Έκθεση: Πενήντα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2020 - Οι περισσότεροι σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη

ΚΟΣΜΟΣ

Μάλλον είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο. Πενήντα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, και την αναδεικνύει η Καθημερινή, διευκρινίζεται ότι σχεδόν επτά στους δέκα έχασαν τις ζωές τους σε χώρες όπου υπάρχει ειρήνη κι όχι σε εμπόλεμες ζώνες.

«Αν και ο αριθμός

των νεκρών «παρέμεινε σταθερός» σε σύγκριση με τους 53 δημοσιογράφους οι οποίοι σκοτώθηκαν το 2019, «όλο και περισσότεροι» δημοσιογράφοι δολοφονούνται σε χώρες όπου επικρατεί ειρήνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Φέτος αυτό συνέβη σε 34 υποθέσεις (το 68% του συνόλου), επισημαίνει η γαλλική ΜΚΟ, ο απολογισμός της οποίας εκτείνεται στην περίοδο από την 1η Ιανουαρίου ως τη 15η Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους σε ζώνες όπου εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις δεν σταματά να μειώνεται. Αναλυτικότερα, υποχώρησε από το 58% το 2016 στο 32% φέτος, σε χώρες όπως η Συρία ή η Υεμένη και σε περιοχές όπου συνεχίζονται «ένοπλες συγκρούσεις χαμηλής ή μεσαίας έντασης» (Αφγανιστάν, Ιράκ).

Το 84% έγινε στόχος και εξοντώθηκε εσκεμμένα

Από το σύνολο των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν το 2020, το 84% έγινε στόχος και εξοντώθηκε εσκεμμένα. Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 63% το 2019.

«Ορισμένοι» από τους φόνους αυτούς διαπράχθηκαν «με εξαιρετικά βάρβαρο τρόπο», τονίζει η ΜΚΟ.

Το Μεξικό χαρακτηρίζεται ως η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ, με 8 δολοφονίες. Ακολουθούν η Ινδία (4), το Πακιστάν (4), οι Φιλιππίνες (4) και η Ονδούρα (3).

Ο μεξικανός δημοσιογράφος Χούλιο Βαλβίδια Ροδρίγκες της εφημερίδας El Mundo της Βερακρούς βρέθηκε αποκεφαλισμένος στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

Ο Βίκτορ Φερνάντο Άλβαρες Τσάβες, διευθυντής τοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου, βρέθηκε διαμελισμένος στην πόλη Ακαπούλκο.

Η περίπτωση του Ρακές Σινγκ «Νίρμπικ», Ινδού δημοσιογράφου, είναι από τις πιο φρικιαστικές, «κάηκε ζωντανός αφού τον περιέλουσαν (…) με εύφλεκτο υγρό».

Ο Ισραβέλ Μόζες, ανταποκριτής τηλεοπτικού δικτύου στο ομόσπονδο κράτος Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, δολοφονήθηκε «με ματσέτες», αναφέρει η RSF.

Το Ιράν ήταν το κράτος που καταδίκασε σε θάνατο και κατόπιν οδήγησε στην αγχόνη τον διευθυντή του Amadnews, τον Ρουχολάχ Ζαμ.

Από τους είκοσι δημοσιογράφους- ερευνητές, που δολοφονήθηκαν φέτος, δέκα ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο ή υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Τέσσερις έκαναν έρευνα για τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τρεις κάλυπταν θέματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πέθαναν δημοσιογράφοι που κάλυπταν διαδηλώσεις

Η RSF καταγράφει επίσης τον θάνατο επτά δημοσιογράφων που κάλυπταν διαδηλώσεις στο Ιράκ, στη Νιγηρία και στην Κολομβία, «νέα» εξέλιξη, όπως τονίζει.

Στο πρώτο μέρος του ετήσιου απολογισμού της, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου, η RSF έκανε λόγο για 387 φυλακισμένους δημοσιογράφους σε διεθνές επίπεδο, αριθμό που παραμένει σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο». 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) από την πλευρά της κάνει λόγο για 2.658 δολοφονίες δημοσιογράφων από το 1990.

 

 

δημοσιογράφοιθάνατοςέκθεσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα