Ενοχλεί τελικά ο καφές το στομάχι; Όλη η αλήθεια

ΥΓΕΙΑ

 

Αν έστω και μία φορά αναρωτηθήκατε αν ο καφές ενοχλεί στο στομάχι, που είμαι σίγουρη πως θα το έχετε κάνει, τότε αυτό το άρθρο θα σας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάτε και θα ξεδιαλύνει τον διάσημο μύθο γύρω από τον καφέ. Πόσες φορές δεν κατηγορήσατε τον καφέ για αυτόν τον έντονο στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί από το πρωί ή πόσες φορές φοβηθήκατε να πιείτε δεύτερο ή τρίτο καφέ μήπως και σας πειράξει στο στομάχι;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά

Αρχικά έχουμε μία επιστημονική μελέτη

που εκπονήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να απαντά σε αυτό ακριβώς το ερώτημα που θέσαμε αρχικά. Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτής της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν προκάλεσε κάποιο είδος γαστρεντερικής δυσλειτουργίας αλλά ούτε και κάποια δυσφορία σχετιζόμενη με το στομάχι. Αντί αυτού μάλιστα φάνηκε ότι πιθανώς η κατανάλωση καφέ ασκεί και αγχολυτική δράση καθώς διεγείρει την εγρήγορση, μετριάζοντας το ψυχοφθόρο και αντιπαραγωγικό στρες. Εύρημα πολύ ενδιαφέρον θα έλεγα ειδικά τη στιγμή που η εποχή που ζούμε και οι ρυθμοί ζωής συχνά πάνε κόντρα στη διαχείριση του άγχους μας.

Ας δούμε όμως κάποια πράγματα και για την διαδικασία παραγωγής του καφέ

Πόσο «φυσικά» παράγεται; Αρκετά φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη μας χαρά και ανακούφιση, κάτι που είναι πολύ θετικό για το στομάχι μας!

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά βήματα παραγωγής του καφέ;

Η όλη διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά με τη συλλογή των σπόρων της καφέας ή καφεόδεντρου. Από τους σπόρους αυτούς θα επιλεχθούν στη συνέχεια οι καλύτεροι, βήμα σημαντικό και ουσιαστικό για την τελική ποιότητα του καφέ. Οι σπόροι αυτοί καβουρδίζονται, ψήνονται δηλαδή, και ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του ψησίματος, διαφοροποιείται το χρώμα και η γεύση του καφέ. Επόμενο βήμα αποτελεί το άλεσμα του «ψημένου» καφέ. Όταν πρόκειται για στιγμιαίο καφέ η διαδικασία δεν σταματά στην άλεση αλλά υπάρχουν άλλα δύο βήματα πριν το τελικό προϊόν. Το πρώτο είναι αυτό του φιλτραρίσματος όπου με λίγα λόγια αφαιρείται το «κατακάθι» του καφέ που σε άλλη περίπτωση θα βλέπαμε για παράδειγμα στο φλιτζάνι του ελληνικού καφέ μας. Και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κλείνουμε με την αφυδάτωση του προϊόντος ώστε να πάρουμε τους γνώριμους σε όλους μας κόκκους του στιγμιαίου καφέ. Τόσο απλά λοιπόν και με τόσο σαφή και συγκεκριμένα βήματα έχουμε το τελικό προϊόν του καφέ στα χέρια μας…ή μάλλον στο στομάχι μας! Τα δύο δε επιπλέον αυτά βήματα στη διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ θα λέγαμε ότι προστατεύουν ακόμη περισσότερο το στομάχι μας καθώς έχει αφαιρεθεί πλήρως το «δύσπεπτο» κατακάθι κάνοντας τον καφέ μας πιο ευκολο-χώνευτο.

Που πηγαίνει η καφεΐνη στο σώμα μας;

Oπως αναφέρει το mednutrition, επόμενο «κατηγορητήριο» έρχεται συχνά αυτό για την καφεΐνη. «Η καφεΐνη με ενοχλεί στο στομάχι», ακούμε συχνά κάποιους να λένε. Δύσκολο να συμβαίνει αυτό θα λέγαμε γιατί πολύ απλά η καφεΐνη δεν προλαβαίνει να μείνει και για πολύ ώρα στο στομάχι μας. Αντίθετα φθάνει γρήγορα στο λεπτό έντερο από όπου απορροφάται ταχύτατα με το 99% αυτής να έχει απορροφηθεί στα πρώτα 45 λεπτά από τη στιγμή κατανάλωσης του καφέ. Από εκεί οδηγείται στο ήπαρ όπου και μεταβολίζεται.

Εδώ όμως ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι περισσότερο ή λιγότερο «ευαίσθητοι» στην καφεΐνη.

Οι λιγότερο ευαίσθητοι στην καφεΐνη θα μεταβολίσουν γρήγορα τον καφέ, θα νιώσουν άμεσα την τόνωση που προσφέρει αλλά αντίστοιχα η εγρήγορση αυτή θα διαρκέσει λιγότερο, κάτι που τελικά οδηγεί συχνά αυτή την κατηγορία ανθρώπων να πίνουν περισσότερους καφέδες. Από την άλλη όχθη συναντάμε τους περισσότερο ευαίσθητους, αυτούς που θα δηλώσουν/νομίζουν πως τους «πειράζει» ο καφές. Τι συμβαίνει με αυτούς; Τίποτα το περίεργο. Απλώς μεταβολίζουν πιο αργά τον καφέ με αποτέλεσμα να νιώθουν για περισσότερη ώρα την εγρήγορση.

Συμπερασματικά

Μήπως λοιπόν είναι αυτά τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να βιώνει και να θεωρεί πως τον «πειράζει» η καφεΐνη; Αν ανήκετε πράγματι στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανθρώπων μπορείτε απλά να μετριάσετε λίγο την ποσότητα των καφέδων που πίνετε ή ενδεχομένως να τον φτιάχνετε πιο ελαφρύ.

Δεν είμαι σίγουρη στο ποια κατηγορία ανήκω, αλλά επειδή σίγουρα κατατάσσομαι στους οπαδούς του καφέ σας χαιρετώ με έναν ζεστό νες στο χέρι και σας εύχομαι καλή συνέχεια!

 

καφέςστομάχιεπιπτώσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα