Εκλογές 2023: Η επόμενη μέρα έρχεται… φορτωμένη για την κυβέρνηση

Αν υπάρχει μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που «σφραγίζει» το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, αυτή δεν είναι άλλη από το κλείσιμο του μηνύματός του.

Ο – εκ νέου – πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας. Από αύριο πρωί, όμως, σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, μία πατρίδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη δικαιοσύνη για όλους». Και μπορεί να ακούγεται κλισέ και αισιόδοξη, ωστόσο υποκρύπτει σε κάποιο βαθμό και την πραγματικότητα,

η οποία προφανώς και δεν περιμένει.

Και αυτό δεν αφορά μόνο το διαδικαστικό μέρος (δηλαδή, την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη συνεδρίασή του και τους μπλε φακέλους στους υπουργούς), αλλά και το γεγονός ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η ενασχόληση κυρίως με τα ζητήματα που ανέκυπταν από αυτή δεν έβαλε φρένο στα πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία τρέχουν και με τα οποία η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη.

Σε πρώτο πλάνο, μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί η καθημερινότητα των πολιτών, η οποία παραμένει δύσκολη και απαιτητική: για παράδειγμα, παρά την αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, η ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης παραμένει ένας άλυτος βραχνάς για την κυβέρνηση, αν και ο Κ. Μητσοτάκης έχει εκτιμήσει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Εντούτοις, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά και ο δομικός πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να προκαλούν πίεση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλα, το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της κατάστασης του ΕΣΥ αποτελεί ένα πρόβλημα που η ΝΔ είχε θέσει στην προμετωπίδα των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει και αναβαθμίσεις στις υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση κάθε άλλο παρά μπορεί να περιμένει, όπως αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά με περιστατικά που δείχνουν χτυπητά κενά και αδυναμίες του συστήματος.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται γνωστά, κάποιος θα πρέπει να λάβει υπόψη και το νέο πολιτικό σκηνικό που προκύπτει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Γιατί, μπορεί η ΝΔ να κυριάρχησε στο Κέντρο – τα αποτελέσματα του ευρύτερου κέντρου/κεντροαριστεράς ήταν τα χειρότερα της μεταπολίτευσης – ωστόσο, στα δεξιά της πλέον βρίσκεται ένα περίπου 12% που κινείται από τη λαϊκή δεξιά και φθάνει μέχρι την… ακραία ακροδεξιά, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία – προφανώς – θα διαγκωνιστούν για την κυριαρχία στο χώρο δεξιά της ΝΔ, θα μπορούσαν να αποδειχθούν αρκετά απειλητικά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η κεντροαριστερά βρίσκεται στα… χαμηλά της και θα περάσει (αν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ) και μια φάση εσωστρέφειας. Έτσι, ακριβώς επειδή τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ έχουν «ψαρέψει» σε έναν αδιαμόρφωτο και εξωσυστημικό χώρο του ψηφοφορικού σώματος, ενδεχομένως μέσω μιας σκληρής λαϊκιστικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγματα στην κυβέρνηση, ιδίως σε μια στιγμή που η ΝΔ μάλλον θα αποφύγει μια πιο δεξιά στροφή, επικεντρωνόμενη στη διατήρηση της κυριαρχίας της στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης των πολιτών έναντι της ακρίβειας, οι πιέσεις της ΕΕ για πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, η ανάγκη διασφάλισης πρωτογενών πλεονασμάτων και το γενικότερο διεθνές περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, ύφεση στη Γερμανία, χαμηλή ανάπτυξη στην ΕΕ/Ευρωζώνη, κ.λπ.), είναι σαφές ότι τα δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση είναι μπροστά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος και τις δύο επόμενες εκλογικές μάχες, τον Οκτώβριο στην Αυτοδιοίκηση και το 2024 για την Ευρωβουλή.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Χαμένοι και κερδισμένοι σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση 

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 158 βουλευτές που εκλέγονται με τη ΝΔ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα οι κομματικές διεργασίες 

Keywords
Τυχαία Θέματα