Ελαφρύνσεις από φέτος - Φορολογικές μειώσεις 1,2 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Σε μειώσεις φόρων, αρχής γενομένης από φέτος, προχωρά η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα αλλαγές έρχονται στο φορολογικό σύστημα από το επόμενο έτος με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό χάρτη του 2020, του οποίου ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο νέο νομοσχέδιο έρχονται ανατροπές για όλες τις φορολογικές ομάδες, όπως μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ.
Όπως όλα δείχνουν, από το 2020 θα εφαρμοστεί μια νέα

κλίμακα φορολογίας τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Επίσης παγώνει για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομή και μάλιστα αναδρομικά από το 2006, όταν εφαρμόστηκε πρώτη φορά το μέτρο. Σημαντική είναι επίσης και η ρύθμιση για την έκπτωση φόρου για όσους προχωρήσουν στην ανακαίνιση του ακινήτου τους. Στις επικείμενες επίσης αλλαγές και η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών με στόχο, μεταξύ άλλων, να αδειάσουν τα δικαστήρια από φορολογικές υποθέσεις.

Το κόστος των συνολικών φορολογικών παρεμβάσεων - μειώσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο απεστάλη στις Βρυξέλλες, αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί το πακέτο αυτό να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Όλα τα νέα μέτρα
Ας δούμε κωδικοποιημένες όλες τις παρεμβάσεις που έρχονται:
● Επιχειρήσεις: Μειώνεται από φέτος (κέρδη που πραγματοποιούνται το 2019 και φορολογούνται το 2020) ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019), θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.
● Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή: Σημαντική ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως από αγοραστές εκτός Ελλάδας, δίνει η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία. Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, όλα τα ακίνητα από το 2006 (εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) τα οποία θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν τον φόρο μεταβίβασης (3%) όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί για περισσότερο από μία φορές. 
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να τονώσει την αγορά ακινήτων, τις τράπεζες, που θα ξαναρχίσουν να δίνουν στεγαστικά δάνεια, διάφορα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής και, κυρίως, το ενδιαφέρον των επενδυτών για καινούργια ακίνητα.
● Ανακαίνιση ακινήτων: Ένα ακόμη μέτρο το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στην κτηματαγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα είναι η ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. Το μέτρο αφορά την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες που καταβάλλει κάποιος για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου του. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά μόνο παροχή υπηρεσιών και όχι υλικά. Δηλαδή θα αφαιρούνται (το 40%) οι δαπάνες σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.λπ., εφόσον αυτοί έχουν πληρωθεί με e-banking ή με πλαστικό χρήμα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει σε τέτοιου είδους δαπάνες ποσό ύψους 2.000 ευρώ, ο τελικός φόρος θα μειωθεί κατά 40%, δηλαδή κατά 800 ευρώ.
● Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για τρία χρόνια και επανεξέτασή του κατά τον τέταρτο χρόνο.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες
Η νέα κλίμακα που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 και είναι πολύ πιθανό ότι θα υποστεί νέες «βελτιώσεις» τα επόμενα χρόνια, ανάλογα και με την παραγωγή «δημοσιονομικού χώρου». Άλλωστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερων φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, η οποία σε αυτή τη φάση θα μείνει με το μεγαλύτερο παράπονο.
1. Φορολογική κλίμακα: Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.
2. Αφορολόγητο όριο: Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο διατηρείται στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Για τις οικογένειες με ένα παιδί θα φθάσει τα 9.000 ευρώ (από 8.863 σήμερα), αν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξησή του κατά 1.000 ευρώ. Για τις οικογένειες με δύο παιδιά στα 10.000 ευρώ (από 9.090), με τρία στα 11.000 ευρώ (από 9.545 ευρώ) και 12.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά.
3. Διοικητική επίλυση για 20.000 υποθέσεις που λιμνάζουν: Αύξηση εσόδων άνω των 50 εκατ. ευρώ προβλέπει η κυβέρνηση από τη δημιουργία νέων επιτροπών επίλυσης διοικητικών διαφορών για πάνω από 20.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια. Οι νέες επιτροπές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλύουν γρήγορα υποθέσεις για να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια. 
Την ίδια στιγμή προχωρεί και η πάγια ρύθμιση με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων από 12 σε 24 για οφειλές που θα προκύψουν από 1.1.2020 και μετά, και θα αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή και τον ΦΠΑ. Στην περίπτωση έκτακτων φόρων (κληρονομιά, πρόστιμα κ.λπ.) θα αυξηθούν σε 48 από 24 σήμερα. Το αρχικό επιτόκιο θα είναι 5% και όσο κάποιος πλησιάζει στον ανώτατο αριθμό δόσεων θα φθάνει το 7%-8%. Η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ και τα κριτήρια για την ελάχιστη ετήσια δόση θα είναι αυτά που ίσχυαν για τις 120 δόσεις.

 

ΦόροιφορολογίαφοροελαφρύνσειςπροϋπολογισμόςIssue: 2097Issue date: 31-10-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα