Εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής ο νέος Ποινικός Κώδικας - Μόνο με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι

Πολιτική

Λίγο μετά τι μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης των Κωδίκων (Ποινικός Κώδικας, Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την οποία είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι που τηρεί θετική στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου.

Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξανασκεφτούν τη στάση τους και να προσέλθουν, έστω στην αυριανή συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια. Ο κ. Καλογήρου, αφού υπογράμμισε ότι οι Κώδικες είναι αποτέλεσμα

μιας μακράς διαδρομής, δηλαδή, του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που επεξεργάστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης σε πολιτική σκοπιμότητα. «Τα πάντα στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, της ιδιοτέλειας, της επικοινωνίας. Να κερδίσει με κάθε τρόπο η επικοινωνία την πολιτική ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, προβλέποντας ότι πολλοί από τους απόντες της σημερινής διαδικασίας, που δεν θέλουν να αναλάβουν τη «δημοκρατική ευθύνη» και να τοποθετηθούν για τους ποινικούς Κώδικες, θα μπορούν την επόμενη ημέρα της ψήφισης τους, να δημιουργήσουν όποιο παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας τους εξυπηρετεί και να επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Καλογήρου είπε ακόμη ότι αυτές τις ημέρες «ζούμε ένα ακόμη προσβλητικό παιχνίδι», αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την «απόλυτα συνταγματική διαδικασία» που ακολουθήθηκε. «Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα προσβλητικά πολιτικά παιχνίδια είναι η ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων. «Δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε μια Ένωση Εισαγγελέων να υποδεικνύει προς τη νομοθετική εξουσία τι να πράξει. Γιατί με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν εκφράζονται μόνο κάποιοι προβληματισμοί. Μας καλεί και σας καλεί να αποσύρουμε τα νομοσχέδια», είπε ο κ. Καλογήρου, εκφράζοντας την απορία του πώς μια τέτοια ανακοίνωση έρχεται την τελευταία στιγμή και ενώ έχει προηγηθεί όχι μόνο η διαβούλευση, αλλά οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν λάβει υπόψη τους τις παρατηρήσεις και της Ένωσης.

«Έχουμε ένα δικαστικό σώμα που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, χωρίς τα μέσα, χωρίς αρκετό προσωπικό και εφόδια, για να αντιμετωπίσει το ποινικό φαινόμενο. Και έρχεται σήμερα η Ένωση να πει τι; Ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να παραγράψει υποθέσεις;», είπε και πρόσθεσε: «Λυπάμαι εξαιρετικά. Είχα και έχω καλή σχέση με όλες τις Δικαστικές Ενώσεις. Προσπάθησα όλους αυτούς τους μήνες και καταφέραμε να έχουμε ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο και ανοιχτά αφτιά, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε προβλήματα, μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ειλικρινά λυπάμαι με αυτή τη δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε ότι τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που εργάστηκαν ουσιαστικά και μελέτησαν αυτό το βαρύ νομοθέτημα δεν είχαν κομματική ταυτότητα, παρά μόνο ταυτότητα επιστημονική και δεν έλαβαν καμία απολύτως καθοδήγηση ή σύσταση ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών και την ουσία των αλλαγών, από την κυβέρνηση και γι΄αυτό οι αλλαγές δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στη φυσιογνωμία των Κωδίκων, είπε ότι είναι συνέχεια του έργου των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί στο παρελθόν -η κάθε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχτιζε πάνω στο έργο της προηγούμενης- και, άρα, το σχέδιο των Κωδίκων που κατατέθηκαν τώρα στη Βουλή είναι ένα καθαρά επιστημονικό έργο, είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης.

«Αυτή τη στιγμή επιτελούμε ένα ιστορικό έργο ουσίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η 4η φορά που θα ψηφιστεί Ποινικός Κώδικας, η πρώτη έγινε το 1824, η επόμενη έγινε το 1935, ακολούθησε ο Ποινικός Κώδικας το 1950.

Ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, είπε ότι η κύρια μεταβολή επέρχεται στο πεδίο των ποινών. «Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας είναι ότι έχουμε πολύ βαριές απειλούμενες ποινές και ένα πολύ ελαστικό και εύκαμπτο σύστημα απολύσεων υπό όρους. Αυτό το σύστημα έπρεπε να εξισορροπηθεί», είπε και πρόσθεσε: «Οι απειλούμενες ποινές να είναι πιο λογικές, ώστε να τηρούμε την αρχή της αναλογικότητας και το σύστημα απολύσεως να παγιοποιηθεί. Αυτό είναι κύρια εισφορά αυτού του νομοθετήματος. Ο εξορθολογισμός στο πεδίο των ποινών». Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μέχρι τώρα, είχε το αυστηρότερο σύστημα ποινών στην Ευρώπη και μάλιστα «σε ορισμένες περιπτώσεις, και πέρα από ό,τι ο Πολιτισμός της Ευρώπης δέχεται».

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ελληνικές φυλακές το 10% των κρατουμένων έχουν καταδικαστεί με ισόβια, τη στιγμή που σε χώρες με ανάλογο πληθυσμό οι ισοβίτες μετριούνται ακόμη και στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο νέος Κώδικας -ανέφερε επίσης- διατηρεί την ποινή των ισοβίων αλλά για βαριά εγκλήματα, μειώνεται το ανώτατο όριο της πρόσκαιρης κάθειρξης και επέρχονται ενδιαφέρουσες μεταβολές στο πεδίο ποινών φυλάκισης για πλημμελήματα. Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε εξάλλου ότι σημαντική μεταβολή στο πεδίο των ποινών είναι ότι καταργούνται τα πταίσματα - «η μεγάλη ταλαιπωρία του πολίτη»- και πλέον οι σχετικές πράξεις εμπίπτουν στο πεδίο των διοικητικών κυρώσεων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, υπογράμμισε ότι οι νέοι Κώδικες ακολουθούν σύγχρονα μοντέλα απονομής ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς καμία έκπτωση σε θεμελιώδη δικαιώματα και χωρίς καμία έκπτωση και ως προς το δικαιοδοτικό χαρακτήρα. Είπε ακόμη ότι τα σχέδια των Κωδίκων που θα ψηφίσει η Βουλή διευκρινίζονται εννοιολογικές ασάφειες του παρελθόντος, αποκρυσταλλώνουν τις βασικές αρχές της δίκαιης δίκης.

«Πλέον, θριαμβεύει η σκοπιμότητα εφ΄όλης της ύλης», σχολίασε, με παρέμβασή της η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη τη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ΚΟ της ΝΔ δεν θα μπει στο κάδρο μιας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. «Ως μέλος αυτής της Βουλής δεν αισθάνομαι καθόλου απονομιμοποιημένη. Αντίθετα, θεωρώ ότι η αντιπολίτευση έχει προχωρήσει στον ολισθηρό δρόμο της αμφισβήτησης όλων των θεσμών, στο όνομα αυτής της σκοπιμότητας, να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και δεν έχει δικαίωμα να παίρνει καμία πρωτοβουλία», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, αναφερόμενη στη στάση της ΝΔ απέναντι στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τη συζήτηση, σήμερα, των Κωδίκων, στη Βουλή.

«Στη χώρα μας έχουμε σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τους χρόνους απονομής της δικαιοσύνης, κάτι που διασαλεύει το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Αδιαμφισβήτητα, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, που διαμορφώνουν την εγκληματικότητα και τα μέσα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία 70 χρόνια, έτσι ώστε να καθίσταται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός, καθώς και η εναρμόνιση με τις διεθνείς πρακτικές, τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόληψη και περιστολή της εγκληματικότητας, ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιτυγχάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και η αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς, όμως, να δίνεται η εικόνα της ατιμωρησίας των εγκληματιών", είπε ο εισηγητής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, προσθέτοντας ότι με τα δύο προτεινόμενα σχέδια νόμου, που αναμορφώνουν τους δύο Κώδικες του ποινικού δικαίου, φαίνεται να εκπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι σκοποί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑποτάμιποινικός κώδικαςΒουλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα