Εικόνα σύγχυσης στα ελληνοτουρκικά: Κυβερνητική πολυφωνία ακόμα και από αναρμόδιους υπουργούς

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Παραφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της Ν.Δ. προκαλεί η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, δημιουργώντας εικόνα σύγχυσης σχετικά με τις επιδιώξεις της Αθήνας, αν και εφόσον αρχίσει ο πολυαναμενόμενος διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας για τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Μάλιστα φαίνεται

ότι η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για άμεση επέκταση των εθνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» και τις διαδοχικές παράνομες Navtex που παρατείνουν την παρουσία του εντός ελληνικών χωρικών υδάτων υπήρξε η θρυαλλίδα ώστε να εκφραστούν διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις εντός της Ν.Δ. σχετικά όχι μόνο με το ζήτημα αυτό, αλλά και γενικότερα για τη στρατηγική της χώρας έναντι του μαξιμαλισμού της Άγκυρας, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις δεν σηκώνουν πολλές συζητήσεις και κυρίως πολυφωνία.

Μάλιστα κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προκάλεσαν αν μη τι άλλο σοβαρό προβληματισμό, καθώς έμοιαζαν να μην ανταποκρίνονται ούτε καν στο ελάχιστο στις ελληνικές θέσεις και απαιτήσεις. Ο λόγος για τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα έξι μίλια, τα οποία ωστόσο είναι ούτως ή άλλως το ελάχιστο όριο των χωρικών υδάτων της χώρας και προφανώς δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να είναι κάτι λιγότερο από αυτό. Ούτε βέβαια και αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες παραφωνίες ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Διαφορετικές οπτικές

Μπορεί η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που κατέληξε στην καταψήφιση της πρότασης μομφής για τον υπουργό Οικονομικών, να ήταν για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ωστόσο οι… «ντουφεκιές» στα ελληνοτουρκικά ήταν αυτές που σήκωσαν τη σκόνη, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τις αρρυθμίες εντός του κυβερνητικού σχήματος.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κινήσεις της Τουρκίας στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου έχουν προσθέσει στα επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα όποτε το επιθυμήσει μπορεί μονομερώς να προχωρήσει στα 12 ναυτικά μίλια». Είναι κάτι που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται διαρκώς.

Πρόκειται για την κόκκινη γραμμή των τελευταίων 45 ετών (δεν είναι κάτι καινούργιο) και μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν άσκησε το δικαίωμα, διότι δεν χρειάστηκε άμεσα, ούτε παραιτήθηκε από αυτό, παρά την ύπαρξη του τουρκικού casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα, όμως, είναι το θέμα των ημερών, με πολλούς υπουργούς να καλούνται να λάβουν θέση, συχνά στέλνοντας συγκεχυμένα μηνύματα για το αν έχει αλλάξει ή όχι η ελληνική εξωτερική πολιτική και για ποιον λόγο συζητάμε τα 12 μίλια την ώρα που το «Ορούτς Ρέις» κόβει βόλτες ανενόχλητο.

Έτσι, στη σπουδή τους να δείξουν ότι κατέχουν το θέμα – με μπόνους την άσκηση κριτικής στην αντιπολίτευση, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ – ακόμα και πρωτοκλασάτοι υπουργοί παρεμβαίνουν με ευκολία σε ζητήματα που αφορούν την εθνική γραμμή. Η δήλωση στη Βουλή (για να… επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση) ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια συνιστά «εθνικισμό» δείχνει μάλλον ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πάτησε καλά επάνω στην κυβερνητική γραμμή, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγύρισε την επέκταση στο Ιόνιο.

Την άποψη που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως δεν ακολούθησαν ούτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ούτε ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, καθώς όλοι υποστήριξαν ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Τη φωτιά που άναψε ο Χρυσοχοΐδης δεν έσβησε ούτε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δέχθηκε το πρέσινγκ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για μία τοποθέτηση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας μίλησε για «δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα», προκαλώντας την έκρηξη του Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι η λέξη «δυνητικό» δεν έχει την ίδια σημασία με τη λέξη «αναφαίρετο».

«Εντυπωσιάζει πραγματικά η στροφή ενός κόμματος που πριν από λίγο χρονικό διάστημα διά του αρχηγού του υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα έρχεται και ξορκίζει την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, όταν ήδη αυτό έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και σε κάθε περίπτωση αυτήν τη στιγμή αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Και όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα απόλυτα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας από το βήμα της Ολομέλειας.

Πολιτική κάλυψη, με τον δικό του τρόπο πάντως, προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10», αποδεικνύοντας ωστόσο ότι η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν ήταν λεκτικό ατόπημα – ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια, χρησιμοποιώντας και εκείνος τις λέξεις «εθνική κυριαρχία» και ταυτίζοντάς τη με τα εθνικά χωρικά ύδατα.

Προβληματισμός

Η συγκεκριμένη εικόνα δημιούργησε προβληματισμό, πολλώ δε μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπογράμμισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Προφανώς τον πρώτο και τελευταίο λόγο για αυτά τα ζητήματα τον έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η εικόνα των «μπλεγμένων γραμμών» που δόθηκε στη Βουλή πρέπει να ξεκαθαρίσει και μάλιστα σύντομα, καθώς ούτε η επιθετικότητα του Ερντογάν μοιάζει να υποχωρεί, αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο για να επανακαθορίσει τη στάση της, μια και πιέζουν διαρκώς για να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από εδώ και πέρα, καθώς πλέον καταγράφηκαν διαφορετικές οπτικές εντός του κυβερνητικού σχήματος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της «σαμαρικής» πτέρυγας, η οποία μάλλον δεν άκουσε με ενθουσιασμό τον Νίκο Δένδια κατά την τοποθέτησή του επί της πρότασης δυσπιστίας να λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης «παραμένει η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών της πτυχών».

«Ψυχρολουσία» με κορωνοϊό

Όσον αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς από τη μια πλευρά ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν σε κατάσταση «πορτοκαλί» ή «κόκκινου» συναγερμού, αλλά από την άλλη ο ίδιος ο Μητσοτάκης συνεχίζει – όπως, είναι η αλήθεια, και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες – να «ξορκίζει» το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ με τα 1.259 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ τρομάζουν το κυβερνητικό επιτελείο λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση για καθολική χρήση μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκτάκτως μάλιστα στη χθεσινή ενημέρωση, εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, βρέθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από πολύ καιρό, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Επανεμφάνιση Τσιόδρα

«Αυτή τη στιγμή η προσωπική επιλογή του καθενός θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τσιόδρας, σημειώνοντας πως μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολους μήνες. Φορτισμένος συναισθηματικά, όπως φάνηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες, ο Τσιόδρας είπε πως «περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλάει η φωνή της συνείδησης», συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας.

«Η μάσκα είναι η μόνη μας επιλογή» ανέφερε ο Τσιόδρας. «Θέλω με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, με ήρεμη συνείδηση, να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είμαστε σε έναν δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Νοέμβριο και έναν ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε».

Επιπλέον ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουμε. Υπάρχει ελπίδα. Δοκιμάζονται και φάρμακα. Δεν στεκόμαστε όμως αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Ως επιστήμονες είμαστε εδώ, παρακολουθούμε τον ιό. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες. Είναι η μοναδική μας επιλογή, όπως και η μάσκα».

Τελευταίο το lockdown

Ο Τσιόδρας ανέφερε πως επιθυμία της επιτροπής είναι να αποφευχθεί το lockdown. «Εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown» είπε ο Τσιόδρας. «Το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες» τόνισε, σημειώνοντας πάντως πως «σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ακόμη κι αυτή την επιλογή, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι».

Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες πλέον έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια περί νέου υποχρεωτικού «κλεισίματος» της χώρας, αν η κατάσταση ξεφύγει περισσότερο και κριθεί αναγκαίο να υπάρξει και νέα καραντίνα ώστε να αποτραπούν πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που μπορεί να γίνουν μέχρι και καταστροφικές.

Φυσικά τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να κινείται στη λογική των τοπικών περιορισμών και μέτρων, αναμένοντας να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Και φυσικά το οικονομικό επιτελείο παρατηρεί με προσοχή τους δείκτες, καθώς αρκετές αναλύσεις από το εξωτερικό κάνουν λόγο για δεύτερη υφεσιακή βουτιά, ιδίως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεωθούν η μία μετά την άλλη να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

ΚυβέρνησηΤουρκίαΚορωνοϊόςΣταϊκούραςΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΕλληνοτουρκικάΤσιόδραςIssue: 2149Issue date: 28-10-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
εικονα, αιγαιο, αθηνα, ελλαδα, συριζα, τσιπρας, θρυαλλίδα, βουλη, νέα, υπουργοι, πικραμμενος, βομβα mall, ραγκουσης, νατο, lockdown, ΕΟΔΥ, date, video, popular, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, κοινωνια, χωρες, το θεμα, βημα, εθνικη, θαλασσα, θεμα, ιονιο, σφαιρα, το βημα, ωρα, αρρυθμιες, βρισκεται, γλωσσα, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δειχνει, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελπιδα, εμβολιο, ενημερωση, εξι, επιθυμια, ερντογαν, ερχεται, ετων, ιδια, ιδιο, η στροφη, η φωνη, θρυαλλίδα, ιων, κυβερνηση, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νατο, νικο, πλοιο, ψυχη, ρεκορ, συζητηση, συντομα, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, φυσικα, φωνη, φορα, date, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, γκικα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, λεξεις, μοιαζει, μπροστα, popular, σωτηρης, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα