Ελλάδα-Τουρκία… συνεργασία: Φόρουμ για τον τουρισμό στη Σμύρνη

Με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα τουρισμού, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Σμύρνη το 9ο φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας-Ελλάδας και της 4ης Κοινής Επιτροπής Τουρισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι βρεθήκαμε σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, σε συνέχεια της συνάντησης σε επίπεδο υπουργών, για να συζητήσουμε και οι φορείς γενικά και τα δύο υπουργεία πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα, τόσο στην ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και συνολικά, αναφορικά με την ανταλλαγή επισκεπτών ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό

και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Όπως είπε εξετάστηκαν «οι στρατηγικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία αλλά και να θέσουμε κάποια θέματα που ενδεχομένως χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, για να λύσουμε προβλήματα ή αδυναμίες που δυσκολεύουν την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Όπως είπε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), «η κοινή επιτροπή γίνεται σε μια περίοδο που προσπαθούμε να επανατοποθετηθούμε τουριστικά και έχοντας μπροστά μας το 2022, το οποίο πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ καλύτερα. Η τουρκική αγορά είναι πολύ σημαντική για όλη την Ελλάδα, τόσο για τα νησιά μας όσο και για την Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, την οποία εκτός από τις πτήσεις, μπορούν να την επισκεφθούν και οδικώς». «Ήρθαμε εδώ με τον υπουργό μας να ενισχύσουμε αυτήν τη σχέση φιλίας και είδαμε μια “δίψα” από την πλευρά των Τούρκων συναδέλφων να ανοίξει η αγορά και να φύγουν τα προβλήματα από τη μέση – με τη βίζα για παράδειγμα και αντίστοιχα οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ζητήσει η βίζα των 72 ωρών να επεκταθεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Τάσιος. Όπως τόνισε, «το 2017 είχαμε τους περισσότερους Τούρκους τουρίστες, περίπου 1 εκατομμύριο, ωστόσο αυτά τα νούμερα είναι δύσκολο να τα επανακτήσουμε αλλά γίνεται μια καλή αρχή που μακροπρόθεσμα θα φέρει αποτέλεσμα».

«Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο στην Τουρκία έχουν νοιώσει την απουσία τους από μεγάλες αγορές -για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουν ζήσει κι έχουν περάσει δύσκολα- και ξέρουν ότι οι Έλληνες έχουν τη δυναμική της εξωστρέφειας και μεγάλη οντότητα στην παγκόσμια αγορά. Όπως επίσης και λόγω εμπειρίας του επαγγέλματός μας, θέλουν να έχουν σύμμαχο τη δυναμική μιας αγοράς τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών πρακτόρων, έτσι ώστε να ανακάμψουν την συνεργασία των πακέτων, γιατί τα μικτά πακέτα είναι αυτά που διεκδικούν, διότι αυτά γεμίζουν τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, κτλ», τόνισε ο Λύσσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), ο οποίος τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να λυθούν οι τεχνικές διαδικασίες με τις βίζες και να γίνουν πιο πρακτικές.

Νέα αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

Την στήριξή της στο ελληνοτουρκικό φόρουμ για τον τουρισμό εξέφρασε με την παρουσία της και η Aegen όπως επεσήμανε η Ειρήνη Σιδηροπούλου, Regional sales manager north Greece Ionian Islands and Balkan Countries, η οποία τόνισε ότι «ουσιαστικά μετά από σχεδόν δύο χρόνια ισχυρής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, προσπαθούμε να ανακτήσουμε ξανά το δίκτυό μας ενεργώντας προσθετικά, με διαθεσιμότητες και επιπλέον συχνότητες. Το καλοκαίρι που μας πέρασε σχεδόν αγγίξαμε το 80% των ενεργειών μας, του operation, σε σχέση με το 2019. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια καλή και σημαντική επανεκκίνηση». «Ορμώμενοι από τα καλά αποτελέσματα που είχε το καλοκαίρι του 2021 εργαζόμαστε πολύ στενά για το καλοκαίρι του 2022», είπε η κ. Σιδηροπούλου και πρόσθεσε: «Για το κομμάτι που αφορά τη σύνδεσή μας με την Τουρκία, το Αθήνα–Κωνσταντινούπολη παραμένει ενεργό με 14 εβδομαδιαίες πτήσεις, η Αθήνα–Σμύρνη με 4 εβδομαδιαίες πτήσεις για το καλοκαίρι (με ημερομηνία επανέναρξης για το 2022 την 27η Μαρτίου) και ξεκινάμε νέα σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη για φέτος το καλοκαίρι, στις 4 Ιουνίου, με 2 πτήσεις την εβδομάδα».

Enterprise Greece: Να βρούμε κοινές πλατφόρμες συνεργασίας

Εκπροσωπώντας τον οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και Εξαγωγών της χώρας, o Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, είπε ότι στο ελληνοτουρκικό φόρουμ δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις και τις ιδέες της τουρκικής πλευράς για την ανάπτυξη της συνεργασίας στο χώρο του τουρισμού. «Αναδείχθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δούμε τις δυο χώρες εντελώς ξεχωριστά γιατί οι τουρίστες που έρχονται στην περιοχή μας πολλές φορές θέλουν να πάνε σε περισσότερους από έναν προορισμούς. Όπως για παράδειγμα σε ειδικές τουριστικές ομάδες, σαν αυτήν του προσκυνηματικού τουρισμού, οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Ελλάδα και ακολουθούν, λόγου χάρη, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου θέλουν να έρθουν και στην Τουρκία, στην Έφεσο και στα άλλα μέρη που έχει πάει ο Απόστολος Παύλος».

«Στο επενδυτικό κομμάτι που κοιτάζουμε εμείς, οι επενδυτές πολλές φορές βλέπουν την ανατολική Μεσόγειο ως έναν ενιαίο χώρο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν κοινές πλατφόρμες συνεργασίας ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε αμοιβαία το τουριστικό προϊόν που διαθέτουμε», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Αρπαγή 13χρονης στη Ραφήνα: Εκτός φυλακής με «βραχιολάκι» ο κατηγορούμενος

Λάρισα: Βρέθηκαν συντρίμμια του μονοκινητήριου αεροπλάνου που αγνοούταν

Κορωνοϊός: Έρχονται αλλαγές στην έκθεση του ΕΟΔΥ – Τι προστίθεται (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα