«Έφυγε» ο αεροπόρος που απέδρασε από τη χούντα με μια ντακότα

ΕΛΛAΔΑ

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Μιχάλης Μανιαδάκης ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομα του με μια ιστορική πράξη αντίστασης κατά της χούντας, αλλά και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλού Χωριού.

Μια πράξη που σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία, όταν ο Καλοχωριανός πιλότος οδήγησε το αεροπλάνο ως τη Ρωσία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση, περιγράφοντας την πράξη του σμηναγού, ανέφερε πως έγινε μεσούσης της χούντας όταν πήρε ένα πολεμικό αεροπλάνο για να διασχίσει τον ελλαδικό χώρο, κάτω από την ομπρέλα

όλων των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής αεροπορίας, μέσα στο σκοτάδι χωρίς όργανα και κατάφερε όχι μόνο να περάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο αλλά και να διασχίσει μια δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, να τον ψάχνουν και να μην τον βρίσκουν τα ραντάρ. «Φτάνει σ’ ένα ξένο κράτος στη Ρωσία. Άγνωστος εν μέσω αγνώστων, χωρίς γνώση της γλώσσας κι από αεροπόρος που έχει ένα λαμπρό μέλλον και πλούσιες παροχές, γίνεται οικοδόμος στην Τασκένδη για έξι χρόνια αφήνοντας πίσω οικογένεια, γονείς και φίλους.

• Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα στις 5.00 στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδας στο Καλό Χωριό.

Βιογραφικό. Ο Μιχάλης Μανιαδάκης γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1933 στο Καλό Χωριό Μεραμπέλου, Τελείωσε τη Σχολή Αεροπορίας (Εκπαιδευτικό Κέντρο Εφέδρων Χειριστών) και μονιμοποιήθηκε στο όπλο. Οι ικανότητές του και η ηθική του ακεραιότητα τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει.

Ο Μιχ. Μανιαδάκης αποστρατεύεται και συνταξιοδοτείται ως σμηναγός βάσει του φύλλου διακοπής μισθοδοσίας που είχε πάρει για τη μετάθεσή του στη Σχολή Πολέμου στο Τατόι, πριν αυτοεξοριστεί στη Σοβιετική Ένωση. Εργάζεται για έξι χρόνια σε αεροψεκασμούς έχοντας ενεργοποιήσει το πολιτικό δίπλωμα πτήσεων που κατείχε, και παντρεύεται τη γειτόνισσά του Μαρία Καφετζάκη.

Το 1982, οι περισσότεροι από 1.000 ψηφοφόροι του Καλού Χωριού Αγίου Νικολάου τον εξέλεξαν πρόεδρο της κοινότητας. Στη θέση αυτή παρέμεινε για τέσσερις θητείες. Ο Μανιαδάκης παραιτήθηκε τελικά από τα καθήκοντά του, μετά τις «καποδιστριακές» συνενώσεις, καθώς, όπως δήλωνε, δεν ήθελε να ζητιανεύει «χρήματα για την Κοινότητά» του.
Πηγή: anatolh.com

Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα