Έφη Πετεινάκη: Χρειαζόμαστε μαζικά τεστ για να δούμε πως κινείται ο ιός στην κοινότητα

ΕΛΛAΔΑ

 

Οι μάχες που δίνονται σε υγειονομικό επίπεδο έχοντας αντίπαλο τον κορωνοϊό είναι πολλές. Είναι η μάχη της πρώτης γραμμής που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και μάχη που δίνεται στα μικροβιολογικά εργαστήρια για το έλεγχο των δειγμάτων.

Η Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΛ κα Έφη Πετεινάκη μιλάει στη larissanet.gr για το πως γίνεται το τεστ για τον κορωνοϊό. Σημειώνει με νόημα ότι θέλουμε

μαζική λήψη δειγμάτων για να δούμε πως κινείται ο ιός στην κοινότητα αλλά χρειάζονται και ορο-επιδημιολογικές μελέτες για να καθοριστεί το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ένα στοιχείο πολύ κρίσιμο για να δούμε όταν υπάρξει το εμβόλιο τελικά ποιοι θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν. Τέλος σημειώνει ότι τα γρήγορα τεστ για τον ιό δεν έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι είναι αξιόπιστα.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Πως γίνεται το test για τον κορωνοιό και ποια άτομα πρέπει να ελέγχονται;

Η μικροβιολογική εξέταση για ανίχνευση του SARS-CoV-2, του νέου κορωνοιού, βασίζεται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, στην ανίχνευση του γενετικού υλικού του με μοριακό τεστ. Το κλινικό δείγμα  λαμβάνεται από τον φάρυγγα ή τον ρινοφάρυγγα του ασθενούς και στη συνέχεια ακολουθεί μια μοριακή τεχνική η οποία διαρκεί περίπου 4 ώρες και η οποία γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο ώστε να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του ιού στο περιβάλλον και στον αέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πρέπει να ελέγχονται τα  άτομα εκείνα τα οποία εμφανίζουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη Covid-19. Εφόσον ο ιατρός κρίνει αναγκαίο τον έλεγχο, η εξέταση  γίνεται δωρεάν στα εργαστήρια αναφοράς, που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πόσο χρήσιμη είναι η εφαρμογή του test σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού;

Στη χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σχηματίσει προέρχεται από άτομα τα οποία έχουν κλινικά συμπτώματα και τα οποία προσέρχονται στα νοσοκομεία. Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό ατόμων, τα οποία νοσούν από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία και τα οποία δεν καταγράφονται διότι δεν υπάρχει εργαστηριακή τεκμηρίωση. Η εφαρμογή του ελέγχου σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατά τη γνώμη μου θα έδινε μια πληρέστερη εικόνα της διασποράς του ιού στη χώρα μας, αλλά δεν θα άλλαζε τις συστάσεις και την κλινική αντιμετώπιση.

Με ποιο τρόπο γίνεται ο έλεγχος ανοσίας της κοινότητας;

Τα άτομα τα οποία θα μολυνθούν από τον ιό θα αναπτύξουν ειδικά  αντισώματα. Θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να σχεδιαστούν ορο-επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες θα προσδιορίσουν το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού το οποίο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Είναι σημαντικό να γίνει ο έλεγχος αυτός, γιατί έτσι θα καταλάβουμε την έκταση της μόλυνσης του πληθυσμού ανεξάρτητα αν είχε αναπτύξει συμπτωματολογία ή όχι και θα προσδιορίσουμε το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που είναι άνοσος. Ο ιός θα κυκλοφορεί  για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να γνωρίζουμε τα άτομα εκείνα που δεν έχουν αντισώματα και πρέπει να εμβολιαστούν.

Ποια είναι η άποψη σας για τα γρήγορα τεστ για τον κορωνοιό; Είναι ασφαλή;

Τα γρήγορα τεστ που κυκλοφορούν σήμερα είναι δοκιμασίες που ανιχνεύουν μέσα σε 15 min την παρουσία ειδικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοιού. Παρότι η εφαρμογή τους είναι πολύ εύκολη- χρειάζεσαι λίγες σταγόνες αίμα από τον ασθενή- εντούτοις η διαγνωστική τους ακρίβεια δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. Για το λόγο αυτό θα έλεγα ότι ο «χρυσός κανόνας» για τη διάγνωση του νέου κωρονοιού παραμένει η μοριακή τεχνική, παρότι είναι χρονοβόρα. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ ένα μοριακό τεστ, το οποίο θα είναι ταχύ και  θα δίνει αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα τέταρτο από τη λήψη του δείγματος.

Με βάση τα στοιχεία που καθημερινά συλλέγετε από τα αποτελέσματα των δειγμάτων του εργαστηρίου σας πως πιστεύετε ότι κινείται ο ιός στον πληθυσμό της Θεσσαλίας;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αναφοράς της 5ης ΥΠΕ το ποσοστό των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Θεσσαλία δεν είναι υψηλό. Η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού και θα έλεγα με μεγάλη επιτυχία. Όμως γνωρίζουμε όλοι ότι μια επιδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την εφαρμογή εμβολίου. Ελπίζουμε το φθινόπωρο να έχουμε στα χέρια μας το πρώτο εμβόλιο.

 

 

ΠετεινάκηΚορωνοϊόςtestHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα