Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Πλαφόν σταΣτην ευρωπαϊκή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή κόστους της τελευταίας πηγής ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ζήτησης – συχνά ένα σταθμός φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος – καθορίζει την τιμή που επιβάλλεται σε όλους τους διαχειριστές: η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτιναχθεί ακολουθώντας την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική), από τις οποίες απορρέουν υπερβάλλοντα κέρδη με την πώληση της παραγωγής του σε τιμή πολύ υψηλότερη του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλεισθεί από τον μηχανισμό αυτόν.
Η επιβολή πλαφόν θα απέδιδε περισσότερα των 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πέραν της παρούσας ενεργειακής κρίσης, υπόσχεται μία εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πακέτο αυτό διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα και είναι ποικίλο.
«Συμβολή» των ομίλων πετρελαίου και φυσικού αερίουΟι Βρυξέλλες επιδιώκουν «προσωρινή συμβολή αλληλεγγύης» από τους παραγωγούς και διανομείς φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που εξασφαλίζουν γιγάντια κέρδη χάρη στην εκτόξευση των τιμών. «Αυτές οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μέρος, να καταβάλουν μία συμβολή στην κρίση», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμβολή αυτή θα ορισθεί στο 33% των υπερκερδών (κέρδη κατά 20% μεγαλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2019-2020). Οι Βρυξέλλες φροντίζουν να μην κάνουν λόγο για «φόρο», διότι οποιοδήποτε φορολογικού χαρακτήρα μέτρο απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27, μία διαδικασία πολύπλοκη και με ρίσκα σε σχέση με μία λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.
Περιορισμός της ζήτησης στις ώρες αιχμήςΣύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θέλει να ορίσει στα κράτη έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος «κατά τουλάχιστον 5% στις καθορισμένες ώρες αιχμής κατά την διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αυτό θα επέτρεπε την μείωση κατά 3,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Κομισιόν καλεί επίσης τους 27 να μειώσουν την μηνιαία κατανάλωση κατά 10%, στόχος που θεωρείται ενδεικτικός.
Κάθε χώρα θα επιλέξει η ίδια τον τρόπο για να επιτύχει τον στόχο, για παράδειγμα «μέσω συστημάτων πλειστηριασμών» που θα προσφέρει χρηματικές αποζημιώσεις στις βιομηχανίες με αντάλλαγμα την μείωση της κατανάλωσής τους.
Υποστήριξη των παρόχων με έλλειψη ρευστότηταςΟι Βρυξέλλες θέλουν να υποστηρίξουν τους παρόχους ενέργειας που δοκιμάζονται από σοβαρή έλλειψη ρευστότητας λόγω της διακύμανσης των τιμών, με την άμβλυνση του ρυθμιστικού πλαισίου και με την θέσπιση μηχανισμών κατά της κερδοσκοπίας για τον περιορισμό των διακυμάνσεων των αγορών.
«Θα μεταβάλουμε το προσωρινό πλαίσιο ρυθμίσεων για τις κρατικές επιδοτήσεις τον Οκτώβριο, για να επιτραπεί η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων», ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου;Στις αρχικές προτάσεις, η Κομισιόν σχεδίαζε την επιβολή πλαφόν των τιμών με τις οποίες πληρώνεται η Ρωσία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μειωθούν τα έσοδα του Κρεμλίνου, μία ιδέα προς την οποία είναι αντίθετες οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που είναι ακόμη πολύ εξαρτημένες από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Αντίθετα, οι υπουργοί των 27 ζήτησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες την μελέτη της πιθανότητας επιβολής πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, όποια και αν είναι η προέλευσή του , περιλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο η Ευρώπη πληρώνει σε τιμή πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ασία.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει αρκετά ελκυστική αγορά για τους προμηθευτές του LNG, που μπορούν εύκολα να βρουν άλλους πελάτες αλλού, προειδοποίησε η Κομισιόν, η οποία τηρεί επιφυλακτική στάση ως προς αυτό το θέμα που διαιρεί τα κράτη μέλη.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να επιδιώκει άλλους τρόπους για να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους καταναλωτές και τη βιομηχανία και να μειώσει την πίεση στην αγορά. Η Επιτροπή τονίζει ότι θα εμβαθύνει τη συζήτησή της με τα κράτη μέλη σχετικά με τους καλύτερους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, αναλύοντας επίσης διάφορες ιδέες για ανώτατα όρια τιμών και ενισχύοντας τον ρόλο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ στη διευκόλυνση συμφωνιών χαμηλότερων τιμών με προμηθευτές μέσω εθελοντικών κοινών αγορών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για εργαλεία για τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά ενεργειακών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και θα επανεξετάσει το προσωρινό πλαίσιο για την κρίση για τις κρατικές ενισχύσεις για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν την απαραίτητη και αναλογική υποστήριξη στην οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού.
Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»«Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια των δηλώσεων της προέδρου τη Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΝ.
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε εξάλλου ότι: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν την Κριμαία – Η συμφωνία που απορρίφθηκε από τον Πούτιν
Ταϊβάν: Κρατικό γηροκομείο γιόρτασε τη σοδειά του ρυζιού καλώντας… στρίπερ (video)
Ενεργειακή κρίση: Ποιο καύσιμο συμφέρει ένα νοικοκυριό για να ζεσταθεί (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα ένταση στη δίκη Φιλιππίδη – Ο Σπ. Μπιμπίλας πέταξε λαχεία στη συνήγορο υπεράσπισης
- Βασιλιάς Κάρολος: Δεκάδες μέλη του προσωπικού του κινδυνεύουν με απόλυση μετά την επίσημη ανακήρυξή του
- Πατησίων: Την άρπαξαν και την έσερναν με το αυτοκίνητό τους, μέχρι να της πάρουν το κινητό
- ΚΚΕ για Καζάκο: Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή και τους φοιτητές για την εκπαίδευσή τους
- Κώστας Καζάκος: Δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για εκπαιδευτικούς σκοπούς
- Η νίκη για την Λίβερπουλ και αποθέωση για τον Τσιμίκα
- Ιστορία Ε΄ τάξης: Κεφάλαιο 1ο "Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες"
- Τι κολυμπάει και γελάει
- Μεταγραφή έκπληξη η ΑΕΚ – Αρέσει παίκτης… 30 εκατ., «μπάσιμο» Ολυμπιακού!
- Προσωπικός γιατρός: Πακέτο δωρεάν εξετάσεων στην πρώτη επίσκεψη – Αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Έλενα Χριστοπούλου: «Λύγισε» στον αέρα της εκπομπής – «Ντρέπομαι, την πάτησα τώρα» (Video)
- ΕΣΕΕ στη συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα: Οι αυξημένες τουριστικές ροές δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων
- Ολυμπιακός: Ολοκλήρωσε τη «βόμβα», συμφώνησε με τον Χάμες Ροντρίγκες
- Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου»: Μια θεατρική αφήγηση βασισμένη στο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου – Με τις Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου (photos/video)
- Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σας προκαλώ να φέρετε ένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται στην παρακολούθηση Σπίρτζη
- «Άδειασμα» Βούλτεψη σε Πέτσα: «Λάθος η δήλωση» (Video)
- Δίκη Φιλιππίδη – Σπύρος Μπιμπίλας: «Η δικηγόρος του Πέτρου με κάλεσε για φαγητό και μου αγόρασε… λαχεία!»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ βάζει πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
- ΕΣΕΕ στη συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα: Οι αυξημένες τουριστικές ροές δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων
- «Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου»: Μια θεατρική αφήγηση βασισμένη στο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου – Με τις Χάρις Αλεξίου και Όλια Λαζαρίδου (photos/video)
- Έλενα Χριστοπούλου: «Λύγισε» στον αέρα της εκπομπής – «Ντρέπομαι, την πάτησα τώρα» (Video)
- Γεραπετρίτης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σας προκαλώ να φέρετε ένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται στην παρακολούθηση Σπίρτζη
- Ολυμπιακός: Ολοκλήρωσε τη «βόμβα», συμφώνησε με τον Χάμες Ροντρίγκες
- «Άδειασμα» Βούλτεψη σε Πέτσα: «Λάθος η δήλωση» (Video)
- Δίκη Φιλιππίδη – Σπύρος Μπιμπίλας: «Η δικηγόρος του Πέτρου με κάλεσε για φαγητό και μου αγόρασε… λαχεία!»
- Κώστας Καζάκος: Πρόσφερε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για την εκπαίδευση των φοιτητών
- Ειρήνη Παπά: Η διεθνής καριέρα και οι διάσημοι άνδρες που γοήτευσε (Videos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις στις ΗΠΑ: Περιμένουμε να μάθουμε ποια κόμματα χρηματοδοτούσε ο Πούτιν στην Ελλάδα
- Προσλήψεις ΔΕΔΔΗΕ: Διαθέσιμοι οι πίνακες καλούντων σε συνέντευξη
- Τασούλας για Κώστα Καζάκο: Πληθωρική παρουσία, δεν έπαψε ποτέ να δίνει το «παρών» στα κοινά
- Θεσσαλονίκη: Τοκογλύφοι απήγαγαν 23χρονο γιατί του δάνεισαν και μετά ζητούσαν τα τριπλά
- Σακελλαροπούλου: Με μία ανακοίνωση… ξεμπέρδεψε με τους θανάτους Καζάκου, Παππά, Παντερμαλή και Γκοντάρ
- Απόλυτος διασυρμός για Πέτσα: Ζητάει συγγνώμη με βίντεο… για το «κακό» που έκανε στην κυβέρνηση
- Κινητοποίηση εργαστηριακών γιατρών για χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ και claw back
- Xαράλαμπος Μπονάνος: Υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για θέματα ασθενών με χρόνιο νόσημα
- Τι κολυμπάει και γελάει
- Κάνε ότι κοιμάσαι