Έκθεση ΟΟΣΑ: Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο σύστημα υγείας

Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της λίστας από τις 19 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αφορά την εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στο σύστημα Υγείας.

Μόλις ένας στους τέσσερις (25%) Έλληνες ασθενείς, που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας: «Πάντα, συχνά,μερικές φορές».

Το ποσοστό που ανεβαίνει στο 52% για όσους δεν είχαν παρόμοιο πρόβλημα, όπως: καθυστέρηση σε ραντεβού, λανθασμένη ή καθυστερημένη

διάγνωση ή θεραπεία ή πρόβλημα στην επικοινωνία με επαγγελματίες Υγείας.

Ο πίνακας δείχνει ότι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστό εμπιστοσύνης είναι η Ισπανία με ποσοστό εμπιστοσύνης. Στη δεύτερη θέση είναι Σαουδική Αραβία και ακολουθεί το Βέλγιο.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο:

«Είναι αποδοτική η υγειονομική περίθαλψη», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Σημειώνεται ότι η σχέση μεταξύ της εμπειρίας κάθε ασθενούς και της εμπιστοσύνης στο σύστημα είναι στενή. Μάλιστα τα άτομα που νιώθουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας φροντίδας περνούσε αρκετό χρόνο μαζί τους έχουν σχεδόν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμπιστευτούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το νιώθουν.

Ίσως έτσι εξηγείται και η τελευταία θέση που έχει η Ελλάδα καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και οι πολίτες σπεύδουν στα νοσοκομεία ακόμα και για απλές ιώσεις.

Η έκθεση

Αναλυτικά σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσαρμογής των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης διεθνούς έρευνας του ΟΟΣΑ για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, το Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS) .

Η έρευνα συνέλεξε δεδομένα από περίπου 107.000 ασθενείς ηλικίας 45 ετών και άνω και 1.800 πρακτικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 19 χώρες.

Σκοπός της, είναι να ρίξει φως στα αποτελέσματα υγείας και τις εμπειρίες των ατόμων που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνος,οι οποίες αντιμετωπίζονται σε χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης

Το 82% των χρηστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συμμετείχαν στο PaRIS ζει με τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση, το 52% ζει με τουλάχιστον δύο ασθένειες και το 27% ζει με τρεις ή περισσότερες παθήσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν θετικές εμπειρίες φροντίδας και καλύτερα αποτελέσματα υγείας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, στην Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εστιάζοντας

στον πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω στο Medicare.

Στην Αυστραλία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν επίσης θετικές εμπειρίες και αποτελέσματα περίθαλψης.

Η Ελλάδα στις χώρες που είναι κάτω από το μέσο όρο

Χώρες με βαθμολογίες κάτω του μέσου όρου σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες είναι η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο).

«Οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιες παθήσεις αναφέρουν καλύτερη σωματική υγεία, ψυχική υγεία και ευεξία όταν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη που επικεντρώνεται στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann.

Το PaRIS δείχνει επίσης ότι, ενώ οι χώρες που δαπανούν περισσότερα για την υγεία τείνουν να επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, είναι δυνατό να επιτύχουν ισχυρές επιδόσεις και με χαμηλότερα επίπεδα δαπανών για την υγεία.

Διαβάστε επίσης

Νέα θεραπεία για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και το σύνδρομο von Hippel-Lindau

Δαφνί: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους – «Θα θρηνήσουμε κι άλλους ανθρώπους, οι ελλείψεις στο προσωπικό αγγίζουν το 60%»

Ήρθε η ώρα να ανησυχούμε πραγματικά για πανδημία από τη γρίπη των πτηνών;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκθεση ΟΟΣΑ, Ελλήνων,ekthesi oosa, ellinon