Ενέργεια: Πόσο ρεύμα «καίνε» οι οικιακές συσκευές – Τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση

Με τους λογαριασμούς ρεύματος να έχουν φτάσει στα ύψη και την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που «καίνε» περισσότερο.

Μπορεί η κατανάλωση ρεύματος να παρουσιάζει διαφορές ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι «κοινό μυστικό» ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σε ένα σπίτι χρησιμοποιείται για τη θέρμανση, είτε αυτή αφορά σε κάποιον χώρο ή δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το μπάνιο κ.α.

Hλεκτρικές συσκευές

-Ένας βραστήρας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση

1200W αλλά η μέγιστη μπορεί να φτάσει τα 3.000W.

-Το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.800W και να φτάσει έως και τα 2.500W, το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» 2.000W και το αερόθερμο από 2.000 έως 3.000W.

-Η τοστιέρα «καίει» από 800W έως 1.800W ενώ το κλιματιστικό καταναλώνει από 900 έως 5.000W ανάλογα και με το πόσο σύγχρονης τεχνολογίας ή όχι είναι.

-Ο φούρνος μικροκυμάτων καταναλώνει επίσης από 600 έως 1.700W και η ηλεκτρική σκούπα από 400 έως 1.500W.

-Το πλυντήριο πιάτων «καίει» από 1000 έως 2.400W, ενώ ο στεγνωτήρας ρούχων από 1.000 έως 4.000W.

-Τέλος το σίδερο έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.000W και η μέγιστη διαμορφώνεται στα 2.000W.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Όσον αφορά στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, ένας είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Όσοι έχουν, πρέπει να το αξιοποιούν πλήρως. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βάζουν πλυντήριο το βράδυ, αφού η χρέωση είναι αρκετά χαμηλότερη.

Επίσης, μεγάλη μερίδα καταναλωτών έχει την κακή συνήθεια να αφήνει στην πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα την καφετιέρα ή το λάπτοπ, αυξάνοντας χωρίς λόγο την κατανάλωση ρεύματος.

Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν όσοι αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες τους με led, που φέρνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αντικατάσταση ψυγείου με συσκευή απόδοσης Α+++: Μπορεί το κόστος αγοράς νέου ψυγείου να είναι αυξημένο, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια γίνεται η απόσβεση.

Άλλος ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι και το πλύσιμο ρούχων σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τέλος, ο περιορισμός χρήσης των κλιματιστικών και επιλογή στην οικονομική λειτουργία: Βάζοντας το κλιματιστικό να λειτουργεί σε θερμοκρασία +/-10 βαθμών κελσίου από την εξωτερική θερμοκρασία, πετυχαίνεις τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.

Τρόποι για ενεργειακή θωράκιση

Προκειμένου να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» ή το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», τα οποία θα τους αποζημιώσουν σε βάθος χρόνου.

Μια άλλη ενέργεια που αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά είναι οι «έξυπνοι μετρητές», καθώς οι καταναλωτές θα λαμβάνουν γνώση σε πραγματικό χρόνο για το τι καταναλώνει κάθε συσκευή και έτσι θα μπορούν να υπολογίζουν ανάλογα τις κιλοβατώρες που θα κάψουν.

Πρόγραμμα απόσυρσης

Περί τα 200.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που αναμένεται να «τρέξει» τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει συγκεκριμένα την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συσκευές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση «φουσκώνουν» σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Πώς θα παίρνουν μπόνους όσοι εξοικονομούν ενέργεια

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποιοι δικαιούνται και δύο voucher – Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Aκρίβεια: Στα ύψη το σουβλάκι – Έφτασε τα 4 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα