Έκανε τα πάντα για να δραπετεύσει από τη Β. Κορέα και τώρα θέλει να γυρίσει πίσω - «Δεν είναι η γη της ελευθερίας που μας έλεγαν»

ΚΟΣΜΟΣ

Βαθιά απογοητευμένοι από τις συνθήκες που συναντούν στη Νότια Κορέα δηλώνουν αρκετοί βορειοκορεάτες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να δραπετεύσουν από τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο τώρα βλέπουν ότι ο καπιταλιστικός Νότος απέχει πολύ από το να είναι «παράδεισος ελευθερίας».

Το δίκτυο ABC παρουσιάζει την ιστορία ενός βορειοκορεάτη, του Kwon Chol Nam, ο οποίος άφησε την χώρα του για τον Νότια

Κορέα, διασχίζοντας νύχτα ποτάμια και συρόμενος κάτω από συρμάτινους φράχτες. Πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι μέσω της Κίνας και της ζούγκλας του Λάος για να φτάσει στην Ταϊλάνδη, από όπου και του επετράπη να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα για να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Όλα αυτά πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, το ρίσκο και τις ανατροπές που προκλήθηκαν στη ζωή του, τώρα θέλει να επιστρέψει πίσω. Η Νότια Κορέα δεν είναι αυτό που περίμενε, ενώ του λείπει απεγνωσμένα η οικογένειά του.

«Η Βόρεια Κορέα είναι το σπίτι μου. Είναι εκεί που ζει ο γιός μου και πέθαναν οι γονείς μου», λέει. «Δεν υπάρχει ελπίδα εδώ. Έχω υποστεί πολλές διακρίσεις και με μεταχειρίζονται σαν πολίτη δεύτερης κατηγορίας».

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Κορέας ρίσκαραν τη ζωή τους για να περάσουν στον Νότο. Ωστόσο τώρα ολοένα και περισσότεροι θέλουν να επιστρέψουν πίσω, δηλώνοντας ότι η Νότια Κορέα δεν είναι η γη της ελευθερίας και της ευημερίας που τους υποσχέθηκαν». Ο Kwon ζει μες στη φτώχεια και την απομόνωση, σε ένα μικρό δωμάτιο σε προάστιο της Σεούλ, βασιζόμενος στη φιλανθρωπία για να πληρώσει το νοίκι.

Είναι άνεργος και υποστηρίζει ότι όταν δούλεψε ως εργάτης πληρωνόταν πολύ λιγότερο από τους υπόλοιπους εργάτες, ενώ υπήρξαν και φορές που δεν πληρωνόταν καθόλου. Λέει ότι υποφέρει από το στίγμα του ότι προέρχεται από τον Βορρά, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι νοτιοκορεάτες τους αντιμετωπίζουν ως καθυστερημένους ή ηλίθιους. «Ζω στη μοναξιά και οι περισσότεροι που έφυγαν από τον Βορρά αισθάνονται το ίδιο», λέει. Οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα δεν θέλουν να κοινωνικοποιηθούν μαζί μας, δεν μας συμπεριφέρονται σαν ανθρώπινα όντα».

Ο Kwon προσπάθησε να γυρίσει πίσω περνώντας παράνομα στην Κίνα, ωστόσο συνελήφθη από τις αρχές της Νότιας Κορέας λίγο πριν εγκαταλείψει τη χώρα και πέρασε πολλούς μήνες στη φυλακή. Όσοι περνούν στη νότια Κορέα γίνονται αυτομάτως πολίτες της χώρας, και πλέον τους απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή ή να επισκεφθούν τον Βορρά.

Ωστόσο τώρα ο Kwon ηγείται μιας καμπάνιας ώστε μέσω του ΟΗΕ να πιεστεί η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να τους επιτρέψει να γυρίσουν πίσω. Υπολογίζεται ότι περίπου 80 άτομα προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιστρέψουν στη Βόρεια Κορέα. «Έχω ανακηρύξει τον εαυτό μου πολίτη της Βόρειας Κορέας», λέει.

Οι βορειοκορεάτες που περνούσαν στον νότο κάποτε γίνονταν δεκτοί με γιορτές, ενώ τους παρεχόταν σπίτι και άδεια παραμονής. Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον. Περίπου 25.000 άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμοστούν στον υπερανταγωνιστικό καπιταλιστικό Νότο. Έρευνες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από τους μισούς είναι θύματα διακρίσεων και καταπίεσης, ενώ η ανεργία στους κόλπους τους είναι περίπου 6 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της Νότιας Κορέας. Το 25% όσων έφυγαν από τη χώρα των Κιμ φέρονται να επιδιώκουν να γυρίσουν πίσω.

Ακόμα και άνθρωποι σαν τον γιατρό Kim Hyung Doek, που βρίσκεται στον Νότο εδώ και 20 χρόνια, έκανε καριέρα, έβγαλε λεφτά και μεγάλωσε την οικογένειά του, θέλει να επιστρέψει. «Θέλω πολύ να γυρίσω πίσω και να ζήσω με την οικογένειά μου γιατί εκεί γεννήθηκα και εκεί μεγάλωσα», λέει. «Υπάρχει μια απόσταση περίπου 40 χρόνων μεταξύ του Βορρά και του Νότου». Ο ίδιος πριν λίγα χρόνια ζήτησε από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κίνα βίζα για να επισκεφθεί τη χώρα, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε. Πλέον ελπίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ του βορρά και του νότου θα βελτιωθούν, ώστε μια μέρα να μπορέσει να γυρίσει στην οικογένειά του.

Εγκλωβισμένοι μεταξύ μιας άθλιας καθημερινότητας στον Νότο αλλά και χωρίς να είναι ευπρόσδεκτοι στην πατρίδα τους, όσοι εγκατέλειψαν τη Βόρεια Κορέα ξέρουν ότι αν κατάφερναν να επιστρέψουν θα χρησιμοποιούνταν για κρατική προπαγάνδα και θα υφίσταντο τιμωρία. Πάντως δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι ήδη έχουν γυρίσει στην χώρα των Κιμ. Οι αρχές της Νότιας Κορέας υποστηρίζουν ότι πρόκειται για 13 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι.

Εξάλλου η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει εκπονήσει μια εκστρατεία επαναπατρισμού όσων εγκατέλειψαν τη χώρα, προσφέροντάς τους χρήματα, εργασία και σπίτι. Παράλληλα θα εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση, δηλώνοντας ότι απήχθησαν και ότι η Νότια Κορέα είναι μια «ζωντανή κόλαση».

Όλα αυτά τα ξέρει ο Kwon, ωστόσο δηλώνει βέβαιος ότι θέλει να επιστρέψει περισσότερο από ποτέ. «Ξέρω ότι θα τιμωρηθώ και είμαι έτοιμος να το δεχτώ», λέει. «Όμως στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ισχύει η ‘’ενός ανδρός αρχή’’, και ο μεγάλος ηγέτης μας έχει δηλώσει ότι θα συγχωρέσει ανθρώπους που λιποτάκτησαν».

Βόρεια ΚορέαΝότια ΚορέαΦτώχειαΑνεργίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα