Εκνευριστικά και βαρετά βρίσκουν τα διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ έξι στους δέκα Έλληνες

Μοιάζει να μην έχει αλλάξει η αντίληψη για διαφημιστικά σποτ από την πρώτη περίοδο της τηλεοπτικής «άνοιξης» με τα ιδιωτικά κανάλια. Σε πρόσφατη έρευνα γίνεται αναφορά για  «βομβαρδισμό» των τηλεθεατών από σποτάκια, όπως συνέβαινε και πριν από περίπου 25 χρόνια.

Έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι οι διαφημίσεις στα προγράμματα των καναλιών προκαλούν «εκνευρισμό» και «βαρεμάρα». Καμία πρόοδος δηλαδή.

Τα σποτάκια και ο αντίκτυπος τους τέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας «Πόσο αρέσει η διαφήμιση που φτιάχνουμε σήμερα;», την οποία πραγματοποίησε η QED (αρκτικόλεξο της

λατινικής φράσης «Quod erat demonstadum»- το αρχαιο ελληνικό «Όπερ έδει δείξαι» ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ) και της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΔΕΕ), με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους τρείς θεωρεί ότι οι διαφημίσεις είναι χειρότερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια, άποψη που επικρατεί πιο έντονα κυρίως στους άνδρες, τα νεανικά κοινά και τις παραγωγικές ηλικίες.

Από όσους πήραν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι ενημέρωση/πληροφόρηση και χιούμορ είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν μια διαφήμιση ενδιαφέρουσα σχεδόν στον ίδιο βαθμό (31% και 29%, αντιστοίχως). Κατά την αντίληψη τους όμως η ευρηματικότητα και το χιούμορ είναι στοιχεία που λείπουν από τα διαφημιστικά μηνύματα.

Έντονη είναι η άποψη (43%) ότι τα τηλεοπτικά σποτάκια χρειάζεται να είναι πιο ευρηματικά και πιο έξυπνα και επίσης φάνηκε στην έρευνα ότι σημαντική μερίδα (37%) ζητά πιο πολλές αστείες διαφημίσεις.

Με μια ανάγνωση διαφορετικής προσέγγισης αυτό ίσως να είναι και μήνυμα προς τα κανάλια για αντίστοιχο περιεχόμενο πιθανόν λόγω υψηλού ποσοστού δραματικού οπτικοακουστικού περιεχομένου ακόμα και σε επίπεδο μη ψυχαγωγικών εκπομπών.

Ο βαθμός συμπάθειας (likeability στην γλώσσα της διαφήμισης) έχει φθίνουσα πορεία σε βάθος χρόνου. Οι διαφημίσεις στις περιόδους 2000- 2005 και 2006- 2010 άρεσαν περισσότερο (80%) συγκριτικά με τις αμέσως επόμενες αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Το ποσοστό εκείνων στους οποίους αρέσουν οι διαφημίσεις μειώθηκε στο 60% κατά την πενταετία 2016- 2021 και την διετία 2022-2023 η κάθοδος συνεχίζεται. Του κανόνα διαφεύγουν τα εταιρικά διαφημιστικά μηνύματα, όπως αναφέρει και το κλαδικό Busines today.

Επανασύνδεση με την κοινωνία

Από την έρευνα προκύπτει πως ο καταναλωτής θέλει η διαφήμιση να δημιουργεί ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε εκείνον και το εμπορικό προϊόν, θέλει διαφημιστικές ταινίες που εντυπωσιάζουν και δεν είναι φτωχές σε εφαρμόσιμες αξίες, να έχει αφήγημα, πλοκή, να έχει μια ιστορία.

Ζητούμενο για τον πολιτη/λαταναλωτή/τηλεθεατή είναι να μεταδίδονται τηλεπιτικά σποτάκια με κοινές συμβολικές αναπαραστάσεις, να είναι αποδέκτης διαφημίσεων που προβάλλουν την ελληνικότητα. Θέλει επίσης, η διαφήμιση να αγγίζει τα θέματα της κοινωνίας και όχι να τα αναπαράγει επιφανειακά ως τίτλους.

Κατά την έρευνα έντονα επικρατεί η αντίληψη πως η  διαφήμιση είναι πολιτισμικό προϊόν που αφορά όλους και καθώς οι άνθρωποι έχουν ζήσει καλύτερα στο παρελθόν με τη λειτουργία της διαφήμισης στη ζωή τους, ζητούν να ξανασυνδεθεί ο κόσμος της Επικοινωνίας με την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ: Σαρωτικές αλλαγές με ευέλικτη εργασία, διαχειρίσιμο προσωπικό και συγχώνευση καναλιών

Δημήτρης Καμπουράκης: Χασμουρήθηκε στον αέρα του Open ενώ ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έλεγε τον καιρό (video)

Ισραήλ: Δημοσιογράφος του BBC τρέχει να γλιτώσει σε ζωντανή μετάδοση – «Έρχονται ρουκέτες!» (video)

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Εκνευριστικά, Έλληνες,eknevristika, ellines