Εκλογικός νόμος: Η μονομαχία των πολιτικών αρχηγών και ο «γόρδιος δεσμός» για τους «200»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των πολιτικών αρχηγών και η μάχη για τον “μαγικό” αριθμό των “200” ψήφων θα “σημαδέψει” την συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Η “αντίστροφη μέτρηση” για την ψήφιση του εκλογικού νόμου που θα δείξει αν η απλή αναλογική εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές ή από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση ξεκίνησε να μετρά καθώς την Τρίτη το απόγευμα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής

η συζήτηση του νομοσχεδίου που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφιση του. Μια συζήτηση που αναμένεται “καυτή” καθώς θα κυριαρχήσει η ‘μονομαχία” Τσίπρα και Μητσοτάκη ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθέτησεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Μέχρι στιγμής, ο «γόρδιος δεσμός» των «200» θετικών ψήφων που θα αντικατοπτρίσουν την πολυπόθητη, για την κυβέρνηση, ευρεία συναίνεση προκειμένου η απλή αναλογική να ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, παραμένει άλυτος. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Και πλέον στην Ολομέλεια, την Τρίτη και την Τετάρτη, μένει να ξεκαθαριστεί εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις διατάξεις του εκλογικού νόμου και… περιθώριο για σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το παιχνίδι… ισορροπίας πάντως συνεχίζεται ενώ η πίεση που ασκεί το κυβερνητικό στρατόπεδο προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κυρίως, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο πιεστική με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο με τον εκλογικό νόμο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, η οποία επιφυλάσσεται για το άρθρο 1 που αφορά την ψήφο στα 17, και το ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε το άρθρο 3 που προβλέπει την διατήρηση του 3%. Η ΝΔ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου ενώ η Χρυση Αυγή επιφυλάχθηκε για την στάση της στην Ολομέλεια. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την στάση τους στην Ολομέλεια, περιμένοντας να δουν την αντιμετώπιση από το κυβερνητικό στρατόπεδο των προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές εκ μέρους του κυβερνητικού στρατοπέδου μέχρι την ψήφιση του εκλογικού νόμου η… αριθμητική λέει ότι συνυπολογίζοντας τα “ναι” του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και εάν υπερψηφίσουν οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής τότε ο αριθμός των θετικών ψήφων γα την απλή αναλογική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβαίνει στους 197. Και αναζητούνται (ακόμα) τρεις ψήφοι…

Αξίζει να σημειωθει ότι η ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τον εκλογικό νόμο ζητά το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το Ποτάμι, από την πλευρά του, με τροπολογία προτείνει την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα, το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατοχύρωση της ψήφου στα 17 και όχι στα 16, που προωθεί, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση. Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία, την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη της ΚΟ του κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, για την κατάργηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή αλλά και την τροποποίηση του άρθρου που προβλέπει τη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, αναφέροντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου δεν καθιερώνει την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική.

εκλογικός νόμοςμονομαχίατων πολιτικώναρχηγώνΜιχάληςΧαριάτης200Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα