Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Επιστολή διαμαρτυρίας για τις τεχνικές προδιάγραφες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Tην παρέμβαση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) προκαλούν οι πολλαπλές παρατηρήσεις, ενστάσεις και σχόλια στη Δημόσια Διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές, που αφορούν τον νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που προορίζεται να εγκατασταθεί στα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ε.Α.Ε. έστειλε επιστολή στην Ε.Κ.Α.Π.Υ. επισημαίνοντας ότι «μάλλον δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση επιστημονικών κριτηρίων και κλινικών αναγκών, από εμπειρογνώμονες προς τους

συντάκτες για την τελική διαμόρφωση των τεχνικών προδιαγραφών προς Διαβούλευση, ανά τεχνολογία, ή απεικονιστική πράξη και κυρίως ανά Νοσοκομείο, ή άλλη δομή για την οποία προορίζεται ο προς διάθεση εξοπλισμός (π.χ. Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο κ.λ.π.) ώστε η αξιοποίηση αυτού να είναι η πλέον δόκιμη, βέλτιστη και αποτελεσματική». 

Με απλά λόγια η Ε.Α.Ε ουσιαστικά κατηγορεί την ΕΚΑΠΥ ότι δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις των ιατρών ακτινολόγων, που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι, για να θέσουν τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το εκάστοτε μηχάνημα (ακτινολογικό, μαγνητικός, αξονικός, κ.λπ.) που θα αγοραστεί για τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που έχει δημιουργηθεί στο κλάδο των ιατρών ακτινολόγων είναι το γεγονός ότι η Ε.Α.Ε ζητάει με την επιστολή της από την ΕΚΑΠΥ :

Να ενημερωθεί σχετικά με τη διάθεση και κατανομή του προς προμήθεια εξοπλισμού στη χώρα μας, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Θέτει στη διάθεση της Ε.Κ.Α.Π.Υ., ομάδες ειδικών εμπειρογνωμόνων, Ιατρών Ακτινολόγων, οι οποίοι θα πρέπει στο μέλλον να αξιοποιούνται σε διαδικασίες σύνταξης, ή αξιολόγησης τεχνικών προδιαγραφών συστημάτων και υλικών που αφορούν την ειδικότητα της Ακτινολογίας.

Διαβάστε επίσης

Εθισμός στο σεξ: Ποια είναι τα «σημάδια» – Αίτια και επιπτώσεις

Μεγάλη γιορτή για την άσκηση και τη διατροφή από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF

Η πρόεδρος του ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου στο topontiki.gr: «Δεν αντέχουμε άλλο. Μετά την αύξηση των τιμών στα φάρμακα, ο ΕΟΠΥΥ μας κόβει και τις φυσιοθεραπείες μας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία, Επιστολή,elliniki aktinologiki etairia, epistoli