Ενα δισ. ευρώ κάθε μήνα κοστίζουν ​​​​τα κατεβασμένα ρολά - 3 δισ. το ολικό lockdown

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Στο άνοιγμα του λιανεμπορίου φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση από 1ης Μαρτίου, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου την Δευτέρα.

«Είναι προτεραιότητα να ξαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο», είπε ο κ. Σκέρτσος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Υποστήριξε ότι σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το γεγονός ότι το λιανεμπόριο έχει μικρό μερίδιο στην ευθύνη για τη διάδοση της πανδημίας και ότι στις περιοχές όπου είναι σήμερα ανοικτό, δεν αυξάνονται οι δείκτες. Πρόσθεσε, βεβαίως,

ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας σήμερα Τρίτη και την Τετάρτη και εφόσον αυτά το επιτρέπουν θα προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων από 1ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχείο προβληματισμού αυτή τη στιγμή είναι η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας, για τις οποίες θα εξετασθούν οι προοπτικές με τα τελευταία στοιχεία.

Στην κατεύθυνση του ανοίγματος του λιανεμπορίου πιέζει το οικονομικό επιτελείο συστηματικά το τελευταίο διάστημα, καθώς διαπιστώνει ότι η παράταση του lockdown καθιστά δυσβάστακτο το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Στελέχη του ανέφεραν μιλώντας στην Καθημερινή τις προηγούμενες μέρες ότι με το 65%-70% της χώρας στο «κόκκινο», όπως σήμερα, η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό είναι 1 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον αυτού που έχει υπολογιστεί. Δηλαδή προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα τον μήνα. Ηδη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προστέθηκε 1,4% του ΑΕΠ, και αν αυτό συνεχισθεί θα εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός.

Σημειωτέον ότι το κόστος του 1 δισ. ευρώ τον μήνα αυξάνεται σε 1,5 δισ. με όλη τη χώρα σε lockdown και είναι επιπλέον του 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα που κοστίζει η κλειστή εστίαση, η οποία όμως έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό για το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά, δηλαδή, το κόστος του πλήρους lockdown στη χώρα είναι 3 δισ. ευρώ τον μήνα. Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα γίνει γνωστή την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε, εξάλλου, για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι από τους πόρους του 850-900 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση του δικτύου, την πολιτική προστασία και τη θωράκιση της χώρας έναντι του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 2021 να πέσει στην αγορά το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Οι μειώσεις φόρων

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Money Review υποστήριξε ότι επιπλέον μέτρα του Δεκεμβρίου και των δύο πρώτων μηνών του 2021 επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης.

«Είναι όμως πολύ πρόωρο να εξετάσουμε τον τελικό ρυθμό ανάπτυξης της χρονιάς, αφού δεν έχουμε ακόμη τον χρόνο λήξης της πανδημίας, αλλά ούτε και τη δυναμική της ανάκαμψης, που μπορεί να είναι ισχυρότερη αυτής που έχουμε υπολογίσει», υποστήριξε. Ο ίδιος είπε ότι το κόστος της πανδημίας το 2020 ήταν 26 δισ. ευρώ. Διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα στηρίξει την οικονομία για όσο χρειαστεί, αλλά ανέφερε ότι η επαναφορά της ατζέντας της κυβέρνησης για φορολογικές μειώσεις «είναι άμεση συνάρτηση της δυναμικής που θα έχει η ανάκαμψη και της επανόδου του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα». Σε αυτή τη φάση, είπε, πρώτη προτεραιότητα είναι να μονιμοποιηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό ως προσωρινά μέτρα.

Υπουργείο ΟικονομικώνΚυβέρνησηΦόροιλιανεμπόριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα