Εγκεφαλικό: Καινοτόμος θεραπεία σώζει το μυαλό χωρίς να βλάπτει τη μνήμη

Ένα πολλά υποσχόμενο νέο φάρμακο, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς  παρενέργειες στη λειτουργία της μνήμης και της μάθησης παρουσίασε μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Anschutz Medical Campus του Κολοράντο. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Biological Chemistry.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αφορά σε μεγάλο βαθμό, τη θρομβόλυση, με στόχο την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου. Το νέο, υπό μελέτη φάρμακο, ωστόσο, που αναπτύχθηκε από την Ιατρική Πανεπιστημιούπολη

CU Anschutz, προστατεύει την ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν πώς θα μπορούσαν να στοχεύσουν μια κρίσιμη πρωτεΐνη, που ονομάζεται Ca2+ και αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή της μάθησης και της μνήμης. Προγενέστερα ερευνητικά ευρήματα έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με αυτή την πρωτεΐνη ενέχει τον κίνδυνο να επηρεαστεί η μνήμη και η ικανότητα μάθησης του εγκεφάλου.

Δουλεύοντας με ζωικά μοντέλα, η ομάδα στόχευσε την πρωτεΐνη με ένα νευροπροστατευτικό πεπτίδιο, γνωστό ως tatCN19o. «Η ομάδα μας διαπίστωσε ότι το tatCN19o δεν επηρέασε την προδιαμορφωμένη λειτουργία της μνήμης και παρενέβη μόνο προσωρινά στη μάθηση, μια παρενέργεια που διήρκεσε συνολικά λιγότερο από μία ώρα», δήλωσε ο K. Ulrich Bayer, καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και κύριο συντάκτης της μελέτης.

Σύμφωνα με την συνεργάτιδα της μελέτης, Carolyn Nicole Brown από το Τμήμα Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του CU, η προσωρινή μαθησιακή δυσλειτουργία που προκαλεί το φάρμακο θα ήταν «αποδεκτή, ακόμη και αν ήταν μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία μεθόδων αντιμετώπισης για σοβαρές, μη ιάσιμες παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ».

Η συνεργάτις της έρευνας, Nicole Rumian, από το Τμήμα Φαρμακολογίας, σημείωσε, με τη σειρά της, ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν πως η πρωτεΐνη εμπλέκεται στη διατήρηση της μνήμης, αλλά η σύντομη αναστολή της δεν προκαλεί μακροχρόνια αμνησία.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι το ίδιο φάρμακο απέτρεπε τη βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων, ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις, καθώς και όταν χορηγήθηκε 30 έως 60 λεπτά μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέα θεραπεία για το εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο δρ. Bayer. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι προβλεπόμενες παρενέργειες δεν εκδηλώθηκαν, ενώ οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις ήταν σημαντικές».

Ο δρ. Bayer αναμένει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους. Μια εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια χρήσης της τεχνολογίας και προωθεί, επί του παρόντος, το φάρμακο μέσω της όψιμης προκλινικής ανάπτυξης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη Β12: Πώς επηρεάζει την υγεία η έλλειψή της

Το μπαχαρικό που «διώχνει» τον πόνο και καταπολεμά τη φλεγμονή

Παιδιά – Ύψος: Η διατροφή που «κόβει» πόντους και αποδυναμώνει τα οστά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκεφαλικό, Καινοτόμος,egkefaliko, kainotomos