Ενεργειακή κρίση: Αναμένοντας την ευρωπαϊκή «Πυθία»

Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όπως είχε ισχυριστεί ο Όττο Φον Μπίσμαρκ, τότε οι Βρυξέλλες βρίσκονται μπροστά σε έναν πραγματικό γρίφο: πώς να κάνουν εφικτό το ανέφικτο.

Καθώς την Παρασκευή συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που απειλεί τη «γηραιά ήπειρο» με… κατάψυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αρμόδια όργανα της Ένωσης επιχειρούν

να καταλήξουν σε μια πολιτική που θα πρέπει να ικανοποιεί πολλές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες παραμέτρους:

● Από τη μία η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει τρόπο να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια, προκειμένου να μην υποχρεωθεί να περάσει σε μέτρα όπως «δελτίο» στο ρεύμα.

● Από την άλλη, με δεδομένο ότι η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, πρέπει να βρεθεί τρόπος εξοικονόμησης, ο οποίος, όμως, δεν θα προκαλεί τεράστια δυσφορία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

● Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν θα βουλιάξουν στα χρέη προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας, καθώς ήδη οι λογαριασμοί ρεύματος «δαγκώνουν» ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και οι προβλέψεις λένε ότι το ενεργειακό κόστος μάλλον θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον.

● Και για όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς ενέργειας, για το οποίο, πριν από μερικούς μήνες, στο Φόρουμ των Δελφών, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε πει ότι βασική του λειτουργία είναι η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στους καταναλωτές – αλλά όχι απαραίτητα η ρύθμιση του κόστους της.

Το σχέδιο της Κομισιόν

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία στις 14 του μήνα αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους «σκιαγράφησε» τις κατευθύνσεις του σχεδίου αυτού, οι οποίες, grosso modo, κινούνται σε τέσσερις άξονες:

● Εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα.

● Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

● Στήριξη με ρευστότητα των εταιρειών ενέργειας.

● Πλαφόν τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Από την άλλη το έγγραφο εργασίας που η Κομισιόν απέστειλε στα κράτη – μέλη και τους αρμόδιους φορείς για την ενέργεια μοιάζει – μέσα από την τεχνοκρατική γλώσσα που χρησιμοποιεί – να μην υιοθετεί προτάσεις όπως αυτή της ελληνικής κυβέρνησης για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, επιμένοντας στο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε., και φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε έλεγχο των τιμών χονδρικής, με πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μόνο για τεχνολογίες με χαμηλότερο κόστος από το αέριο (π.χ. άνθρακας, πετρέλαιο κ.λπ.).

Όσον αφορά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την Παρασκευή, το Reuters επικαλείται έγγραφο της τσεχικής προεδρίας, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις όπως την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην Ένωση.

Από την άλλη, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν μοιάζει να συμφωνεί με την πρόταση για επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, φοβούμενη ότι η Μόσχα, ως αντίποινα, θα διακόψει πλήρως την παροχή στην Ευρώπη.

«Στην τσίτα» η Αθήνα

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και επιχειρεί – όπως και όπου μπορεί – να παρέμβει ώστε να προωθήσει τις δικές της προτάσεις.

Η βασική ελπίδα της κυβέρνησης εδράζεται στο ενδεχόμενο να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αποσύνδεσης των τιμών της ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου ή η καθιέρωση πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να πάρει ανάσα όσον αφορά την πίεση που δέχονται τα δημόσια οικονομικά της χώρας λόγω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από την άλλη, αυτό που ανησυχεί την Αθήνα είναι:

● Είτε να μην ληφθεί κάποια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή η όποια απόφαση να παραπεμφθεί στο μέλλον.

● Είτε οι όποιες αποφάσεις να συνεχίσουν να απαιτούν μεγάλη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις αυτές στο ορατό μέλλον να γίνουν πιο στοχευμένες, με έμφαση στους πιο ευάλωτους και σε συνδυασμό με κίνητρα για ουσιαστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα πλήξει σημαντικά τη μεσαία τάξη, η οποία ήταν αυτή που έδωσε στη Ν.Δ. την ευρεία νίκη του 2019.

Για την ώρα η κυβέρνηση δεσμεύεται για συνέχιση της στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων, αναμένοντας τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να χαράξει τη μελλοντική πολιτική της για την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για υποκλοπές: Χωρίς δημοσιοποίηση πρακτικών οι εργασίες – Προσπάθεια συγκάλυψης καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Αντιθεσμική συμπεριφορά η άρνηση Ανδρουλάκη για συνεργασία με τη ΝΔ», είπε ο Χαρακόπουλος (audio)

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: «Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» η επιστολή Τσαβούσογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενεργειακή, Αναμένοντας, Πυθία,energeiaki, anamenontas, pythia