Εμβόλιο COVID-19: Επηρεάζει την περίοδο των γυναικών; Τι λένε οι ειδικοί

Κάθε εμβόλιο COVID-19 έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε να διαταράξει προσωρινά τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών.

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές ακανόνιστης αιμορραγίας είναι πολύ σπάνιες. Και είναι δύσκολο να συνδεθούν άμεσα με το εμβόλιο COVID-19, καθώς οι όποιες αλλαγές στην περίοδο της γυναίκας μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Υπάρχει επίσης μια γενική έλλειψη δεδομένων παρακολούθησης επί των αλλαγών

στους κύκλους της εμμήνου ρύσεως μετά από εμβόλια.

Εάν οι επιστήμονες βρουν τελικά μια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο COVID-19 και των βραχυπρόθεσμων αλλαγών στην περίοδο της γυναίκας, οι ειδικοί λένε ότι δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο να αποφευχθεί ο εμβολιασμός.
“Τα οφέλη από την λήψη του εμβολίου σίγουρα ξεπερνούν την ταλαιπωρία μίας και μόνο βαριάς περιόδου, αν πράγματι σχετίζονται αυτά τα δύο”, δήλωσε η δρ. Mary Jane Minkin, γυναικολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale.

Ερευνητές ξεκίνησαν πρόσφατα μια έρευνα για να αρχίσουν να συλλέγουν δεδομένα. Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να θέσουν την βάση για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis, η οποία είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η δρ. Jen Gunter, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι είναι πιθανός ένας τέτοιος σύνδεσμος, καθώς η εσωτερική επένδυση της μήτρας, η οποία απορρίπτεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, περιέχει ανοσοκύτταρα που βοηθούν στην προστασία της μήτρας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, επηρεάζει τη γονιμότητα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα