Εισαγγελέας: Ένοχοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας για τον θάνατο του Καρέλι

ΕΛΛAΔΑ

Την ενοχή των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας, για τέλεση βασανιστηρίων σε βάρος του κρατούμενου Ιλί Καρέλι, χωρίς όμως αυτά να προκάλεσαν τον θάνατό του, εισηγείται η εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννα Ζωγράφου, προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Η εισαγγελική λειτουργός δέχεται ότι οι κατηγορούμενοι δεσμοφύλακες ξυλοφόρτωσαν και δη με «βάναυσο» τρόπο, τον

Αλβανό βαρυποινίτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία που διέπραξε νωρίτερα σε βάρος του συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά -όπως επισημαίνει- οι σωματικές κακώσεις δεν υπήρξαν η αιτία θανάτου του κρατουμένου.

Κάνοντας επίκληση στις μαρτυρικές καταθέσεις των ιατροδικαστών, η ίδια θεωρεί ότι ο θάνατος του 42χρονου προκλήθηκε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται χρονικά πριν την άφιξή του στις φυλακές της Νιγρίτας, όπου τελικώς υπέκυψε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητεί να μεταβληθεί η κατηγορία που βαρύνει τους 13 κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, από διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε απλή τέλεση βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης, το εύρος ποινής της συγκεκριμένης πράξης κυμαίνεται από κάθειρξη 5 έως 20 ετών, εν αντιθέσει με το αποδιδόμενο αδίκημα, που επισύρει ποινή η οποία φθάνει έως τα ισόβια δεσμά.

Σε ό,τι αφορά τον διευθυντή των φυλακών, τον 14ο κατηγορούμενο, που διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία, κατά συρροή, η εισαγγελέας προτείνει να κηρυχθεί ένοχος, όπως κατηγορείται.

Στην πολύωρη αγόρευσή της, η κ. Ζωγράφου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης (που διαδραματίστηκε τον Μάρτιο του 2014), επικαλούμενη, τόσο τις μαρτυρικές καταθέσεις στο στάδιο της προδικασίας και της αποδεικτικής διαδικασίας, όσο και το οπτικοακουστικό υλικό από τις φυλακές της Νιγρίτας. Στάθηκε στην εικόνα του κρατουμένου κατά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, λέγοντας ότι «περπατούσε κανονικά, χωρίς να δείχνει ότι έχει πρόβλημα».

Εκ διαμέτρου αντίθετη, όμως, κατά την εισαγγελέα, ήταν η εικόνα του λίγες ώρες αργότερα, όπου «φαίνεται ένας κρατούμενος, ταλαιπωρημένος και καταβεβλημένος, που σέρνεται και υποβαστάζεται».

Έκανε λόγο για «μεθοδευμένη και εσκεμμένη» πρόκληση πόνου, ως «τιμωρία» για το χαμό του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, όπως επίσης για «σφοδρότατα και βάναυσα» χτυπήματα στον θάλαμο αναμονής των κρατουμένων (σ.σ. το λεγόμενο «ψυγείο»), χώρος που δεν διέθετε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτροσόκ ή «φάλαγγας» στα πέλματα, η εισαγγελέας είπε ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο, αλλά δέχθηκε τη χρήση αυτοσχέδιου βούρδουλα από σεντόνι. «Δεν υπήρξε χρήση συστηματικών μέσων βασανισμού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην αιτία θανάτου του Ιλ. Καρέλι, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο για καρδιακό ασθενή κι ως εκ τούτου, επιρρεπή σε αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο. «Η καρδιακή του λειτουργία βρισκόταν κάτω από εύθραυστη ισορροπία» είπε, ενώ συνδέοντας τα γεγονότα στο Μαλανδρίνο που «απομάκρυναν το όνειρό του για αποφυλάκιση» με το ψυχοσωματικό στρες που βίωνε, αλλά και τα χτυπήματα τα οποία δέχθηκε ήδη από το Μαλανδρίνο, τόνισε ότι όλα αυτά «αποτέλεσαν φιτίλι πυροδότησης καρδιακού προβλήματος». Κατά την ίδια, το ισχαιμικό επεισόδιο εκδηλώθηκε πριν περάσει τις πύλες των φυλακών της Νιγρίτας. «Δεν επρόκειτο για επεισόδιο μια κι έξω» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο Ιλ. Καρέλι ήταν καρδιακός, ούτε ότι τελούσε σε κατάσταση ισχαιμικού επεισοδίου.

Η διαδικασία διεκόπη για τις 4 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

ένοχοιΕισαγγελέαςΘεσσαλονίκηθάνατοςΙλί ΚαρέλιδίκηξυλοδαρμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα