Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση: Τι μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπισή τους

Από την αναστολή της αποπληρωμής φοιτητικών δανείων μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ακολουθούν διάφορες στρατηγικές για να μειώσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ζωής και την ενεργειακή κρίση.

Η πανδημία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ για όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν κυρίως τους ευάλωτους, αλλά και τις επιχειρήσεις για να τα βγάλουν πέρα. Ο Guardian

έγραψε τα μέτρα που λαμβάνονται από διάφορες κυβερνήσεις.

Ευρώπη

Αυστρία: Σχεδιάζεται η καταβολή επιδόματος για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους από την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας τα νοικοκυριά θα πάρουν κατά μέσο όρο περίπου 500 ευρώ τον χρόνο

Γαλλία: Πάγωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2021 και επιβλήθηκε πλαφόν 4% στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρισμού, που ισχύει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης δόθηκε επίδομα 100 ευρώ στα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Γερμανία: Η κυβέρνηση δίνει επίδομα 300 ευρώ τον Σεπτέμβριο στους εργαζόμενους, ενώ οι φοιτητές και όσοι παίρνουν κοινωνικές συντάξεις έχουν ήδη λάβει διπλές αποζημιώσεις για την κάλυψη του κόστους θέρμανσης.

Ισπανία: Μειώνεται ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21 στο 5% από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή για τους παραγωγούς ενέργειας θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν από 15 ως 20% το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.

Πολωνία: Δίνει αποζημίωση 630 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που θερμαίνεται με άνθρακα και μικρότερες αποζημιώσεις για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για την θέρμανση άλλα καύσιμα.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση δίνει 1300 ευρώ στους χαμηλοεισοδηματίες για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος και μειώνει τον ΦΠΑ για τους λογαριασμούς ενέργειας στο 9%.

Νορβηγία: Έβαλε πλαφόν στους λογαριασμούς ρεύματος χρεώνοντας την κιλοβατώρα 0,7 ευρώ και η πολιτεία αναλαμβάνει να καλύψει το 80% του ποσού που προκύπτει πέραν της διατίμησης.

Αμερική

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ανέλαβε να βοηθήσει εκατομμύρια πρώην φοιτητές βάζοντας στον πάγο ποσό 10.000 δολαρίων από τα συσσωρευμένα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια. Μειώθηκαν επίσης οι φόροι στα φάρμακα και η κυβέρνηση προτείνει μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Βραζιλία: Μειώθηκαν οι φόροι στα καύσιμα και αυξήθηκαν τα κοινωνικά επιδόματα. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της χώρας, Petrobras ανακοίνωσε μείωση των τιμών των καυσίμων στο διυλιστήριο κατά 7%, που ήταν η τέταρτη στη σειρά μείωση από τα μέσα Ιουλίου.

Χιλή: Ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας στους χαμηλοεισοδηματίες συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επίδομα 120 δολαρίων που δόθηκε στο σύνολο του πληθυσμού.

Ασία

Ιαπωνία: Αυξάνεται κατά 3,3% ο χαμηλότερος μισθός. Επίσης παγώνει η τιμή των εισαγόμενων αλεύρων που διατίθενται στη λιανική.

Ινδονησία: Επιδοματική πολιτική για 20,6 εκατομμύρια νοικοκυριά, με χρήματα που προέρχονται από τον προϋπολογισμό για τα καύσιμα.

Ινδία: Επιβλήθηκαν περιορισμοί στις εξαγωγές ειδών διατροφής, μεταξύ των οποίων το αλεύρι και η ζάχαρη και μειώθηκαν οι φόροι στα εισαγόμενα βρώσιμα λάδια.

Τουρκία: Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 30%, ενώ στο τέλος του περασμένου χρόνου είχε δοθεί αύξηση στους μισθούς κατά 50%.

Αφρική

Νότια Αφρική: Μειώσεις τιμών στις τιμές των καυσίμων, με κυβερνητική απόφαση.

Σαουδική Αραβία: Αυξήθηκαν τα κονδύλια για προγράμματα κοινωνικών δαπανών.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Διπλασιάστηκαν τα ποσά που δίνονται για την οικονομική στήριξη των εμιρατινών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι εξωπλανήτες – Πιθανόν, ο ένας να είναι φιλόξενος για ζωή

Ερντογάν: Η Δύση χρησιμοποιεί «προκλητικές» τακτικές εναντίον της Ρωσίας

Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα