Εκλογικός συναγερμός και αντι-Ν.Δ. μέτωπο
Στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που αρχίζουν να φαίνονται ποντάρει η Κουμουνδούρου.
Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ η καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση σε σειρά από καυτά μέτωπα ενισχύεται και από τον κύκλο περιοδειών κι εξορμήσεων που έχει ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας
Με τα ζητήματα της επόμενης μέρας να έρχονται στο προσκήνιο μετά την άρση του λοκντάουν – και παρόλο που σαφώς η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ασκεί κριτική σε αυτό το πεδίο – η αντιπολιτευτική ατζέντα διευρύνεται αντίστοιχα με τις πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και τα νέα μέτωπα που εμφανίζονται με ένταση, όπως η έξαρση του εγκλήματος.
Τις προηγούμενες μέρες – κι ενώ το εργασιακό παραμένει στο προσκήνιο – η Κουμουνδούρου σήκωσε στην κορυφή της ατζέντας της το θέμα των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσα σε χρονιά πανδημίας και τη μείωση των εισακτέων κατά περίπου 25.000 αποφοίτους Λυκείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα πήγε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προκειμένου να υπογραμμίσει την επί τρίτη συνεχόμενη φορά άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κινήσεις βελτίωσης του κλίματος και κάμψης της δυσαρέσκειας όσον αφορά την οικονομία, όπως η ρύθμιση για τις 240 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και 420 δόσεις στις τράπεζες, ωστόσο από την άλλη τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται.
Αρχίζει η φθοράΣτην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι στην παρούσα φάση μια σειρά ψηφισμένων νόμων ή νόμων που επίκεινται να ψηφιστούν θα αρχίσουν σύντομα να παράγουν αποτελέσματα και πιο συγκεκριμένα κοινωνική δυσαρέσκεια, αρχής γενομένης από την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και είχε παγώσει όσο διαρκούσε η καραντίνα. Στην ίδια κατηγορία βάζουν και ζητήματα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εισαγωγή στα ΑΕΙ, το εργασιακό, ενώ προστίθεται και το αίσθημα ανασφάλειας από την έξαρση της εγκληματικότητας, που περιλαμβάνει από το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ώς τη δολοφονία Καραϊβάζ και τα ξεκαθαρίσματα στο εσωτερικό κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος με νέα συνέχεια τις δύο δολοφονίες στην αρχή της εβδομάδας – και μάλιστα σε λιγότερο από 24 ώρες.
Η Κουμουνδούρου διακρίνει τρία μείζονα ζητήματα στο πεδίο της ασφάλειας και κατ’ επέκταση στο πεδίο ευθύνης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επαναφέροντας το αίτημα αποπομπής του, με μεγαλύτερη ένταση πλέον, αν και το έχει θέσει επανειλημμένως από την υπόθεση Ινδαρέ και μετά:
Το ότι η κυβέρνηση «έδωσε ρέστα» στην καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και επικέντρωσε στο δόγμα «νόμος και τάξη» στα Εξάρχεια, τους νέους κ.λπ.Το «μεγάλο φιάσκο», όπως το περιγράφουν, με τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη μετά τη μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων ετών, που συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, και παραμένει ασύλληπτος οκτώ μήνες μετά, με τη δυνατότητα «να αλωνίζει στα Βαλκάνια και να δίνει μάλιστα και συνεντεύξεις σαν ελεύθερος πολίτης», όπως σχολίασε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.Και βεβαίως ότι την ώρα που Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης εστίαζαν σε καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων και πανεπιστημιακή αστυνομία, στη βάση μιας ατζέντας ιδεολογικού περιεχομένου, άφησαν το έγκλημα ανεξέλεγκτο, με την έξαρση της βίας και τα ξεκαθαρίσματα στο εσωτερικό της «ελληνικής μαφίας» να παίρνουν κεφάλι.Στέλεχος της Κουμουνδούρου επισημαίνει δε ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε εργαλειοποιήσει το θέμα της ασφάλειας με πολύ χυδαίους όρους». Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι εδώ υπάρχει συνολικό κυβερνητικό αδιέξοδο και δεν είναι μόνο θέμα ενός υπουργού.
Κριτήριο η οικονομίαΌσο για τον πτωχευτικό κώδικα, η Κουμουνδούρου σε προηγούμενες φάσεις είχε επισημάνει ότι έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους οφειλέτες όπως οι προηγούμενες ρυθμίσεις, αντιθέτως ρευστοποιεί την περιουσία τους προς όφελος των funds. Προχθές Τρίτη, τη μέρα που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων σχολίασε πως η κυβέρνηση «υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε… ρεπό και από την άλλη βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους. Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Εύβοια, επισήμανε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί στο μέτωπο της πανδημίας, γιατί έχει και τη δικαιολογία ότι το φαινόμενο ήταν παγκόσμιο, αλλά στα μέτωπα της οικονομίας και των κοινωνικών ζητημάτων. Καθώς και ότι τώρα θα αρχίσει να φαίνεται τι εστί Ν.Δ. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την κυβέρνηση και πως η φθορά θα είναι αναπόφευκτη, όσο κι αν η κυβέρνηση κραδαίνει τη μεγάλη ακόμη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.
Τα παραπάνω – και όχι μόνο – συνθέτουν ένα πλέγμα πιεστικών μετώπων για την κυβέρνηση και στην Κουμουνδούρου, όπου παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Μαξίμου, θεωρούν ότι οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού στην περίοδο του 2015 με απαξιωτικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρισμούς – η μία περίσταση δε, ήταν η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε. στο Ζάππειο, ενώπιον των Σασόλι και Μισέλ – επιβεβαίωσαν στα μάτια της Κουμουνδούρου με τον πλέον επίσημο τρόπο μια στρατηγική που είχε αρχίσει να διαφαίνεται, αυτή της αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Αναβίωση διχαστικού κλίματοςΕκ πρώτης όψεως, μια τέτοια στρατηγική γίνεται αντιληπτή (και) ως επιστράτευση της πόλωσης στο πλαίσιο προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές με την Κουμουνδούρου να εντοπίζει τέτοιες ενδείξεις και να σημαίνει συναγερμό. Δημοσίως σχολιάστηκε ως ένδειξη πανικού της κυβέρνησης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πια πολύ αρνητικά δεδομένα για την πολιτική που ασκεί, μέσα στην κοινωνία» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται και τη θέση ότι η στρατηγική αυτή της πόλωσης και της όξυνσης μπορεί να δηλώνει την προσπάθεια του Μαξίμου να κρατήσει τον αντίπαλο χαμηλά όσο γίνεται και μαζί την εικόνα της κυριαρχίας, ώστε η φθορά να ξεκινήσει από υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο η ομιλία που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μια μέρα πριν το Ζάππειο, στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ύστερα από το πολύμηνο λοκντάουν – και σε εφαρμογή των προειδοποιήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει άλλο το προσχηματικό λοκντάουν που επιβάλλει η κυβερνητική παράταξη για μικροπολιτικούς και όχι υγειονομικούς λόγους – έδειξε ότι η Κουμουνδούρου διατηρεί το εκλογικό αλέρτ ψηλά ούτως ή άλλως.
Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη μεγάλη εικόνα των αντιπαρατιθέμενων στρατηγικών και διαχωριστικών γραμμών με χαρακτηριστική αναφορά περί της «σύγκρουσης μεταξύ δύο κόσμων» και περί του «καθεστώτος» που οικοδομεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ΜΜΕ, ημέτερους και την κακομαθημένη ολιγαρχία του πλούτου, στην οποία ξεπληρώνει γραμμάτια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι σε αυτό το καθεστώς αντιπαρέβαλε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», λέγοντας μάλιστα ότι «η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα».
Μπορεί μεμονωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να μη δίνουν πλέον πολλούς πόντους στο σενάριο της προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο, ωστόσο κεντρικά ο συναγερμός παραμένει στα ύψη.
Εκ των πραγμάτων η Κουμουνδούρου δεν μπορεί παρά να συνυπολογίζει αυτό το ενδεχόμενο στους σχεδιασμούς της, τουλάχιστον ώς τα μέσα του φθινοπώρου. Επιπλέον, το εκλογικό αλέρτ επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να κρατά το κόμμα συσπειρωμένο και να οικοδομεί ένα ευρύτερο μέτωπο συστράτευσης με κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα από διάφορους κοινωνικούς χώρους. Η προσχώρηση του πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, έδειξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή ακόμη και την υπόθεση της κομματικής διεύρυνσης προς το Κέντρο, παρόλο που οι κινήσεις αυτού του είδους είχαν σταματήσει από την πανδημία και μετά.
Το «καθεστώς» ΜητσοτάκηΗ αναφορά στο «καθεστώς» που οικοδομεί ο Μητσοτάκης και το κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις σε συστράτευση θεωρείται ότι απηχεί σε μια στρατηγική οικοδόμησης ενός αντι-Ν.Δ. μετώπου που απαντά στις κυβερνητικές προσπάθειες να φουντώσει ξανά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να διαμορφώσει διαχωριστικές γραμμές που κατατάσσουν την Κουμουνδούρου στους «ακραίους», «λαϊκιστές» με «αριστερό προσωπείο», «αντιευρωπαϊστές», «οπισθοδρομικούς», «αντιδημοκράτες» κ.λπ. και τη Ν.Δ. στις υπεύθυνες, προοδευτικές, φιλελεύθερες δυνάμεις με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι η συσπείρωση επιδιώκεται στη βάση του προγράμματος, στο οποίο έχει πέσει το κέντρο βάρους το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο ένας παράλληλος στόχος φαίνεται να είναι και η υποδοχή ενός μέρους της δυσαρέσκειας που εκτιμάται ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο στο εξής. Η προσπάθεια για αντι-Ν.Δ. συσπείρωση και παράλληλα η απεύθυνση στις «προοδευτικές δυνάμεις» και η χρήση του όρου «δημοκρατική παράταξη» συνθέτουν τη στρατηγική της Κουμουνδούρου για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, ασκώντας στο μεταξύ πίεση και στο ΚΙΝΑΛΛ.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης από Αστυπάλαια: Μείωση του ΦΠΑ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες (Photos)
Πανελλαδικές και τουρισμός πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση
Τσίπρας: Νέο ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις – Οι τρεις άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρόμβωση: Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος που εμφάνισε συμπτώματα - Τα επόμενα βήματα
- “Τα τσακάλια της κατοχής”! Ποιοι άρπαξαν 350.000 ακίνητα και 1 εκ. χρυσές λίρες
- Αλλάζουν όλα στον ΕΝΦΙΑ
- Survivor: Αποχώρησε ο Τριαντάφυλλος – Έφυγε με ποσό-«χρυσάφι» από το ριάλιτι [βίντεο]
- Survivor 2021: Αποχώρησε ο Τριαντάφυλλος - Χαμός στο Twitter
- Η νύφη πέθανε στον γάμο και ο γαμπρός την αντικατέστησε με την αδερφή της
- Ελληνοτουρκικά: “Έρχονται βαριές παραχωρήσεις εντός του θέρους”! Άρθρο του Μαν.Κοττάκη
- Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με την αρπαγή του 8χρονου από την μητέρα του: Δεν ζούσαν μαζί
- Τι λένε οι άνθρωποι που μολύνθηκαν σκόπιμα με κορονοϊό
- Άγριες Μέλισσες: Σπάραξε το Twitter για τον χαμό της Ανέτ – Συγκλονιστικές ερμηνείες…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ο 18χρονος ΕΑΜίτης που επειδή δεν μαρτυρούσε, οι Γερμανοί τον πάτησαν με ένα τανκ – Η αθώωση του καταδότη του
- Κυβέρνηση: Μετά το κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ στην επαρχία ετοιμάζεται να κλείσει και περιφερειακά νοσοκομεία – Στα κάγκελα η ΚΟ της ΝΔ
- Villa Νellcote: Το κρησφύγετο των Rolling Stones
- Εκλογικός συναγερμός και αντι-Ν.Δ. μέτωπο
- Ταβερνιάρικες πιπεριές «κέρατο» γεμιστές με φέτα
- Οι Τούρκοι είναι… φίλοι μας
- Μπορεί να τα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ;
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Εκλογικός συναγερμός και αντι-Ν.Δ. μέτωπο
- Οι Τούρκοι είναι… φίλοι μας
- Κυβέρνηση: Μετά το κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ στην επαρχία ετοιμάζεται να κλείσει και περιφερειακά νοσοκομεία – Στα κάγκελα η ΚΟ της ΝΔ
- Ταβερνιάρικες πιπεριές «κέρατο» γεμιστές με φέτα
- Ο 18χρονος ΕΑΜίτης που επειδή δεν μαρτυρούσε, οι Γερμανοί τον πάτησαν με ένα τανκ – Η αθώωση του καταδότη του
- Μπορεί να τα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ;
- Villa Νellcote: Το κρησφύγετο των Rolling Stones
- Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε Ελλάδα: Αποφύγετε τις προκλήσεις
- Ομόνοια: Στα πράσινα η πλατεία για το έπος του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ (Photos)
- Κλείνει το μπλογκ του πριν καν το ανοίξει ο Τραμπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός – Ινδία: Σχεδόν 2.900 θάνατοι και πάνω από 134.000 κρούσματα σε 24 ώρες
- Φώφη Γεννηματά: Η πανδημία είναι ακόμη εδώ
- Οστεοπαθητική: Τι είναι και πώς συνδέεται το έντερο με προβλήματα της μέσης
- «Πάνε» στο Μαξίμου οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού!
- Η Αυστριακή πρώην ΥΠΕΞ που είχε χορέψει με τον Πούτιν στον γάμο της έγινε μέλος του ΔΣ της Rosneft
- Κωστής Μαραβέγιας: Θέλω πολύ να γίνω πατέρας
- Γιάννης Ραπτόπουλος: Η χλιδάτη ζωή, τα τεράστια χρέη και ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ που πρωταγωνίστησε στις διαφημίσεις του
- «Γαλάζια Ελευθερία»: Σε δύο φάσεις οι εμβολιασμοί για τους 18-29 – Πότε ξεκινούν
- Το κόλπο για να δεις ένα story στο Instagram χωρίς να το καταλάβει αυτός που το ανέβασε
- Τι αλλάζει στην ετήσια θερινή άδεια με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο