Εμβολιασμοί: Από την Παρασκευή ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 40 – 44 ετών

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Προσέθεσε ότι

με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες. 

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%». Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Πάνω από ένα χρόνο και για την ακρίβεια τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Με τα δεδομένα που παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η σύσταση πλέον μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά όπως είπε παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

«Ο κορωνοϊός παραμένει δίπλα μας», ξεκίνησε να λέει πριν αναφερθεί στην αισιόδοξη εξέλιξη που προστίθεται στο ζήτημα των εμβολιασμών και σχετίζεται με μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας στη Γαλλία που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Όπως είπε μόλις πριν από λίγες ημέρες υπάρχει προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης που δείχνει ότι σε 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν τα αντισώματα παραμένουν ενεργά μέχρι και 13 μήνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. «Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει είπε και προσέθεσε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Όπως εξήγησε, κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση, έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα του τύπου ότι “οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

Ειδήσεις σήμερα

Pfizer vs AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο δημιουργεί τα περισσότερα αντισώματα

Ποια μέτρα στήριξης «τρέχουν», ποια έρχονται

Κορωνοϊός: Στα 1.402 τα νέα κρούσματα, 647 διασωληνωμένοι, 56 θάνατοι

Keywords
Τυχαία Θέματα