Ένας διάλογος με πολλά αγκάθια

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Μπορεί να ξεκίνησε ο διάλογος ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, όμως δύο περιστατικά μέσα σε δύο μέρες δείχνουν ότι η προσπάθεια σύγκλισης των δύο πλευρών δεν είναι ούτε ανέφελη ούτε χωρίς εμπόδια.

Η Φώφη Γεννηματά και η ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι επιθυμούν μια συμμαχία πιο πολύ για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θέλουν δηλαδή να ικανοποιήσουν το βενιζελικό - εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, που επιθυμεί η διεύρυνση να

αφορά μόνο τη λογική «Ποτάμι», ενώ οι υπόλοιποι επιθυμούν και την επάνοδο των δυνάμεων που στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με δήλωσή του που παρουσιάζει δέκα συν ένα σημεία για την πορεία του διαλόγου, επισημαίνει ότι πρώτο βασικό στοιχείο του διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το τι προκάλεσε την κρίση. Με το μακροσκελές κείμενό του, εκτός του ότι επιχειρεί να υπερασπιστεί την πολιτική του, δίνει για μια ακόμη φορά το «παρών» στον διάλογο, ενώ έμμεσα αποσύρει από την κυκλοφορία την πρότασή του ο διάλογος να συμπεριλάβει και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέση που απέρριψαν το ΠΑ-ΣΟΚ και το Ποτάμι.

Mικρό καλάθι

Το πρώτο δείγμα δυσκολίας και αυτοϋπονόμευσης, που αφορά την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο της Συμπαράταξης το περασμένο Σαββατοκύριακο να προχωρήσει στη διενέργεια Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 14 και 15 Μαΐου, δείχνει ότι η ηγετική ομάδα «κρατάει μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα του διαλόγου.

Κι αυτό γιατί με βάση την πρωτοβουλία της Γεννηματά η Συνδιάσκεψη αποτελεί την κορύφωση των διαβουλεύσεων για τη διεύρυνση του μετώπου συνεργασίας, ενώ ακόμη δεν έχει καν συγκροτηθεί η ομάδα διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού.

Πάντως η Γεννηματά, σε μια κίνηση καλής θέλησης, ανακοίνωσε ότι στην επιτροπή διαλόγου θα μετέχουν όχι μόνο στελέχη των δύο κομμάτων, αλλά και πρόσωπα από την κοινωνία, προκειμένου να υπάρξει ώσμωση με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις προτεραιότητες των κοινωνικών δυνάμεων που η Κεντροαριστερά επιθυμεί να εκφράζει.

Η προσπάθεια πάντως να αρχίσει μια πιο συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο κομματικών σχηματισμών εγκαινιάστηκε από κοινή ερώτηση που κατέθεσαν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Γιώργος Αμυράς προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκαν για δύο μέρες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα» που έγινε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη και Μίλτου Κύρκου και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και οι δύο συνάντησαν κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα» προκειμένου να φέρει πιο κοντά τα δύο κόμματα, αλλά και να υπάρξει μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Σε αντίστοιχο κλίμα είναι και ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος διατηρεί στενή προσωπική και πολιτική επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφοδρή επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έγινε δεκτή με δυσφορία από Γάλλους και Ιταλούς σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, που επιδιώκουν και στις χώρες τους μια συνάντηση με τα αριστερά κόμματα.

Διαρροές

Δεύτερο δείγμα της «δύσκολης σχέσης» είναι οι διαρροές του Ποταμιού περί διγλωσσίας της Γεννηματά, η οποία, προφανώς γνωρίζοντας το κλίμα που επικρατεί, αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες εντός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν πιο διπλωματική και ήπια στην προσέγγισή της για τις κυβερνητικές επιδόσεις, σε αντίθεση με τη σκληρή δήλωση προς τα ελληνικά ΜΜΕ εκτός αιθούσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι, εκτός από το να επιβάλλει νόμους στην Ελλάδα, πρέπει να συγκρουστεί με τους λαϊκιστές που κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά. Οι λαϊκιστές που κυβερνούν τώρα βαφτίζουν τη συντηρητική πολιτική τους ως προοδευτική και το κρέας ψάρι». Η φράση αυτή του Θεοδωράκη φαίνεται πως προκάλεσε τη δυσφορία σοσιαλιστών ευρωβουλευτών. Αντίθετα λίγο αργότερα στη συνάντηση με φιλελεύθερους βουλευτές το κλίμα ήταν πιο ενθουσιώδες για τις σκληρές βολές του Θεοδωράκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Η Γεννηματά συναντήθηκε με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως λένε οι πληροφορίες, σε κάθε συνάντησή της φροντίζει να διατηρεί τις ισορροπίες, ενώ επιχειρεί να αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση, καθώς συνδέει τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.

Συνδιάσκεψη

Πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις διαρροές «περί διγλωσσίας» της Φώφης Γεννηματά, αλλά γνώστες του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος σημείωναν ότι πάντα υπάρχει μια διπλωματική γλώσσα όσον αφορά το πώς τοποθετείται κανείς σε διεθνή φόρα για την κυβέρνηση της χώρας του, ενώ πρόσθεταν ότι το προσφυγικό, που ήταν το αντικείμενο της συζήτησης, δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση.

Η επίσπευση της Συνδιάσκεψης, που αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πιστοποιεί τον ενδόμυχο φόβο τους ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν - και το διατύπωσαν δημοσίως - ότι όλος ο χειρισμός της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ δείχνει πως η κυβέρνηση έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και είναι πιθανό να «χτίζει» εχθρούς προκειμένου να αιφνιδιάσει εκλογικά για να αποδράσει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πορεία προς την αξιολόγηση θυμίζει τη διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού και υπενθυμίζει πως «στο Eurogroup του 2012 έχει ληφθεί απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να μην οδηγήσει τα πράγματα σε ένα νέο αδιέξοδο και να μην χάσει την ευκαιρία να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την απόφαση αυτή για να γίνει ένα ακόμη βήμα σχετικά με το δημόσιο χρέος, που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανάπτυξη της χώρας και θα οδηγήσει πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση».

Μόνιμη λοιπόν επωδός της Γεννηματά και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πως πρέπει και μπορεί η παρούσα Βουλή να δώσει κυβερνητική λύση, εμμένοντας στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που έχουν απορρίψει ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚποτάμιΦώφη ΓεννηματάΣταύρος ΘεοδωράκηςIssue: 1911Issue date: 07-04-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα