Έκτακτη σύσκεψη για τη Συρία με απόφαση Νετανιάχου – Προελαύουν ακάθεκτοι οι αντάρτες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας στις 9 το βράδυ του Σαββάτου (7/12) για να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε το γραφείο του στους Times of Israel.

Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία την επέλαση των ανταρτών, που πήραν τον έλεγχο της περιοχής Κουνέιτρα και Νταραά – στα σύνορα με το Ισραήλ- από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο.

Το περιβάλλον Μπάιντεν δεν αποκλείει
την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Tην ώρα που ο Τραμπ δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία, το περιβάλλον Μπάιντεν δεν αποκλείει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. «Η αναδυόμενη συναίνεση είναι ότι πρόκειται για ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi, τονίζοντας πως «πιθανότατα μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο το καθεστώς Άσαντ θα έχει χάσει κάθε επίφαση εξουσίας».

«Το μόνο πράγμα που θα καθυστερούσε την κατάκτηση από τους αντάρτες θα ήταν ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα και μια αναδιοργάνωση, αλλά οι άνθρωποι του Άσαντ έχουν κάνει καλή δουλειά στο να καταπνίξουν κάθε πιθανό ανταγωνιστή», πρόσθεσε άλλος αξιωματούχος, την ώρα που οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν ακάθεκτοι, υποστηρίζοντας πως βρίσκονται στα προάστια της Δαμασκού.

Ο διοικητής των Σύρων ανταρτών, ο Χασάν Αμπντούλ Γάνι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν ένα στρατόπεδο και μια σειρά από χωριά γύρω από την πόλη Χομς.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που θεωρείται πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, δήλωσε ότι έχει καθήκον να προστατεύσει τα γραφεία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ στη Συρία.

Απέχουν 20 χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο της Δαμασκού

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του OSDH, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντάρτες μαχητές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ένας διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε πως απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.

Αν καταφέρουν να την καταλάβουν, θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής στη μάχη κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αν πέσει η Χομς, η Δαμασκός θα αποκοπεί από την ακτή, κόβοντας ουσιαστικά στα δύο ό,τι έχει απομείνει από την εξουσία του καθεστώτος», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.

Σε δύσκολη κατάσταση ο συριακός στρατός

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος ξέσπασε το 2011 ως εξέγερση κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ, παρέσυρε μεγάλες εξωτερικές δυνάμεις, δημιούργησε χώρο για τους τζιχαντιστές μαχητές να σχεδιάζουν επιθέσεις σε όλο τον κόσμο και έστειλε εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αδυνατεί να σταματήσει τα κέρδη των ανταρτών και αναγκάζεται να υποχωρήσει.

Ο Άσαντ στηριζόταν επί μακρόν σε συμμάχους για να υποτάξει τους αντάρτες, με βομβαρδισμούς από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ενώ το Ιράν έστειλε συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών πολιτοφυλάκων, για να ενισχύσουν τον συριακό στρατό και να εισβάλουν σε προπύργια των ανταρτών.

Αλλά η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2022 και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον δικό της εξαντλητικό πόλεμο με το Ισραήλ, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητά της ή του Ιράν να ενισχύσει τον Άσαντ.

Λαβρόφ: «Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να σταματήσει τους τρομοκράτες στη Συρία»

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να μην επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να επικρατήσουν, ακόμα και αν λένε ότι δεν είναι πλέον τρομοκράτες» δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Στρατιωτικά, η Ρωσία βοηθά τον συριακό στρατό με την αεροπορία της και να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις τρομοκρατών. Ποια είναι η πρόβλεψη; Δεν μπορώ να μαντέψω. Δεν ασχολούμαστε με εικασίες», πρόσθεσε, μετέδωσε το CNNi.

Τα ρωσικά αεροσκάφη βοηθούν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλήγμα ανταρτών από το 2015, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που οι ένοπλοι αντάρτες της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν την τελευταία τους επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Πεζεσκιάν

Νωρίτερα σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά για τη Συρία με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο άνδρες συζήτησαν την προέλαση των ανταρτών, την οποία θεώρησαν «ως προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας, της πολιτικής και της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας του συριακού κράτους».

Πούτιν και ο Πεζεσκιάν εξέφρασαν την «άνευ όρων υποστήριξή» τους προς τη συριακή κυβέρνηση, προστίθεται.

Καραβάνια 370.000 προσφύγων κατευθύνονται προς Τουρκία

Τουλάχιστον 370.000 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εκτοπιστεί στη Συρία λόγω αυτής της κλιμάκωσης των μαχών, σύμφωνα με με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ανάμεσα σε αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα είναι και η οικογένεια του Άσαντ. Την περασμένη εβδομάδα, τα παιδιά του και η σύζυγός του ταξίδεψαν στη Ρωσία και οι κουνιάδοι του ταξίδεψαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας της Συρίας και Άραβες αξιωματούχοι.

Αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμα και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που συναντώνται στην Ντόχα, ενδέχεται να αποφασίσουν το τέλος της καθεστώτος Άσαντ.

Στη Συρία ο Άσαντ

Πάντως, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o Άσαντ παρέμενε στη Συρία μέχρι την Παρασκευή με Αιγύπτιους και Ιορδανούς αξιωματούχους να τον προτρέπουν να εγκαταλείψει τη χώρα και να σχηματίσει ένα προσωρινό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει την αντιπολίτευση.

Η συριακή προεδρία διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό.

Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με όμηρο που ζητά να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για να τον απελευθερώσουν (video)

Λαβρόφ: «Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να σταματήσει τους τρομοκράτες στη Συρία»

Παναγία των Παρισίων: Ο Μακρόν υποδέχτηκε με χαμόγελα τον Τραμπ – Θα έχουν τριμερή συνάντηση με Ζελένσκι για την Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκτακτη, Συρία, Νετανιάχου – Προελαύουν,ektakti, syria, netaniachou – proelavoun