Εφορία: Κατασχέσεις καταθέσεων σε 1,3 εκατ. οφειλέτες - Η προστασία του ορίου των 500 ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,3 εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου πραγματοποίησε η Εφορία τον περασμένο Μάιο, όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του δημοσίου προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια, ή το 50% των φορολογουμένων, ενώ σε 1,3 εκατ. οφειλέτες, η εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις

καταθέσεων.

Οι αριθμοί θα ήταν αισθητά μεγαλύτεροι εάν δινόταν αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο από τον Μάρτιο και μετά, λόγω της πανδημίας.

Τα συγκεκριμένα χρέη «πάγωσαν» και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Απρίλιο του 2021 και μετά.

Στην περίοδο, που διανύουμε, το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, θα πληρώνουν στην ώρα τους, τις τρέχουσες οφειλές, ώστε να υπάρχει ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και να μην δημιουργούνται πρόσθετα χρέη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η Εφορία έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

Το όριο των 500 ευρώ, αφορά στην αρχική οφειλή, δηλαδή το «καθαρό» ποσό χωρίς τις προσαυξήσεις.

Οι καταχέσεις γίνονται είτε στους λογαριασμούς του πρωτοοφειλέτη είτε στους λογαριασμούς του συνυπόχρεου προσώπου είτε του εγγυητή.

Ωστόσο, κατασχέσεις μπορούν αν γίνουν και για μικρότερα ποσά, εις χείρας τρίτων.

Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει στην εφορία και έχει λαμβάνειν ποσά από τρίτους, η εφορία μπορεί να προβαίνει σε δεσμεύσεις/κατασχέσεις, ακόμα και ποσά κάτω των 500 ευρώ, και μέχρι να εξοφληθεί η οφειλή.

Αν πρόκειται για μισθούς και συντάξεις, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει στην ΑΑΔΕ, έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, υπό όρους. Ειδικότερα διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Δεν γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσόν αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Εκατομμύρια οι οφειλέτες και οι κατασχέσεις

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τον περασμένο Μάιο, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανήλθε σε 3.853.889 ΑΦΜ. Από αυτούς, στους 1.740.507 (ή στο 45%) μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ποσών εις χείρας τρίτων.

Ο αριθμός των οφειλετών επί των οποίων επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα κατασχέσεων, ανήλθε τον Μάιο σε 1.272.431 ΑΦΜ, που ανέρχονται στο 33% του συνόλου των χρεωμένων στην Εφορία φορολογουμένων ή στο 73% εκείνων επί των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.

εφορίακατασχέσειςκαταθέσειςπροστασίαόριο500 ευρώHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα