Ένας ξεχωριστός πρίγκιπας της Δανίας

Επωνύμως

«Μη μιλάτε. Ακούστε την σιωπή. Για λίγο. Αφήστε τον ουρανό και τη γη να ασκήσουν σιωπηλά τα δικαιώματά τους. Γιατί όλα πρέπει να αλλάξουν. Σας χαιρετώ..»

Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Άμλετ» παρουσιάζεται στο θέατρο Άνεσις σε σκηνοθεσία του εξαιρετικού Λεβάν Τσουλάτζε.

Ο βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει ξαφνικά και την εξουσία αναλαμβάνει ο αδερφός του Κλαύδιος, ο οποίος παντρεύεται και την μητέρα του Άμλετ,

την Γερτρούδη. Ο Άμλετ νιώθει απέχθεια για το ζευγάρι καθώς δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από το θάνατο του πατέρα του και η μητέρα του όχι μόνο ξαναπαντρεύεται αλλά διαπράττει και αιμομιξία. Ένα βράδυ εμφανίζεται το φάντασμα του πατέρα του και έτσι ο Άμλετ μαθαίνει όλη την αλήθεια για το θάνατο του. Δολοφονήθηκε από τον ίδιο του τον αδερφό και τώρα ο νεκρός βασιλιάς ζητάει από το γιό του, Άμλετ να πάρει εκδίκηση για τον άδικο χαμό του. Το φάντασμα του πατέρα του λοιπόν στοιχειώνει κάθε απόφαση του. Στο δρόμο για την εκδίκηση του παίρνει αποφάσεις, ερωτεύεται, μάχεται, βρίσκει εμπόδια, πλεκτάνες, ψέματα, αντιπάλους αλλά συναντά και αληθινούς φίλους όπως τον Οράτιο.

Έρχεται αντιμέτωπος λοιπόν με μια πραγματικότητα που δεν ορίζει, δεν αποδέχεται και την οποία δεν μπορεί να αντέξει. Σ’έναν κόσμο σάπιο και βρώμικο. («Θεέ μου! Πόσο έρημος είναι αυτός ο κόσμος; Γεννάει μόνο και σαπίζει. Συνέχεια γεννάει και σαπίζει. Όλα είναι μάταια. Αυτός ο κόσμος πρέπει να εξαφανιστεί. Να βουλιάξει..» ) Ζει μέσα σ’ ένα παλάτι που στεγάζει τον έρωτα της μητέρας του με τον δολοφόνο του πατέρα του και μια Οφηλία η οποία άθελα της τον προδίδει.

Η δράση τοποθετείται στα δωμάτια των Ρόζενκραντς και Γκίλντενστερν, δυο αυλικών που κινούν όλα τα νήματα της εξέλιξης του έργου. Άλλοτε συμμαχούν με τον Κλαύδιο, άλλοτε με τον Άμλετ και γενικά δολοπλοκούν προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι.

Τον ρόλο του Άμλετ ενσαρκώνει ο Τ. Ιορδανίδης, ο οποίος ξεχωρίζει με την ερμηνεία του ως πρίγκιπας της Δανίας. Δεν θα αργήσει να ανακαλύψει ότι το οικογενειακό του δράμα δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό τον κόσμο, στην ουσία συμπεριλαμβάνεται σ’ ένα κόσμο που έχει διαφθαρεί και που διαφθείρει ότι τον περιέχει. Ύστερα από την μοιχεία της μητέρας του και το έγκλημα του θειου του «φτάνει σε μια γενική αποστροφή για τον κόσμο που εκκολάπτει και καλύπτει τέτοιες πράξεις, για έναν κόσμο που οι κίβδηλες αξίες του αποτελούν άρνηση των δικών του αξιών και πιστεύω».

Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση που με την ευρηματική σκηνοθεσία της και την υπέροχη μουσική της μας ταξιδεύει και μας κάνει συμμάχους στην εκδίκηση που θέλει να πάρει ο Άμλετ για τον πατέρα του.

«Ήταν μεγάλος βασιλιάς προτού βασιλεύσει.. η φωνή του μπορεί να ξεσηκώσει ψυχές, μυαλά..αλλά η ψυχή του έσπασε, τα κομμάτια της μαύρισαν, το χαμόγελο έσβησε από τα χείλη του.. πως γλίστρησε αυτό το υπέροχο μυαλό στο χάος εγώ που άκουσα από το στόμα αυτό να βγαίνει μουσική ακούω τώρα κρότους..η ορμή του μεταμορφώθηκε σε τρέλα, τα μάτια του σκοτείνιασαν, η ψυχή του έπεσε στο γκρεμό.. ο εφιάλτης περιφέρεται ελεύθερος..έρχονται φοβερά πράγματα στο κόσμο…»

ΆμλετΙορδανίδηςΣαίξπηρΔανίαπρίγκιπαςαριστούργημαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα