Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι δύο «κάλπες» που θα κρίνουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς

Την ερχόμενη Κυριακή, στην εσωκομματική κάλπη του προέδρου δεν κρίνεται μόνο το προεδρικό θέμα αλλά και η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τις 300 θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής διεκδικούν 732 υποψήφιοι από όλη τη χώρα (για την ακρίβεια, υπάρχουν και εννέα υποψηφιότητες εξωτερικού), με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων να προέρχεται από την Αττική (329). Στην κάλπη για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής ψηφίζουν μόνο τα 61.600 μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου. Μόνο τα μέλη ψηφίζουν και για το Καταστατικό, όμως η ψηφοφορία

θα είναι ηλεκτρονική – δεν θα στηθεί κάλπη, θα ξεκινήσει το Σάββατο και θα συνεχιστεί και την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι το νέο Καταστατικό του κόμματος αρχικώς προοριζόταν για ψήφιση στο συνέδριο και τελικώς ύστερα από διαφωνίες παραπέμφθηκε στη διαδικασία της 15ηςΜαΐου. Από το κείμενο του Καταστατικού, εννέα διατάξεις δεν συγκεντρώνουν ομοφωνία, με την πλευρά της μειοψηφίας να έχει προτείνει τροπολογίες.

Η ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη είναι εξίσου πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με αυτή της εκλογής προέδρου από τη βάση και ως γνωστόν ένα μέρος του κόμματος, η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας, τάχθηκε απέναντι ζητώντας η Κ.Ε. να εκλέγεται από το συνέδριο, όπως συμβαίνει στα αριστερά και προοδευτικά κόμματα διεθνώς. Ωστόσο η νέα διαδικασία έλαβε την έγκριση του συνεδρίου στα μέσα Απριλίου και αυτό που μεταφέρουν και εμπειρικά πλέον στελέχη του κόμματος είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι αυξημένος. Γραμμές σταυροδοσίας συνεχίζουν να υπάρχουν, απλώς αυτές πλέον έχουν «τοπικό» χρώμα, αφού η εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται ανά περιφέρεια.

Αναφορικά λοιπόν με την καταγραφή των εσωκομματικών συσχετισμών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κάλπη για την Κεντρική Επιτροπή αλλά και στις ψηφοφορίες για το Καταστατικό. Τα περιθώρια για τους υποψηφίους στενεύουν και από το γεγονός ότι 60 θέσεις της Κ.Ε. προορίζονται για στελέχη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία, ενώ η ποσόστωση του 50% για τις γυναίκες που ψηφίστηκε στο συνέδριο ορίζει ότι τα μισά μέλη της Κ.Ε. θα είναι γυναίκες.

Η πλευρά της πλειοψηφίας που έχει συνασπιστεί ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο, δηλαδή η Κίνηση Μελών, η ΡΕΝΕ, η Γέφυρα, η ΔΗΜΑΡ και άλλα πασοκογενή στελέχη, διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος των θέσεων της Κ.Ε.

Η εσωκομματική μειοψηφία (Ομπρέλα) θεωρεί ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι στο συνέδριο, αλλά σε κάθε περίπτωση στελέχη της σημειώνουν πώς ό,τι πάρουν πάνω από το 26% που «έγραψε» στο συνέδριο θα τους αφήσει ικανοποιημένους.

Η πλευρά αυτή, που ούτως ή άλλως, όπως προαναφέρθηκε, διαφωνεί με τη διαδικασία εκλογής της Κ.Ε., μεταφέρει έντονο κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των υποψηφίων. «Το μεγάλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι τα νέα ήθη ανταγωνισμού διαρρηγνύουν τον ιστό της συντροφικότητας» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της τάσης. Την ίδια ώρα, από την εσωκομματική μειοψηφία εκδηλώνουν δυσφορία για την προβολή που λαμβάνουν στελέχη του προεδρικού κλίματος και σημειώνουν πως αν και η Ομπρέλα είναι πολιτικά πιο ομογενοποιημένη, δεν διαθέτει μηχανισμό για την προβολή στα ΜΜΕ.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, και στο παρασκήνιο πάντα, καταγράφεται μια γκρίνια ότι τα στελέχη της Ομπρέλας δεν επιδεικνύουν τη δέουσα κινητοποίηση για την κάλπη της Κυριακής, ενίοτε φτάνουν να κατηγορήσουν τη μειοψηφία ότι σαμποτάρει την όλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από το συνέδριο που έληξε σε κλίμα τεταμένο και όχι σύμπνοιας, η καχυποψία της κάθε πλευράς προς την απέναντι παραμένει, αλλά οι δημόσιες εχθροπραξίες, λόγω της εκλογικής διαδικασίας, έχουν παγώσει.

Ζεσταίνεται η συζήτηση για γραμματέα

Στο μεταξύ σιγά σιγά «ζεσταίνεται» και η συζήτηση για το πρόσωπο του γραμματέα, ο οποίος θα εκλεγεί από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, όταν αυτή συγκροτηθεί σε σώμα. Από τη μία ακούγεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, από την άλλη «παίζει» το όνομα της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στον βαθμό που θεωρείται ότι είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, είναι όμως κοινής αποδοχής, καθώς έχει πλέον «ενσωματωθεί» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτό αφήνει η Ομπρέλα το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση για γραμματέα, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς που θα καταγραφούν στην κάλπη της Κυριακής. Κοινώς, αν πετύχει αύξηση στα ποσοστά της και καταγράψει ανοδική δυναμική, θα σκεφτεί να καταθέσει δική της υποψηφιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στη Βουλή: «Επικίνδυνη η μετατόπιση της εθνικής πολιτικής – Συμφωνία δίχως ανταλλάγματα» (video)

Γενικό προσκλητήριο Τσίπρα για τις εκλογές της Κυριακής

Η ακρίβεια «ροκανίζει» τα μέτρα ανακούφισης

Keywords
Τυχαία Θέματα