Ελάφρυνση χρέους για επιστροφή στην ανάπτυξη «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή στην ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2016 προβλέπει ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, που παρουσίασε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, θέτοντας επίσης, ως απαραίτητες ενέργειες την ελάφρυνση του ελληνική χρέους, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την χαλάρωση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,2% το 2016, ωστόσο, η οικονομία

θα ανακάμψει με +1,9% το 2017.

Για την ανεργία, ο Οργανισμός προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 24% φέτος κι ότι θα υποχωρήσει στο 23,2% το 2017.

«Η επιστροφή στην ανάπτυξη, ήδη από το δεύτερο μισό του έτους, θα γίνει χάρη στην επιστροφή της εμπιστοσύνης, η οποία θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και την κατανάλωση, ενώ θα βελτιώσει και την ανταγωνιστικότητα, η οποία με τη σειρά της θα τονώσει τις εξαγωγές. Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, κάτι που προκαλεί έντονα κοινωνικά προβλήματα, αλλά εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει. Την ίδια στιγμή, το τεράστιο δημόσιο χρέος υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας έτσι αναγκαία την ελάφρυνσή του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 176,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 172,7% το 2017 από 177,4% το 2015.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το 2015 καταγράφηκε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, μία επίδοση καλύτερη από τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Για το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, προβλέπεται μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015 (έχουν συνυπολογισθεί και οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του έτους αυτού).

«Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2016, αλλά αυτός θα παραμείνει αρνητικός ή κοντά στο μηδέν, λόγω της πολύ χαλαρής οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενικό πληθωρισμό για το 2017 (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), ενώ για τον αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει ότι θα είναι θετικός και θα διαμορφωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα 0,9% το 2017 έναντι ελλείμματος 0,1% το 2015.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιβραδυνθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας των αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων, κυρίως λόγω προσφυγικού αλλά και της ανάγκης αναπτυξιακών μέτρων. Ειδικά για την προσφυγική κρίση, εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος ανήλθε σε 0,4% του ΑΕΠ το 2015, και θα είναι υψηλότερος το 2016.

Παρ' όλα αυτά, τάσσεται υπέρ των κοινωνικών πολιτικών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και τα προγράμματα στέγασης, τα οποία επιβράδυναν την εξυγίανση, καθώς θα μειώσουν την ανεργία και την ανισότητα, που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο ΟΟΣΑ παροτρύνει επίσης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να δοθεί ένα αίσθημα απονομής της δικαιοσύνης αλλά και αυξηθούν τα έσοδα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω κοινωνικά προβλήματα.

«Η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες αποτελεί προτεραιότητα για την αποκατάσταση της ροής κεφαλαίων και επενδύσεων» σχολιάζει η έκθεση, ενώ απαραίτητη είναι και η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Ένας άλλος τρόπος είναι επίσης και η περαιτέρω χαλάρωση της αγοράς εργασίας ώστε να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στα προστατευόμενα επαγγέλματα, αλλά και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών πτώχευσης. «Η επίμονα αδύναμη παραγωγικότητα οφείλεται για ένα σημαντικό μέρος της πτώσης της παραγωγής από την αρχή της κρίσης» τονίζει. Παράλληλα, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική τη μείωση των κρατικών δαπανών για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρέπει να ελαφρυνθεί το γραφειοκρατικό «βάρος» και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις startups, να «χαλαρώσουν» οι περιορισμοί για τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών Αρχών. Επιπλέον, θα πρέπει να μειωθούν οι περιορισμοί όσον την ανταγωνιστικότητα σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές και το εμπόριο χονδρικής, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Παρ' όλα αυτά ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη, η οποία θα επηρεαστεί αρνητικά από οποιαδήποτε υποχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις.

ΟΟΣΑανάπτυξηελάφρυνσηχρέοςΑνεργίαΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα