Εφιάλτης της τελευταίας στιγμής με τις αποδείξεις

Στη δαγκάνα της εφορίας θα πιαστούν χιλιάδες φορολογούμενοι με την καταβολή έξτρα φόρων από την επαναφορά του φορο-πέναλτι 30% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης από τα φετινά εισοδήματα.

Οι πληγέντες της πανδημίας (επαγγελματίες που έκλεισαν με κρατική εντολή, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα), που λόγω των μειωμένων εισοδημάτων είχαν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών τους δαπανών, έως τώρα δεν υπόκειντο στα μέτρα αυτά.

Απαλλάσσονταν δηλαδή από τεκμήρια και εκπτώσεις στο μέτρο των αποδείξεων που ίσχυσαν για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν φέτος στην εφορία.

Ωστόσο το προσωρινό μέτρο δεν επεκτάθηκε και το 2021, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το 30% του εισοδήματός τους με κάρτα, με e- banking ή διατραπεζικά.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν την επιστροφή της συγκεκριμένης υποχρέωσης, αγνοώντας ότι έχουν διορία μόλις… 30 ημερών για να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις προκειμένου να καλύψουν το αφορολόγητο όριό τους.

Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020 είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί, με παράλληλη μείωση του πέναλτι 30% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

Συζητείται ακόμη το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ή όλοι οι παραπάνω που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδείξεων ίσο με το 20% του εισοδήματός τους και το πέναλτι του 22% για κάθε ευρώ που λείπει να περιοριστεί στο 11%.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο και σε κάθε περίπτωση πριν από το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020, από τα οποία όμως δεν υπάρχει σήμα συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών ή πτώση της αξίας των αγορών με κάρτες τη φετινή χρονιά. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια.

Πέρυσι 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, παγιδεύτηκαν στα τεκμήρια πληρώνοντας έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα κατά 5,2 δισ. ευρώ.

Τεκμαρτές δαπάνες

Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι οι ακόλουθες:

● Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

● Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

● Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

● Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

● Τα σκάφη αναψυχής: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

● Οι πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερικές ή εσωτερικές.

● Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, εντός του 2020, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων, πινάκων ζωγραφικής και γενικά αγαθών μεγάλης αξίας.

● Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Περισσότεροι στις 48 δόσεις

Εν τω μεταξύ διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων για εξόφληση χρεών στην εφορία σε έως και 48 δόσεις, καθώς με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, οι οποίοι έπειτα από εντολή ελέγχου υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, να προχωρήσουν στην εξόφληση των επιπρόσθετων οφειλών που βεβαιώνονται σε βάθος τεσσάρων ετών.

Μάλιστα, στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων μπορούν να μεταπηδήσουν και όσοι έχουν ήδη εντάξει τις συγκεκριμένες οφειλές στις 24 δόσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος που γνωρίζει ότι ήδη ελέγχεται υποβάλλει τις δηλώσεις, οι οφειλές που βεβαιώνονται κατόπιν υποβολής δήλωσης μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου δύνανται να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε δύο έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής. Κατ’ εξαίρεση και σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή άλλη υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις υπόλοιπες οφειλές του προς τη Φορολογική Διοίκηση. Συγκεκριμένα:

● Σε περίπτωση που στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, έχουν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, γι’ αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υπάρχουσα πάγια ρύθμιση.

● Εάν στην απολεσθείσα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις είχαν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αυτές είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν τακτοποιηθεί.

Οσονούπω οι αποφάσεις για επιστροφή ενισχύσεων

Έρχεται ο λογαριασμός σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν και θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι φορολογούμενοι, η οποία θα επιστραφεί στο κράτος «κουρεμένη» έως και 75% και σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Μετά την έκδοση των αποφάσεων η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των ποσών και θα τα αναρτήσει στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου στην ψηφιακή πύλη myAADE, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ληφθεί η οριστική απόφαση: Είτε θα πληρωθεί ολόκληρο το ποσό εφάπαξ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσθετη έκπτωση 15% ή θα επιλεγεί η λύση των 60 άτοκων δόσεων με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης και του επαγγελματία στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

● Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

● Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ώς 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

● Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

● Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.

● Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επιταχύνονται επενδυτικά σχέδια που καθυστέρησαν

Μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορούν να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ότι στόχος της ρύθμισης είναι να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναφερόμενων επενδυτικών σχεδίων λόγω της πανδημίας.

Με την ίδια τροπολογία μετατίθεται μέχρι 01.02.2022 η ισχύς των διατάξεων για τις υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ψηφίστηκαν πρόσφατα μέσω του Ν. 4849/2021 (άρθρο 69).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή η μετάθεση ισχύος του άρθρου γίνεται με στόχο να δοθεί επαρκές χρονικό περιθώριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προλάβουν να δημιουργήσουν τα σχετικά συμβούλια γνωμοδότησης. Τα συμβούλια αυτά θα γνωμοδοτούν στις αδειοδοτήσεις των υπαίθριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του τύπου Cannabis Satina L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση. Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης.

Το τέταρτο άρθρο της τροπολογίας παρατείνει την ισχύ για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜΜΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος», μέχρι και την ολοκλήρωση της σχετικής δράσης. Η ισχύς της δράσης παρατάθηκε πέραν του τέλους του έτους.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία οι ενισχύσεις που δίδονται στο πλαίσιο της δράσης ενίσχυσης των λογιστικών γραφείων (Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών) είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες και θα καταβληθούν στους δικαιούχους χωρίς παρακράτηση ή συμψηφισμό με τυχόν άλλες οφειλές.

Με το άρθρο 6 της τροπολογίας παρατείνεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων που κατέχουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων στην παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου 1 για ανθρώπους. Προφανώς η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε απολυμαντικά προϊόντα και, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η διατήρηση των υψηλών επιπέδων παραγωγής των προϊόντων αυτών είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία, ο Ερντογάν και το Αιγαίο

ΚΚΕ: «Όχι» στο πρόστιμο και την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κάλπες με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο – Οι «γραμμές» και οι στοχεύσεις

Keywords
αποδειξεις, εφιαλτης, τεκμηρια, εκπτωσεις, σημαίνει, ααδε, τραπεζες, σχολεια, νέα, υφίσταται, δου, οσονούπω, φεκ, λύση, κτελ, βουλη, ισχύ, μμε, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, φορολογια 2013, αφορολογητο 2020, εσπα 2021, εξτρα, αδεια, αιτηση, αυτοκινητα, αφορολογητο, δου, δωρεαν, εφορια, ιδιωτικα σχολεια, μμε, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, υπουργειο οικονομικων, φεκ, αδυναμια, αρθρο, αφορολογητο οριο, βλεμμα, γεγονος, γινεται, δευτερο, διδακτρα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, διοικητης, διορια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, ερντογαν, ετων, εφαπαξ, ιδια, υπηρεσια, ισχυει, υφίσταται, ισχυς, κυκλος, λειπει, λύση, μειωση, εξοφληση, πισινες, πωλησεις, ρητρα, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σκαφη, σχεδια, τεκμηριο, τουρκια, υλοποιηση, ισχύ, φορολογικη, φορολογια, ψηφιακη, κυβικα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, σημαίνει, σημα, θετικα
Τυχαία Θέματα