Έχεις πιει νερό από πηγή ή λάστιχο; Την επόμενη φορά… ξανασκέψου το!
Η σημασία του νερού για την υγεία μας είναι πλέον τεκμηριωμένη και δεν χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης. Δεν είναι, όμως, σημαντικό μόνο το να πίνουμε αρκετό νερό καθημερινά, αλλά και τι νερό πίνουμε.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα, διατυπώνονται κατά καιρούς διάφορες απόψεις, άλλες εκ των οποίων είναι ορθές και άλλες που αποτελούν απλώς μύθους, που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους.
Βλάπτει το κρύο νερό; Τι ισχύει για το ζεστό νερό; Τι σημαίνει «ακατέργαστο νερό»; Ο Oliver A.H. Jones, καθηγητής Χημείας
Πρόσφατα tiktoks υποστήριξαν ότι το κρύο νερό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αγγειοσύσπαση και δυσκολίες πέψης. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με αυτό τον ισχυρισμό.
Μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι 51 από τις 669 γυναίκες συμμετέχουσες (7,6%) παρουσίασαν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρύου νερού. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές υπέφεραν ήδη από ημικρανίες, ενώ τα εν λόγω αποτελέσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από νεότερα ευρήματα. Μια άλλη έρευνα του 2012 υποστήριξε ότι τα κρύα ροφήματα προκαλούν δυσφορία σε άτομα με αχαλασία οισοφάγου, μια σπάνια διαταραχή της κατάποσης, ωστόσο η εν λόγω μελέτη είχε μόνο 12 συμμετέχοντες.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θερμοκρασία του νερού που πίνουν εξαρτάται από τις προσωπικές τους προτιμήσεις και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία.
Μύθος 2: Δεν κάνει να πίνουμε ζεστό νερόΑυτή η πεποίθηση κρύβει λίγη επιστημονικά επιβεβαιωμένη αλήθεια. Το ζεστό νερό είναι γενικά καλύτερος διαλύτης από το κρύο, επομένως μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα τα μέταλλα που εμπεριέχονται εντός των σωληνώσεων. Το ζεστό νερό αποθηκεύεται συχνά σε δεξαμενές και μπορεί να θερμαίνεται και να ψύχεται πολλές φορές. Επιπλέον, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό νερό και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.
Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να γεμίζετε το ποτήρι σας με κρυο νερό βρύσης και, όταν χρειάζεστε ζεστό νερό για φαγητά και ροφήματα, να χρησιμοποιείτε τον βραστήρα.
Μύθος 3: Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτεροΤο εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι όντως ασφαλέστερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, λόγω της ρύπανσης των πηγών, ωστόσο δεν υπάρχουν διαπιστωμένα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή του στις ανεπτυγμένες χώρες, που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Σύμφωνα ωστοσο, με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland, το εμφιαλωμένο νερό δεν υπερέχει αυτού της βρύσης όσον αφορά την ασφάλεια.
Τα πλεονεκτήματα του εμφιαλωμένου νερού τονίστηκαν ιδιαίτερα όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούσαν σωλήνες μολύβδου, με αποτέλεσμα το μέταλλο να παρουσιάζει ενισχυμένη παρουσία στο νερό, κηρύσσοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πλέον, οι σωλήνες μολύβδου έχουν καταργηθεί, αν και υπολείμματα ενδέχεται να υπάρχουν σε ορισμένες παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα οποία ωστόσο είναι απίθανο να προκαλούν προβλήματα.
Μύθος 4: Το νερό των ποταμών είναι πιο υγιεινόΜερικοί άνθρωποι αφήνουν στην άκρη το εμφιαλωμένο νερό και το νερό βρύσης και στρέφονται απευθείας στην πηγή. Η τάση για το «ακατέργαστο νερό» εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πίνουν νερό απευθείας από τα ποτάμια, τα ρυάκια και τις λίμνες, με τους υποστηρικτές να τονίζουν ότι αυτό έκαναν και οι πρόγονοί μας. Στον αντίποδα, ο δρ. Jones υπενθυμίζει ότι το προσδόκιμο ζωής των προγόνων ήταν χαμηλό, ενώ συχνά πέθαιναν από δυσεντερία και χολέρα.
Αν και είναι αλήθεια ότι ακόμη και το πολύ επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες βλαβερών ουσιών, όπως μικροπλαστικά, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού είναι πολύ υψηλότεροι, καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει ρύπους από τη γύρω περιοχή.
Μύθος 5: Είναι εντάξει να πίνουμε από το λάστιχοΌσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, είναι μάλλον καλύτερο να μην πίνετε, για παράδειγμα, από το λάστιχο όταν ποτίζετε τα φυτά ή ακουμπώντας τη βρύση. Το νερό μπορεί να έχει μείνει εκεί για καιρό, εκτεθειμένο στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηρίων.
Ομοίως, ενώ οι βρύσες θεωρούνται γενικά ασφαλείς, μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία βακτηρίων. Καλό θα είναι, λοιπόν, να αφήνετε το νερό να τρέχει για μερικά δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε το ποτήρι σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι πίνετε φρέσκο νερό και όχι αυτό που έχει μείνει στις σωληνώσεις για κάποιο διάστημα.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
«Τρομάζουν» τα στοιχεία για τα πλαστικά στα τρόφιμα
Πρωτοποριακή μεταμόσχευση: Νεύρα ποδιού χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση χρήσης χεριού
Τρόμος από την έξαρση κορωνοϊού και γρίπης: Εκτόξευση εισαγωγών και διασωληνωμένων – «Σαρώνει» η JN1, 60 νέοι θάνατοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσο ακόμη θα αντιστέκεται στον χειμώνα η Ελλάδα; – Κακοκαιρία από το βράδυ του Σαββάτου, πότε χτυπά καταιγίδα την Αθήνα
- Απόστολος Γκλέτσος για Γιάννη Χουβαρδά: «Πόσο γιαούρτι πάει χαμένο»
- Market Pass 3: Πότε εισπράττουν οι δικαιούχοι - Λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης
- Πλήρωσαν 2.500 ευρώ για τον φόνο του γαμπρού τους
- Ιωάννα Λυτρίβη: Ο πρωθυπουργός γνώριζε το πάθος μου για την επαγγελματική εκπαίδευση
- Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις: Υποχρεωτική η χρήση POS και οι συναλλαγές με IRIS
- Sneakers: Τα 5 στυλ που θα κυριαρχήσουν το 2024
- «Το παιδί μου έχει καταρρεύσει» – Ο πατέρας του 14χρονου που υπέστη βασανιστήρια στην Αγία Παρασκευή
- Θάνος Καλλίρης για AI: Τρόμαξα όταν άκουσα τον Παντελίδη να τραγουδά Αργυρό
- Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για καταγγελία προγραμματιστή υπολογιστών για αρπαγή και ληστεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σήμερα τα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ – Ενα μνημείο με τεράστια παγκόσμια σημασία
- Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο – «Μας κάνετε να αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας»
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέες «φουρτούνες» φέρνει το τριήμερο στις Σπέτσες – Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Κασσελάκης
- Καιρός: «Άνοιξη» σήμερα, χειμώνας από αύριο
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου
- Έχεις πιει νερό από πηγή ή λάστιχο; Την επόμενη φορά… ξανασκέψου το!
- «Τρομάζουν» τα στοιχεία για τα πλαστικά στα τρόφιμα
- Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Πολίχνη
- Καίτη Φίνου: «Ήμουν έγκυος, παρακάλεσα την Παναγία να αποβάλω»
- Γερμανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες
![Έχεις,echeis](https://images32.inewsgr.com/5134/51349059/echeis-piei-nero-apo-pigi-i-lasticho-tin-epomeni-fora-xanaskepsou-to-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Έχεις πιει νερό από πηγή ή λάστιχο; Την επόμενη φορά… ξανασκέψου το!
- Χάρης Δούκας: «Ντροπή τους για όσα είπαν για την κόρη του Γαλακτερού – Θέλουν να αρπάξουν τον 9,84» (Video)
- Ίλιον: Ανήλικος μαχαίρωσε 13χρονο πάνω σε καβγά!
- «Τρομάζουν» τα στοιχεία για τα πλαστικά στα τρόφιμα
- Γάζα: Την επόμενη μέρα σχεδιάζει το Ισραήλ…βομβαρδίζοντας ανελέητα αμάχους – Στη Μέση Ανατολή ξανά ο Μπλίνκεν (videos)
- Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Πολίχνη
- Γερμανία: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέες «φουρτούνες» φέρνει το τριήμερο στις Σπέτσες – Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Κασσελάκης
- Καίτη Φίνου: «Ήμουν έγκυος, παρακάλεσα την Παναγία να αποβάλω»
- Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο – «Μας κάνετε να αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος – Πέρασαν 11 χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφου του
- Σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία με τρεις νεκρούς και 28 τραυματίες
- Και οι γάτες κάνουν φάρσες
- ΗΠΑ: Με βορειοκορεατικούς πυραύλους βομβάρδισαν την Ουκρανία οι Ρώσοι
- «Το παιδί έχει καταρρεύσει» - Έκρυψαν τους δράστες οι γονείς τους
- Εκδήλωση από τη Νέα Αριστερά Ιωαννίνων
- Τα περίπτερα μπαίνουν στην εποχή της χρήσης των POS
- Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια – Πέγκυ Ζήνα: ”Όταν δίνεις αγάπη, δεν γίνεται να κάνεις λάθος”
- Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές της Αττικής