Εγκρίθηκε από τις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταψήφισε η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια η Χρυσή Αυγή,

η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Υπενθιμίζεται ότι κατά την έναρξη της συζήτησης σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έγγραφο της Κομισιόν που αφορούσε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ.

Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις των φορέων

Τους προβληματισμούς, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους για το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσαν οι φορείς κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοθετήματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κοινή συνισταμένη, των φορέων, όπως καταγράφηκε είναι ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου, δεν αντιμετωπίζει την διαπλοκή και πως παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ισονομίας και υγειούς ανταγωνισμού.

Εκ μέρους της Digea μίλησε ο Στρατής Λιαρέλης αναφέροντας πως το μοντέλο με μοναδικό πάροχο σήματος είναι αποδοτικότερο και φτηνότερο, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αχρείαστο χαρακτήρα της δραστηριοποίησης της ΕΡΤ. Όπως σημείωσε, η διεθνής εμπειρία στα δίκτυα δείχνει πως το κόστος λειτουργίας δεύτερου πάροχου δικτύου αυξάνεται κατά 35%-45%. Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν γίνει και η ΕΡΤ πάροχος ψηφιακού σήματος τότε αλλάζουν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Από την πλευρά της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών ο Π. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι αν φύγει η ΕΡΤ από την Digea θα αναγκαστεί να πληρώνει 4-5 φορές περισσότερα από τα 2,5 εκατ. ευρώ που δίνει σήμερα. Υποστήριξε ότι παραβιάζονται οι όροι ισονομίας και ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς το νομοσχέδιο αφορά μόνο όσους χρησιμοποιούν επίγειο σήμα και όχι όσους χρησιμοποιούν ψηφιακό και ζήτησε να υιοθετηθούν οι παρατηρήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Παρατήρησε επίσης ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχουν διαφορετική αντιμετώπιση οι ανώνυμες εταιρείες ανάλογα με τον κλάδο. «Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ανώνυμες εταιρίες με κριτήριο αν είναι τηλεοπτικές επιχειρήσεις ή σουπερ μάρκετ; Υπάρχει ελάχιστος αριθμός προσωπικού σε αεροπορικές εταιρίες;», είπε ο Π. Κυριακόπουλος.

Επικριτικοί απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκαν και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών σταθμών Αντώνης Δημητρίου και Γιάννης Πανταζόπουλος. Ο πρώτος υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο μας βάζετε στον ίδιο κουβά με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας», ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι περιφερειακοί σταθμοί να μπουν στην πλατφόρμα της ΕΡΤ πληρώνοντας 25 εκατ. ευρώ στο κράτος για την επόμενη δεκαετία (και όχι 35 εκατ. ευρώ στην Digea). Ζήτησε επίσης την εξαίρεση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και να έρθει ένα νέο, το οποίο θα αντιμετωπίζει συνολικά τον τύπο της επαρχίας (τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα).

ΒουλήνομοσχέδιοΜΜΕάδειεςέγκρισηπλειοψηφίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα