ΕΕ: Η δύσκολη συζήτηση για το μεταναστευτικό – Τι ζητούν οι εταίροι από τη Ελλάδα (videos)

Η Ελλάδα και η Ιταλία εκτιμάται ότι θα εκφράσουν έντονες αντιρρήσεις για την ολλανδική πρόταση, που έχει διατυπωθεί σε non-paper, με την οποία ζητείται από τις Βρυξέλλες να πιέσουν αυτές τις χώρες για να εφαρμόσουν αυστηρά τον λεγόμενο κανόνα του Δουβλίνου για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Ο κανόνας του Δουβλίνου υποχρεώνει τις χώρες

πρώτης υποδοχής να διατηρούν αρχεία με τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ατόμου που εισέρχεται στο έδαφός τους και να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα για την χορήγηση ασύλου.

«Κρατήστε τους μετανάστες στο νότο»

 Αν και στο σχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φαίνεται πως θα γίνει προσπάθεια να αποφευχθεί μία σύγκρουση για το μεταναστευτικό στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η συζήτηση που διεξάγεται ήδη είναι έντονη, όπως σημειώνει το Politico.

Το μήνυμα που εκπέμπουν οι χώρες του ευρωπαϊκού βορά είναι «κρατήστε τους μετανάστες στον ευρωπαϊκό νότο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει «να ετοιμάζει περιοδικές εκθέσεις με συστάσεις για την εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου, στις οποίες θα περιλαμβάνονται στοιχεία για την κατάσταση ως προς το άσυλο και την υποδοχή» στις χώρες-μέλη, ώστε «να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή» του Δουβλίνου, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων του Σαρλ Μισέλ. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο πιέζουν ώστε οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα  και η Ιταλία, να μην επιτρέπουν στους μετανάστες να περνούν τα σύνορα και να διοχετεύονται προς τον ευρωπαϊκό βορά.

Το homework του Μαργαρίτη Σχοινά

Σύμφωνα με το non-paper των Ολλανδών, ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει πολύ δουλειά, διότι θα αναλάβει «να παρουσιάσει πρόσθετες προτάσεις για την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων της ΕΕ, περιλαμβανομένων του πολιτικού διαλόγου, των εμπορικών μέτρων, της βίζας, της αναπτυξιακής συνεργασίας και των προσωρινών νομικών μέτρων, για να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση και να επιταχυνθεί η επιστροφή» των μεταναστών.

Φυσικά, ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα συνεργαστεί στενά με άλλους συναδέλφους του, όπως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η επίτροπος για εσωτερικά θέματα, Ίλβα Γιόχανσον.

Οι δύσκολες συζητήσεις που έρχονται

Στόχος της ΕΕ είναι να προσφέρει σε τρίτες χώρες κάποιες προνομιακές εμπορικές σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ για να δεχτούν στο έδαφός τους μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ολλανδία ζητά να έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα αυτό πριν από την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Το ζήτημα θα είναι από τα βασικά στην ατζέντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση θα είναι δύσκολη, καθώς το θέμα της μετανάστευσης είναι πολιτικά εκρηκτικό, όπως σημειώνει το Politico. Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε στην αυριανή (26/1) άτυπη σύνοδο των υπουργών εσωτερικών, στη Στοκχόλμη.

Αναμένεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της προώθησης μεταναστών σε τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών η υποχρέωση των χωρών-μελών να δίνουν στην Frontex στοιχεία για τις επιστροφές, με στόχο να δημιουργηθεί μία ψηφιακή βάση για όλα τα κράτη «το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο έως το 2026».

Τα «δωράκια» στις τρίτες χώρες για την υποδοχή προσφύγων

Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορά θέλουν να διπλασιαστεί ο αριθμός των τρίτων χωρών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Frontex, που προβλέπει την παροχή βοήθειας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες που δέχονται να επαναπατρισθούν. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σήμερα 26 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αλγερία και το Μαρόκο.

Οι πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες λαμβάνονται καθώς η πίεση στα σύνορα της ΕΕ έχει φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα μετά το 2016: το 2022 περίπου 330.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ, σύμφωνα με την Frontex.

Το 2021 οι υπηρεσίες μετανάστευσης της ΕΕ ζήτησαν την απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό έδαφος 342.100 παράτυπων μεταναστών. Από αυτούς μόνο το 24% επέστρεψαν σε κάποια χώρα εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο αριθμός των επιστροφών «πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, το περασμένο 24ωρο. «Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να το λύσουν μόνα τους, αλλά ούτε και η Επιτροπή μπορεί να το λύσει μόνη της», πρόσθεσε..

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι διοικητικά προβλήματα στα κράτη-μέλη κάνουν περίπλοκες τις διαδικασίες για την επιστροφή προσφύγων και γι’ αυτό ο βοράς ασκεί πιέσεις στην Επιτροπή, ώστε να υποχρεώσει τις χώρες πρώτης υποδοχής να επιλύσουν αυτές τις δυσκολίες. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης θα τεθεί στο τραπέζι και το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές η διοχέτευση κονδυλίων για να οικοδομούνται φράχτες στα σύνορα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τι σημαίνει η αποστολή Leopard και Abrams στο Κίεβο – Οι πολιτικές προεκτάσεις (videos)

Διάστημα: Εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης όπως φαίνεται από τη Σελήνη

Σκύλος… «πυροβόλησε» και σκότωσε κυνηγό!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα,ellada