Εικόνα γενικευμένου sell off στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, η εμφατική επιστροφή των πωλητών στα ελληνικά ομόλογα και οι συνεχιζόμενες, αναγκαστικές, πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, είχαν σαν αποτέλεσμα η τελική εικόνα στο Χ.Α. να θυμίζει γενικευμένο "sell off" και απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν διασώθηκε έστω και ένας τίτλος που να ολοκληρώσει την συνεδρίαση αμετάβλητος, ενώ αισθητή ήταν και η αύξηση του τζίρου.

Και αν η εγχώρια αγορά είναι "συνηθισμένη" στην εικόνα "ξεπουλήματος"

στο τραπεζικό ταμπλό, η τελική εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, εκτίναξε τις ανησυχίες στο ζενίθ.

Ασφαλώς και το τελικό -6,34% του τραπεζικού δείκτη, δίνει μία πρώτη "γεύση" από αυτό που συνέβη στο τραπεζικό ταμπλό, όπως και το γεγονός ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -7,92%, Eurobank -5,97%, Εθνική -4,11% και Πειραιώς -3,09%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η UBS μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,43 ευρώ, από 2 ευρώ και της Eurobank στο 0,55 ευρώ, από 0,97 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral" για τους δύο τίτλους.

Ο οίκος προχωρά σε σημαντικές μειώσεις στις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2018-2020 και για τις δύο τράπεζες. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι "σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες του, το κόστος ρίσκου παραμένει επίμονα υψηλά για την Αlpha Βank και αυξήθηκε σε ετήσια βάση. Η Alpha θα πετύχει τους στόχους μείωσης των NPEs το 2019, αλλά οι ακόμη πιο απαιτητικοί στόχοι του 2021 θα απαιτήσουν από την τράπεζα περισσότερες διαγραφές, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος ρίσκου και πιεσμένη κερδοφορία μεσοπρόθεσμα. Το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνει άνω του 2% για την τράπεζα την επόμενη διετία και πάνω από το 1% ως το 2022".

Όσον αφορά στη Eurobank, ο οίκος εκφράζει την ανησυχία του για τον κεφαλαιακό δείκτη CET1, που είναι χαμηλότερος από τους ανταγωνιστές, αλλά και για την ποιότητα των κεφαλαίων της Eurobank, καθώς περίπου το 70% του CET1 αποτελείται από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου. Ως εκ τούτου, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για το κόστος ρίσκου, προχωρά σε διψήφια μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή.

Η UBS σημειώνει ότι "το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των 'κόκκινων' δανείων είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη, ωστόσο δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να το συμπεριλάβει στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών".

"Τα σχέδια της Ελλάδας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμα υπό εξέλιξη", τόνισε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

"Είναι σε προκαταρκτικό στάδιο," σημείωσε η ίδια σε ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου όλα ανεξαιρέτως έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οιAegean Airlines (-4,39%), Viohalco (-4,58%), Jumbo (-7,35%), Ελ. Πετρέλαια (-4,11%), Μυτιληναίος (-8,36%), ΟΠΑΠ (-6,32%), Σαράντης (-4%) και Fourlis (-5,58%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 593,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,91%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Εννοείται ότι η απώλεια των 600 μονάδων, για τον γενικό δείκτη, επιβαρύνει σημαντικότατα τεχνική εικόνα και ψυχολογία και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αν συνεχίσουν να επιδεινώνονται η εικόνα των διεθνών αγορών και τα μηνύματα από τις αγορές ομολόγων.

Πηγή: www.economy365.gr

Χρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα