Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, πεζογράφος και ποιητής Νίκος Χουλιαράς

ΕΛΛAΔΑ

Εφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, πεζογράφος και ποιητής Νίκος Χουλιαράς σε ηλικία 75 ετών.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο (Τετάρτη 22 Ιουλίου) στις 4 το απόγευμα, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ποιος ήταν

O Nίκος Χουλιαράς, ζωγράφος, τραγουδοποιός και συγγραφέας, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 75 ετών, γεννήθηκε το 1940 στα Γιάννενα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών

Τεχνών.

Ως συγγραφέας ο Ν. Χουλιαράς αγαπήθηκε με το μυθιστόρημα «Ο Λούσιας», που κυκλοφόρησε το 1979 και έχει ως πρωταγωνιστή ένα παιδί το οποίο, απαλλαγμένο από τους σιδερένιους νόμους του ορθολογισμού, θα θέσει τα πιο αναπάντεχα ερωτήματα σε όσους θα το πλησιάσουν, στέλνοντας στο πυρ το εξώτερον όλες τις βεβαιότητες και τις παραδοχές τους.

Η κοινή λογική θα κάνει χαρούμενη φτερά από τον «Λούσια» και ο μικρός ήρωας θα μετατρέψει την αθωότητά του σε δύναμη ελευθερίας και δημιουργίας ενώ την ίδια ώρα θα μεγαλώσει και θα βαθύνει την ανθρωπιά του. Διηγήματα του Ν. Χουλιαρά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα σουηδικά ενώ ο «Λούσιας» έγινε τηλεοπτική σειρά (σκηνοθεσία Σταύρος Καπλανίδης) και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 1 το 1989.

'Αλλα του πεζά είναι «Το Μπακακόκ» (1981), «Ζωή την άλλη φορά» (1985), «Το άλλο μισό» (1987), «Στο σπίτι του εχθρού μου» (1995), «Μια μέρα πριν δυο μέρες μετά» (1988), «Εικόνες από το ύψος της ζωής» (2000).

Ως προς τη ζωγραφική του Ν. Χουλιαρά, στις εικόνες του κυριαρχούν μορφές που θυμίζουν το παραμύθι ή το όνειρο ενώ δεν λείπει από τη γραμμή τους και ένα γκροτέσκο στοιχείο. Συχνά οι ζωγραφιές του συνοδεύονται από χειρόγραφα κείμενα που συμπληρώνουν, τροποποιούν ή πολλαπλασιάζουν το νόημα των εικόνων του. Ως ζωγράφος κέρδισε το Βραβείο Παρθένη το 1969 οπότε και παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Τα πρώιμα έργα του διακρίνονται από το στοιχείο της αφαίρεσης ενώ σημαντικό ρόλο στην εικονοποιία του αναλαμβάνει και το τοπίο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Αργότερα, η ζωγραφική του θα στραφεί στους έρημους, αλλά υποβλητικά τονισμένους χώρους. Με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία είχαν παρουσιαστεί συγκεντρωμένες οι πτυχές του έργου του, στη μεγάλη αναδρομική του εκθεση το 2012, στο Μουσείο Μπενάκη.

Νίκος ΧουλιαράςζωγράφοςπεζογράφοςποιητήςπέθανεHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα