Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Κάλπες με φήμες και φόβους για το αδιάβλητο της διαδικασίας (Photos/Video)

Κάτω από ένα δίχτυ ασφαλείας που άπλωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υποδομών και Κυβερνοασφάλειας (CISA) στήθηκαν οι κάλπες για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που διεξήχθησαν με φόντο τις ανησυχίες για πιθανές προσπάθειες παρέμβασης από το εξωτερικό για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Αλλά οι παρεμβάσεις τελικά έγιναν με άλλο τρόπο…

Δίχτυ κυβερνοασφάλειας για τις εκλογές

Η ασφάλεια της διεξαγωγής

των εκλογών ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θεωρούν ότι υπάρχουν πλέον αποδείξεις για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016 με εκστρατεία προπαγάνδας που είχε στόχο να πλήξει τις πιθανότητες της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Από το στρατόπεδο των δημοκρατικών έγινε προσπάθεια να συντηρηθεί το θέμα ψηλά στην ατζέντα, με το μήνυμα ότι το διακύβευμα της κάλπης ήταν η ίδια η Δημοκρατία.

President Trump and Melania walk out of their Palm Beach polling precinct after casting their 2022 midterm ballots.

⁦@RSBNetwork⁩ pic.twitter.com/lzZsHUHrSc

— Liz Willis (@LizWillis_) November 8, 2022

Η CISA διαβεβαίωσε ότι στο «Επιχειρησιακό Κέντρο των Εκλογών» έχει στηθεί ένα σύστημα που διασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, στο οποίο ενεπλάκησαν κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρίες σε όλη τη χώρα.

«Τα τελευταία χρόνια οι αξιωματούχοι των εκλογικών επιτροπών υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης από ξένους, που είχαν στόχο να προκληθεί σύγχυση για τη εκλογική διαδικασία και να υπονομεύσει την πίστη των ψηφοφόρων στη διαδικασία», δήλωσε ο Κιμ Γουίμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της CISA, με αρμοδιότητα την ασφάλεια κατά την εκλογική διαδικασία.

Το παιχνίδι των Ρώσων και του Έλον Μασκ

Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου επιχειρηματία και αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Γεβγένι Πριγκόζιν, ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές «με χειρουργική ακρίβεια». Δηλώσεις που ενδεχομένως είχαν στόχο να συντηρήσει την αίσθηση φόβου των Αμερικανών για τις δυνατότητες που έχουν οι Ρώσοι να παρεμβαίνουν στα αμερικανικά πράγματα, αλλά ούτως ή άλλως συντηρούν και το αφήγημα για τη διασύνδεση του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με την Μόσχα.

Στο κλίμα αυτό βρήκε ρόλο πρωταγωνιστή και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ, ο οποίος λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter, φρόντισε να «τιτιβίσει» την παρότρυνση για ψήφο υπέρ των ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

To independent-minded voters:

Shared power curbs the worst excesses of both parties, therefore I recommend voting for a Republican Congress, given that the Presidency is Democratic.

— Elon Musk (@elonmusk) November 7, 2022

Η ανοιχτή στήριξη του Έλον Μασκ προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ρεπουμπλικανούς αυξάνει τον κίνδυνο για παραπληροφόρηση, προειδοποίησε ο Έντι Πέρεζ, μέλος του Ινστιτούτου OSET, που είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση που εργάζεται για την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των εκλογών και κατά το παρελθόν εργάστηκε στο Twitter.

«Αν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Twitter υποστηρίζει τη μία πλευρά, οι χρήστες μπορεί να δώσουν βαρύτητα σε ισχυρισμούς του απλά και μόνο γιατί ακολουθούν τις δικές του προτιμήσεις», προειδοποίησε ο Έντι Πέρεζ, περιγράφοντας με τον απλούστερο τρόπο τη διαδικασία άσκησης επιρροής στο αμερικανικό εκλογικό σώμα, που φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ευάλωτο.

Analysis: While the 2018 midterms were plagued by fears of new foreign disinformation campaigns disrupting the vote, experts this time are fearful of unwitting participants and bad actors alike pushing familiar and homegrown falsehoods to stoke confusion. https://t.co/Qu9YCzHKVN

— The Washington Post (@washingtonpost) November 8, 2022Σενάρια συνομωσίας και δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές κυκλοφορούσαν ευρέως στα αμερικανικά social media φήμες και ισχυρισμοί για εκλογική νοθεία, που συνοδεύονταν συχνά από επιθετική γλώσσα και συντηρούσαν κλίμα συνωμοσιολογίας. Σε αυτό το κλίμα οι Αμερικανοί κλήθηκαν στις κάλπες, που θεωρούνται δημοψήφισμα για την αποδοχή του έργου του προέδρου Μπάιντεν, που τα ποσοστά δημοφιλίας του είναι στο πιο χαμηλό επίπεδο που είχε ποτέ ένας πρόεδρος στο μέσον της θητείας του.

Αλλά οι Αμερικανοί δεν ψήφισαν με βάση την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε με κύριο κριτήριο τον κινεζικό κίνδυνο. Εκείνο που τους νοιάζει αυτή την περίοδο είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του πληθωρισμού και της ύφεσης.

Διαβάστε επίσης:

Ο Έλον Μασκ δημοσιεύει φωτογραφία με Ναζί στρατιώτη και εισπράττει κατακραυγή

Ολική έκλειψη Σελήνης: Ένα μοναδικό φαινόμενο που μάγεψε τον πλανήτη (Photos/Video)

Έπεσε στην ανάγκη του – To επίμονο «φλερτ» Μακρόν σε Μαδούρο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα