Περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας γιατί «καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει πόλεμος» – «Ήταν πολύ άγριο» λέει ο Μητσοτάκης για την Οδησσό

Σε νέες δηλώσεις μετά το μήνυμα μεγαλύτερης εμπλοκής στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που έστειλε νωρίτερα, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα φοβηθούμε» το Κρεμλίνο, είπε εξ ονόματος της ελληνικής κοινωνίας από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ώρα που μόλις ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στο Βουκουρέστι και αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, ανέφερε

τα εξής:

«Βλέπω το ΕΛΚ ενωμένο και συντεταγμένο πίσω από την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και πολιτικά δικαιωμένο για τις επιλογές που έκανε. Προσερχόμαστε με ισχυρή πολιτική πλατφόρμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το ΕΛΚ είναι αναντικατάστατος εταίρος στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας».

Επίσης, μιλώντας για την πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Οδησσό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της ΕΕ να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Και πρόσθεσε: «Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ, στο Βουκουρέστι, με αναφορά στην έκρηξη στην Οδησσό, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον γενναίο ουκρανικό λαό για όσο χρειαστεί».

Μια έκρηξη, που η ουκρανική πλευρά και όχι μόνο θέλει να εμφανίσει πως είχε στόχο τις αποστολές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, o Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «η Μόσχα θα είχε πλήξει τον στόχο της, αν αυτός ήταν ο στόχος, και αυτό είναι προφανές στον καθένα ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή». «Είναι προφανές για τον καθένα. Και το ότι δεν υπήρξε κανένα πλήγμα κατά της αυτοκινητοπομπής στην Οδησσό. Και το ότι αν ήταν στόχος, θα τον πετυχαίναμε» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

O κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εξακολουθούμε λοιπόν να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, στρατιωτικά, έχουμε αναλάβει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση των εδαφικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει αποδεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καυχηθεί για τον «πολύ σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας και να ενθαρρύνει όλες τις χώρες να θυσιάσουν τις ανάγκες των λαών τους, για το ελάχιστο 2% αμυντικής δαπάνης για το ΝΑΤΟ, εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας των αμερικανο-νατοϊκών σχεδιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (European Council on International Relations -ECFR) προκύπτει πως στην Ελλάδα το 59% πιστεύει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να πιέσει την Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και μόλις το 16% θέλει η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στο να πάρει πίσω τα εδάφη της.

Να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και να ενθαρρύνει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία απαντά το 42% στην Ελλάδα, να διατηρήσει αμετάβλητη τη δική της στήριξη προς την Ουκρανία το 20%, ενώ μόλις το 7% ζητεί να αυξήσει τη στήριξή της η Ευρώπη και να αντικαταστήσει την προηγούμενη αμερικανική βοήθεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά.

Ποντάρει στον ουκρανικό κουβά

Η ξαφνική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία (Οδησσό) είναι πράγματι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που θέλει να προβάλλει η
κυβέρνηση υπενθυμίζοντας την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στα ανατολικά της εμπόλεμης χώρας.

Αυτούς (τους ομογενείς) η ελληνική κυβέρνηση τους έχει θυσιάσει – διαλύοντας τις ελληνορωσικές σχέσεις – προκειμένου να εμφανιστεί ως σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών επιδιώξεων στην
περιοχή σε βάρος της Μόσχας.

Άλλωστε όσοι από τους ομογενείς έχουν απομείνει στην περιοχή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της
Ρωσίας, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί μόνο τυπικές σχέσεις.

Η σύνθεση της αποστολής που συνόδευε τον πρωθυπουργό στο «μυστικό» ταξίδι του οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα πως αυτό το ταξίδι κρύβει και κάτι περισσότερο από τον συμβολισμό της
ελληνικής συμπαράστασης / δέσμευσης στο πλευρό του Ζελένσκι.

Η στενή σύνθεση της αποστολής (χωρίς ουσιαστική διπλωματική υποστήριξη πέραν της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού) αφήνει βάσιμες υπόνοιες για την επιλογή της απόλυτης περιφρούρησης του περιεχομένου των συνομιλιών που είχαν Μητσοτάκης – Ζελένσκι.

Το επίδικο, σ’ αυτή τη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η παροχή στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο. Αυτό ζητά ο Ζελένσκι, αυτό ζητούν οι Αμερικανοί και αυτό προσφέρει απλόχερα η
κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το τι και πόσα πρόσφερε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι θα το μάθουμε προσεχώς και όταν αρχίσουν οι γκρίνιες των στρατιωτικών, που βλέπουν τις «τρύπες» στην αεράμυνα των νησιών. Μέχρι τότε ας αρκεστούμε στο ταξίδι-θρίλερ του πρωθυπουργού και στις βόμβες που δεν πέτυχαν τον Ζελένσκι…

αλλά πλέον και για να συνεισφέρει. Ενισχύοντας το εθνικό αποτύπωμα ώστε να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη. Σε μια σειρά κριτικού χαρακτήρα τομεακών πολιτικών.

Κρινόμαστε από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρόν για να διαμορφώσουμε το μέλλον. Χτίζοντας την άμυνα και όχι γκρεμίζοντας την ελπίδα. Οδηγώντας, τόσο τον τόπο μας όσο και τους εταίρους μας, στα όρια του εφικτού. Συμπλέκοντας αξίες και ικανότητες με πολιτική δράση, αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και από σήμερα εντάσσομαι στους κόλπους της».

Διαβάστε επίσης:

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Μάχη σε διπλό ταμπλό με το βλέμμα στο ΣτΕ, απομονωμένη η κυβέρνηση – «Απόβαση» 200 φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα

Ρωμανός κατά Κουτσούμπα: Κατάπτυστη για το γυναικείο φύλο η δήλωσή του περί «sugar daddies»

Άδωνις Γεωργιάδης για την εταιρία του Κασσελάκη: «Μπορεί να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα