ΕΧΑΕ: Στρατηγικός στόχος η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές

Στον στρατηγικό στόχο της αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, επικεντρώνει τις προσπάθειες της η διοίκηση της ΕΧΑΕ για τα επόμενα χρόνια καθώς όταν συμβεί αυτό η ελληνική κεφαλαιαγορά θα έχει πρόσβαση σε δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια, που φτάνουν σύμφωνα με υπολογισμούς  τα 14 τρισ. δολάρια σήμερα.

Για να το καταφέρει αυτό απαιτούνται μία σειρά κινήσεων και βελτιώσεων ώστε να επιτευχθούν τα κριτήρια που θα επιτρέψουν την μετάταξη

της ελληνικής αγοράς στην ανώτερη κατηγορία.

Επίσης χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια, σε συνδυασμό με νομοθετικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση νέων εταιριών που θα πάρουν την απόφαση να ενταχθούν στο Χ.Α.

Οι προοπτικές αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενισχύονται και από το γεγονός ότι τον φετινό Αύγουστο ο οίκος S&P Dow Jones έδωσε 12μηνο περιθώριο για την ένταξη του Χ.Α στις ώριμες αγορές, καθώς την είχε ήδη στη watch list από την προηγούμενη αναθεώρηση.

Η διοίκηση του χρηματιστηρίου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την ένταξη του Χρηματιστηρίου στη watch list για αναβάθμιση από την S&P/Dow Jones, και θέτει ως επόμενο στόχο την εναρμόνιση με τα κριτήρια της Stoxx Europe, ώστε να ενταχθεί και εκεί στη watch list, εντείνοντας τη δυναμική στην κατεύθυνση ωρίμανσης της αγοράς.

Η στρατηγική εστιάζεται τόσο στη βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών, την ενίσχυση των εργαλείων και στην εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς.

Για να συμβούν αυτά χρειάζεται οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς να προετοιμαστούν ώστε να εξοικειώνονται σταδιακά με τις νέες συνθήκες, πρωτοβουλίες και προδιάγραφες  στις οποίες θα κινείται τα επόμενα χρόνια το ΧΑ.

Στόχος να δημιουργηθεί η απαιτούμενη συζήτηση και κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων και διεθνών παιχτών, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δυναμικής που δημιουργείται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση του Χ.Α.

Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες αναβάθμισης, καθώς εδραιώνεται πεποίθηση ότι η αγορά δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα που κινούνται οι ώριμες.

Έτσι, στις διαρκείς και εποχικές δημοσκοπήσεις (surveys) των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των δεικτών οι συμμετέχοντες -παράγοντες της αγοράς- απαντούν ότι αντιλαμβάνονται το Χ.Α ως δρούσα ανεπτυγμένη αγορά.

Επίσης για να καταφέρει να ενταχθεί στη watch list της Stoxx Europe το Χ.Α πρέπει να επιτύχει το κριτήριο της ρευστότητας της αγοράς.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η ενίσχυση της εξωστρέφειας με roadshows και δράσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια σε επίπεδο αγοράς και εταιριών.

Ακολούθως, κρίσιμη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α, η οποία αποτελεί γινόμενο της αύξησης των εταιριών και της ανόδου των μετοχών.

Σε αυτή τη φάση, η προφανής διαφορά δυναμικής μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών, το διασφαλισμένο υπόλοιπο κεφαλαίων που θα αντλήσει η Ελλάδα -σε συγκεκριμένους κλάδους- τα προσεχή χρόνια και η είσοδος νέων εταιριών -ακόμα και από spin-offs- μεγαλύτερων αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την υφιστάμενη τάση.

Τα επόμενα Roadshows

Όπως ανέφεραν τα ανώτατα στελέχη της ΕΧΑΕ δύο ακόμη road shows πρόκειται να διεξαχθούν για τις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο και Γενεύη τον Δεκέμβριο) και άλλα δύο για εκείνες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Παρίσι τον Οκτώβριο και Λονδίνο το Δεκέμβριο).

Ειδοποιός διαφορά είναι τα roadshows για τα midcaps καθώς συμβάλλουν στην διάχυση ενδιαφέροντος και κατ επέκταση χρήματος στην ευρύτερη αγορά, καθώς το 80% της δραστηριότητας περιορίζεται στις μετοχές του FTSE 25.

Τα roadshows, εκτός από τον προφανή ρόλο τους στην προσέλκυση επενδυτών και την ενίσχυση της διαφάνειας και αναγνωρισιμότητας των ελληνικών εταιριών, παράλληλα αποτελούν εύφορο έδαφος για τη διοίκηση του Χ.Α προκειμένου να προωθήσει τον σκοπό της αναβάθμισης στους παράγοντες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρικάκος: Φθηνότερο από πέρυσι το καλάθι του μαθητή (Video)

Κοντά στα χαμηλά τρετίας οι τιμές των καυσίμων – Βουτιά στο Brent λόγω φόβων για μειωμένη ζήτηση

Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ 2024» χωρίς οικονομικά κριτήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΧΑΕ, Στρατηγικός, Χ Α,echae, stratigikos, ch a