Ενεργειακή κρίση: Μέτρα ετοιμάζει η Κομισιόν – Τι θα ανακοινώσει η Φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται στις Βρυξέλλες το πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση των πολυδιάστατων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Οι ειδικοί της Επιτροπής επικεντρώνονται σε τρεις άξονες, δηλαδή την μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας και μαζί των τιμών του ηλεκτρικού, στην επιβολή ανώτατων ορίων (πλαφόν) στο φυσικό αέριο, αλλά και στη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού υποστήριξης των Ευρωπαίων πολιτών, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων, σε μια στιγμή που συρρικνώνονται δραματικά

τα διαθέσιμα αποθέματα, μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει κατά 100.000 ημερησίως τα διαθέσιμα βαρέλια.

Μετά τη διακοπή κάθε τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αλλά και τη στάση της Μόσχας να ανοίξει τις στρόφιγγες μόνο αν αρθούν οι κυρώσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες, μέσω twitter, πως ο «Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις παροχές και να χειραγωγήσει την αγορά», συμπληρώνοντας πως «θα αποτύχει. Η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια».

Η παρέμβαση της Προέδρου της Κομισιόν, μετά την -ασυνήθιστη- παραίνεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ να δράσει άμεσα θα αποτυπωθεί πλήρως στην ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η κ. Φον ντερ Λάιεν θα έχει συναντήσεις με τους διπλωμάτες των 27 κρατών -μελών στις Βρυξέλλες, ανταλλάσσοντας απόψεις και τεχνογνωσία.

Το περίγραμμα των μέτρων

Καθώς οι καταναλωτές βιώνουν μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της υβριδικής επίθεσης του Πούτιν, η Πρόεδρος της Κομισιόν περιέγραψε χθες τις κατευθυντήριες γραμμές του πακέτου στήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει:

· Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας

· Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

· Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων

· Ενεργοποίηση μηχανισμού υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Ως προς την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την επιβολή πλαφόν, η τελική πρόταση τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση, με τις πιθανότητες να μοιράζονται μεταξύ του «ιβηρικού» (επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου), του «ελληνικού» μοντέλου, αλλά και της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών, πρόταση που επεξεργάζεται ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ένας συνδυασμός τους.

Συμφωνία Μακρόν και Σολτς -«Σας δίνουμε γαλλικό αέριο, μας δίνετε γερμανικό ρεύμα»

Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε αλληλοστήριξη, στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα.

Αυτό δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…), εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών.

«Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα», αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης

Οι influencers, η κοινή γνώμη, η αγορά και οι πληβείοι

H Ρωσία δεν είναι αλώβητη από την κρίση – Απόρρητη έκθεση για παρατεταμένες οικονομικές επιπτώσεις

Συμφωνία για αλληλοστήριξη μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας – «Θα σας δώσουμε αέριο, θα μας δώσετε ρεύμα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενεργειακή, Μέτρα, Κομισιόν –, Φον, Λάιεν, 14 Σεπτεμβρίου,energeiaki, metra, komision –, fon, laien, 14 septemvriou