Έχουν και στην Φινλανδία τάγματα εφόδου-Οι «στρατιώτες του Οντίν» περιπολούν ψάχνοντας μετανάστες

ΚΟΣΜΟΣ

Με τα μαύρα μπουφάν τους που είναι διακοσμημένα με ένα σύμβολο που παραπέμπει σε μια θεότητα των Βίκινγκ και τη σημαία της Φινλανδίας, η οργάνωση «Στρατιώτες του Όντιν» έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να περιπολούν τους δρόμους για να προστατεύουν, όπως λένε, τους Φινλανδούς από τους μετανάστες—εξέλιξη που θορυβεί την κυβέρνηση και την αστυνομία.

Στο τέλος του περασμένου έτους, στην βόρεια πόλη Κέμι, κοντά στην μεθοριακή κοινότητα του Τόρνιο, σημείο εισόδου μεταναστών από την Σουηδία, μια ομάδα νέων ανδρών ίδρυσαν τους ««Στρατιώτες του Όντιν». Το όνομα

παραπέμπει στον θεό του πολέμου στη σκανδιναβική και τευτονική θρησκεία και μυθολογία, με το όνομα του να ετυμολογείται από μια λέξη που σημαίνει «οργή».

Έκτοτε η οργάνωση επεκτείνεται σε άλλες πόλεις, και μέλη της δηλώνουν ότι θέλουν να μετατραπούν στα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας, η οποία, υποστηρίζουν, δυσκολεύεται να εκπληρώσει τα καθήκοντα της.

Μέλη της οργάνωσης αποδίδουν στους «ισλαμιστές εισβολείς» την αύξηση, όπως πιστεύουν, της εγκληματικότητας και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «οι μετανάστες δεν είναι καλοδεχούμενοι».

Παρότι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Φινλανδών αποδοκιμάζει την οργάνωση, η μεγέθυνσή της αντανακλά την ανησυχία στη χώρα, που επιβαρύνεται με το κόστος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο, εν μέσω της τριετούς οικονομικής ύφεσης, που έχει αναγκάσει το Ελσίνκι να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών και των παροχών του κράτους πρόνοιας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στο Ελσίνκι καταγγέλθηκε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και υποβλήθηκαν καταγγελίες για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται αιτούντες άσυλο. Παρόμοια περιστατικά καταγγέλθηκαν και σε δημόσιες εκδηλώσεις το περασμένο φθινόπωρο.

Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μεγάλο μέρος των οποίων οι γερμανικές αρχές απέδωσαν σε πρόσφυγες και μετανάστες, και του σάλου που προκάλεσε η αποκάλυψη πως η σουηδική αστυνομία συγκάλυψε καταγγελίες παρόμοιων επιθέσεων κυρίως από μετανάστες νεαρής ηλικίας στην Στοκχόλμη το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της φινλανδικής αστυνομίας, οι υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην χώρα σχεδόν διπλασιάστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2015 σε 147, από 75 την αντίστοιχη χρονική περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. Όμως η αστυνομία δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των φερόμενων ως δραστών.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέση στη Φινλανδία για ομάδες πολιτών που θέλουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. «Είναι ζήτημα αρχής, η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα στη δημόσια τηλεόραση YLE χθες, ερωτηθείς για την εξάπλωση της οργάνωσης «Στρατιώτες του Όντιν».

«Πολίτες που περιπολούν δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν την αστυνομία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης.

Η Φινλανδία υποδέχθηκε πέρσι 32.000 αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό που αυξήθηκε αλματωδώς από τους 3.600 που είχε καταγράψει το 2014. Όμως στη χώρα ζει μια συγκριτικά μικρή κοινότητα μεταναστών, η οποία αποτελούσε μόλις το 6% του πληθυσμού το 2014, που συγκρίνεται με το 10% του μέσου όρου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Κέμι, οι «Στρατιώτες του Όντιν» περιπολούν καθημερινά τους δρόμους, παρά τις θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου. Η οργάνωση λέει ότι δρα σε 23 πόλεις της χώρας, όμως η αστυνομία αντιθέτως εκτιμά πως το δίκτυο της δρα σε πέντε πόλεις. Στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook 7.600 χρήστες του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σ' αυτήν μέσω του εικονιδίου «Μου Αρέσει!».

«Κατά την άποψη μας, οι ισλαμιστές εισβολείς προκαλούν ανασφάλεια και αυξάνουν την εγκληματικότητα», διατείνεται η οργάνωση στον ιστότοπό της. Ένα κατά δήλωσή του μέλος της οργάνωσης, που επιδιώκει τη στρατολόγηση νέων μελών στην πόλη Γιόενσου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε σε ανάρτηση του στην σελίδα της οργάνωσης στο Facebook ότι η οργάνωση είναι «μια πατριωτική οργάνωση που μάχεται για μια λευκή Φινλανδία».

Δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες για συγκρούσεις μεταξύ μελών περιπολίας των «Στρατιωτών του Όντιν» και μεταναστών, ωστόσο η αστυνομία αναφέρει ότι παρακολουθεί την οργάνωση αυτή πολύ στενά. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Φινλανδίας, «κάποιες ομάδες πολιτοφυλακής» φαίνεται ότι συνδέονται με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα.

Η αστυνομία παραδέχεται ότι οι περιπολίες αφ' εαυτών δεν είναι έγκλημα. «Όσο οι συμμετέχοντες στις περιπολίες απλά αναφέρουν πιθανά περιστατικά (σ.σ. βίας) στην αστυνομία, έχουν δικαίωμα να το κάνουν», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης Κέμι, ο Ερο Βάνσκα. Αλλά ο ίδιος επισήμανε ότι «θα έπρεπε να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Μέλη της οργάνωσης διατείνονται πως ο στόχος της είναι να βοηθά τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος τους. Η λειτουργία του ιστοτόπου των «Στρατιωτών του Όντιν» ανεστάλη έπειτα από καταγγελίες για το εγκληματικό παρελθόν ορισμένων μελών της. Όταν ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μέλη της αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Μίκα Ράντα όμως, εκ των ιδρυτών των «Στρατιωτών του Όντιν», έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η οργάνωση βασικά ασχολείται με τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση συνεργασίας της Φινλανδίας, στην οποία συμμετέχει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Οι Φινλανδοί (που παλαιότερα ονομαζόταν Αληθινοί Φινλανδοί) επικρίνει τις περιπολίες.

«Αυτού του είδους οι περιπολίες έχουν ξεκάθαρα αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και η πραγματοποίηση τους δεν βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρπο. Η αστυνομία είναι αναγκασμένη να διαθέτει πόρους που δεν της περισσεύουν για να παρακολουθεί τη δράση της οργάνωσης, σημείωσε.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως στο εξής θα ζητά από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να «επιμορφώνονται» όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας, παρουσιάζοντας μέτρα για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της.

Ένα αντίπαλο κίνημα, οι «Αδερφές της Κίλικι», δραστηριοποιείται επίσης μέσω Facebook και λέει ότι θέλει να αποτρέψει ρατσιστικές επιθέσεις ή επεισόδια στους δρόμους.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να αναπτύξουμε διάλογο μεταξύ όλων των Φινλανδών και με τη συμμετοχή μεταναστών», δήλωσε η Νίνα Ρούσκα, ιδρύτρια της ομάδας.

Φινλανδίατάγματα εφόδουΣτρατιώτες του ΟντίνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα