Ενεργειακή κρίση: Ναι της Ρωσίας σε επιπλέον φυσικό αέριο στην ΕΕ αλλά με… ανταλλάγματα

«Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τους όρους των συμβολαίων και η τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο έχει αυξηθεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Τίποτε δεν μπορεί να παραδοθεί εκτός συμβολαίων. Πώς; Τσάμπα; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Gazprom», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Τσουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση

των συμβολαίων.

«Μιλάμε για μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το φυσικό μας αέριο. Και, με το δεδομένο ότι η Ρωσία υπήρξε πάντοτε αξιόπιστος προμηθευτής, θεωρώ ότι θα παραμείνει έτσι», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossïia-24, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Αν υπάρξουν επιπλέον παραγγελίες, αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά βάσει νέων συμβολαίων με νέους όρους», απάντησε ο Νικολάι Τσουλγκίνοφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δυνατότητα αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί η Μόσχα ότι δεν βιάζεται να αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της αγοράς spot (άμεσης παράδοσης).

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ αυτόν τον μήνα, αλλά το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η Ρωσία σκοπίμως κατακρατεί φυσικό αέριο για να ασκήσει πίεση για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές αρχές φάσκουν και αντιφάσκουν με τα μηνύματά τους που απευθύνονται προς την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Αν και η Gazprom εκπληρώνει αυτήν την στιγμή τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει υπογράψει με την Ευρώπη, ο όμιλος αρχικά αντιστάθηκε στα ευρωπαϊκά αιτήματα για την αύξηση των προμηθειών μέσω πωλήσεων άμεσης καταβολής.

Στην συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από εβδομάδες εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, άφησε να εννοηθεί στις αρχές του Οκτωβρίου ότι «θα ήταν δυνατή μια αύξηση» του όγκου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ως συμβολή για την σταθεροποίηση των τιμών.

Η παγκοσμίων διαστάσεων ενεργειακή κρίση οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου εξαιτίας της ανάκαμψης των οικονομιών μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, ένα σύνολο παραγόντων μείωσε την προσφορά, προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, τα βλέμματα στρέφονται προς την Μόσχα, που είναι ο προμηθευτής του ενός τρίτου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ρωσία επικρίνεται από ορισμένους ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να ασκήσει πιέσεις για να αποσπάσει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει την διαφοροποίηση των προμηθευτών της, και για να επισπεύσει την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ευρώπη δεν έχει κλείσει αρκετά μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Μόσχα και έχει στηριχθεί στην αγορά spot, η οποία έχει εκτοξευθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα απευθυνθεί σε λίγο σε ενεργειακή διάσκεψη που διεξάγεται στην Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται»

Ενεργειακή κρίση: Γιατί ο επικείμενος χειμώνας για την Ευρώπη προμηνύεται… κρύος

Επίδομα θέρμανσης: Ο νέος τρόπος υπολογισμού και τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης (Παραδείγματα)

Keywords
Τυχαία Θέματα