Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με πάνω από 12.500 νέα κρούσματα και σχεδόν 2.000 επαναλοιμώξεις

«Έκρηξη» παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν τις 12.537, επιβεβαιώνοντας το νέο κύμα, το έκτο κατά σειρά, που χτυπά τη χώρα. Προβληματισμός επικρατεί σε ειδικούς αλλά και υπουργείο Υγείας.

«Φλέγεται» η Αττική με 7.946 νέες μολύνσεις, ενώ 764 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη

εντοπίστηκαν 1.263, στην Αχαΐα 335, στην Ρόδο 269 και στην Κέρκυρα 255.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.562.524 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.921 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 151.118(4.1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.115 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 (54.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (47.92%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 50 (52.08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.713 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή +4.69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 138 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Λήψη

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 13- 19 Ιουνίου, σε σχέση με την εβδομάδα 6 -12 Ιουνίου. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία.

Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον ‘Αγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στο Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (- 33%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).

Προβληματισμός για την αυξητική τάση

Εντωμεταξύ, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ημερήσιος τεστ, τώρα θα μιλούσαμε και για ακόμα πιο υψηλά νούμερα και σε σχέση με τα κρούσματα.

«Είμαι σίγουρος ότι ο μέσος όρος (κρουσμάτων) θα ήταν πάνω από 15.000», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε μάλιστα εάν το τεστ ήταν του επιπέδου των μηνών Φεβρουαρίου-Απριλίου, τα κρούσματα κορωνοϊού να έφταναν ακόμα και 25.000.

Ο καθηγητής ανέφερε, μιλώντας εμπειρικά, ότι για το 60%-80% των περιστατικών νόσησης, ο κορωνοϊός προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μια εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μια ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο.

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης έδωσε και τρεις συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να προστατευτούν:

Φοράμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφαλείς (αεροπλάνα, σουπερ μάρκετ, συναυλίες, παραλίες με συνωστισμό)Προφυλάσσουμε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και άτομα με πολλά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου.Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό να το δηλώνουν. Αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν αντιική αγωγή.Τρομάζουν οι υποπαραλλαγές

Κυρίαρχη θέση στο νέο κύμα κορωνοϊού έχουν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού Όμικρον.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, μέσα σε τρεις εβδομάδες τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΒΑ.4 και BA.5 που εντοπίστηκαν στον σχετικό έλεγχο εκτινάχθηκαν σε 135, αυξημένα κατά 11 φορές.

Πιο αναλυτικά, έχουν εντοπιστεί σε 14 περιοχές της χώρας, με την Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, το Λασίθι, την Άρτα να καταγράφουν περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις λόγω αυτών των υποπαραλλαγών.

Η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς, με σενάρια για εσπευσμένη επαναφορά περιοριστικών μέτρων να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες», τόνισε πρόσφατα ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ειδικά «η υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη» σύμφωνα και με τον Ιταλό καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο.

Ο Ιταλός καθηγητής πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο επιδημιολογικό κύμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Ιουλίου».

Ο Πρελιάσκο υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες στις παραλίες, όταν υπάρχει συνωστισμός».

O Ιταλός επιστήμονας επιβεβαίωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό «ο ιός προκαλεί, σε όποιον μολύνεται, σαφώς λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν» αλλά ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια περιστατικά πνευμονίας, τα οποία προκαλούν ανησυχία και ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται».

Στην τελευταία τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές της Όμικρον BA.4 και BA.5 το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Σιδηροπενική αναιμία: 4 σημάδια που «μαρυρούν» ότι σου λείπει σίδηρος

Απώλεια βάρους: Δύο συνήθειες για να αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου χωρίς δίαιτα!

Τεστ ισορροπίας: Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα; Τι δείχνει αυτό για την υγεία σας

Keywords
Τυχαία Θέματα