώς το 2010 και 25ετία το 2011 αντίστοιχα, μαζί με την ηλικία των 58 ετών.

Μάλιστα η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τρία εκατομμύρια ασφαλισμένους από 1.1.2022.

Όπως τονίζει, σώζονται μόνο 100.000 ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2021. Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ:

Από 1.1.2022 καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τίθεται οριστικά σε εφαρμογή ο γενικός υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους κανόνας του τρίτου μνημονίου (νόμος 4336/2015), σύμφωνα με τον οποίο για πλήρη σύνταξη θα απαιτούνται:

● 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) στο 62ο έτος ηλικίας ή

● 15 έτη ασφάλισης τουλάχιστον (4.500 ένσημα) στο 67ο έτος και άνω.

Για μειωμένη σύνταξη θα απαιτούνται 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) και το 62ο έτος ηλικίας.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας από 1.1.2022 από πέντε έως και 12 έτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη συνολικά!

Επειδή οι περισσότεροι ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν τις μεγάλες αλλαγές για την ασφάλιση και τη ζωή τους οφείλουν να ενημερωθούν και να μην αρκούνται στις κυβερνητικές δηλώσεις και την παραπληροφόρηση από ειδικούς που πρόσκεινται στα τρία μνημονιακά κόμματα, τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Από το 2022 ισχύουν νέοι κανόνες συνταξιοδότησης (σ.σ.: για θεμελίωση, όχι για την «έξοδο» όσων είχαν παλαιότερα θεμελιώσει και θα εξακολουθήσουν να διατηρούν αυτό το δικαίωμα και στο μέλλον), ενώ πολλοί ασφαλισμένοι κινούνται… συντηρητικά διασφαλίζοντας τα ελάχιστα δικαιώματά τους.

Ποιοι πρέπει να φύγουν τώρα

Ήδη τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μαζική φυγή προς τη σύνταξη. Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν είναι και η… χειρότερη λύση για επτά περιπτώσεις:

1. Αν την περίοδο 2002 (αρχή υπολογισμού των αποδοχών για τη διαμόρφωση του συντάξιμου μισθού) και 2010 (περίοδο που άρχισαν οι μειώσεις των αποδοχών λόγω οικονομικής κρίσης και, εν τέλει, κατάργησης των Δώρων το 2012 σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο κ.λπ.) είχατε ικανοποιητικό μισθό, ενώ τα τελευταία χρόνια αμείβεστε με χαμηλότερα ποσά ή εργάζεστε με μερική απασχόληση, είναι προφανές ότι σας συμφέρει η συνταξιοδότηση.

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχετε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Διαφορετικά, με διαλείπουσα εργασία ή 4ωρη απασχόληση ο συντάξιμος μισθός μειώνεται. Και ό,τι κερδίζεται από την παράταση του εργασιακού βίου, χάνεται από τη συρρίκνωση της βάσης υπολογισμού (συντάξιμος μισθός).

2. Όποιος/α μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 15ετία, ακόμη και με μειωμένη σύνταξη στο 62ο έτος (100 ένσημα κάθε χρονιά κατά την τελευταία 5ετία), δεν έχει να κερδίσει πολλά μένοντας έως το 67ο έτος. Το κλάσμα (ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης) ελάχιστα διαφοροποιείται εν σχέσει με την εθνική σύνταξη, η οποία εξακολουθεί να διαμορφώνει τις αποδοχές (μείον 103 ευρώ στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης).

3. Η δυνατότητα νόμιμης εργασίας με μια σχετικά μικρή μείωση της σύνταξης (-30%) αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο… πρόωρης συνταξιοδότησης. Πόσο μάλιστα όταν οι εισφορές για την εργασία, στη διάρκεια της συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το τελικό πόσο (μετά την οριστική διακοπή της εργασίας).

4. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 40 χρόνια εργασίας δεν έχει κανέναν λόγο να μην συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος της ηλικίας και να συνεχίσει να εργάζεται – επιχειρεί, λαμβάνοντας το 70% της σύνταξής του.

5. Η συνταξιοδότηση συνδυάζεται και με τη λήψη, συνήθως, του εφάπαξ, ένα ποσό που πάντα έρχεται να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις (δάνεια, χρέη κ.ά.) του παρελθόντος.

6. Η υγειονομική κρίση, η επαφή με κοινό στην εργασία, ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το κόστος μετάβασης και επιστροφής (σ.σ.: ειδικά τώρα που ακρίβυναν τα καύσιμα) οδηγούν στην πρόωρη «απόσυρση». Οι ανωτέρω λόγοι είναι οι κύριοι που οδήγησαν στην αύξηση του μη εργατικού δυναμικού κατά το τελευταίο ενάμισι έτος. Πολλοί εργαζόμενοι, ανήκοντες στα ευάλωτα άτομα, προτίμησαν να μην έχουν καν εισόδημα (μη εργασία – μη συνταξιοδότηση) προκειμένου να προστατευτούν από τον κορωνοϊό.

7. Η απειλή της ανεργίας και μια απόλυση που μπορεί να οδήγησε σε μειωμένες αποδοχές (μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας αφορά μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία).

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση… «σπεύδε βραδέως»

Κατακραυγή από ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση – «παρωδία»

Η Μεγάλη Παραίτηση

Keywords
πακετο, μεσα μαζικης μεταφορας, τελη κυκλοφοριας 2016, τελη κυκλοφοριας 2014, Πρωτοχρονιά, ενφια, δου, επιδοματα, ααδε, βεβαίωση, ιουνίου, κεδε, προυπολογισμος, χρεος, μνημονιο, λύση, ΔΕΚΟ, αποσυρση, συριζα, τελη κυκλοφοριας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, τελη κυκλοφοριας 2015, δικαιολογητικα, εκκαθαριστικο, κομματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, αντικειμενικες αξιες, επιδοτησεις, δανεια, δου, εθνικη, εργασια, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, φυσικο αεριο, ωρα, αυξηση, βεβαίωση, βροχη, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δηλωσεις, δοθει, εγινε, ευρω, ενσημα, επτα, ερχεται, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, εφαπαξ, ζωη, ιδια, ηλικια, θεσεις εργασιας, κεδε, κοπωση, ληψη, λύση, λογο, μερικη απασχοληση, μηνες, μισθος, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, εξοφληση, παντα, οχηματων, υπογραφη, ποθεν εσχες, ρευμα, ρυθμιση, συνταξη, σειρα, τρια, φαινονται, φυγη, φυσικο, φορολογικη, χερι, χρονος, ψηφιακη, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, πληροφοριες, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Δυσβάστακτο -πακέτο,dysvastakto -paketo