Ένταση στη Βουλή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: «Είστε ομοφοβικοί» - «Σεβόμαστε νόμους και ήθη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει μέχρι το βράδυ, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων, ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίμαχο άρθρο 12, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ,

Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ δέχτηκε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε πλήρως ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι».

Ταυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την τροπολογία που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητείται η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την «ασέλγεια παρά φύση» μεταξύ ανδρών και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο. Στην αιτιολογική έκθεση, οι πέντε βουλευτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη απαρχαιωμένη, τονίζοντας ότι «στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος τους».

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι «είναι προβληματική η διάταξη 347 του Ποινικού Κώδικα, γιατί αφορά μόνον άνδρες», επισήμανε ότι «η κανονιστική της εμβέλεια καλύπτεται από το άρθρο 339 που αφορά αποπλάνηση ανηλίκων», ενώ σημείωσε ότι είναι σε αχρηστία το άρθρο 342 για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου που αφορά τις «μωρομάνες» κρατούμενες, ορίζεται η δυνατότητα για κατ’ οίκον περιορισμό σε μητέρες που το παιδί τους θα έχει ηλικία μέχρι 8 ετών, και όχι 5 όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ το δικαίωμα αυτό θα έχουν πλέον και όσες καταδικάζονται για κακουργήματα με ποινές μέχρι 10 ετών και δεν θα αφορά περιπτώσεις μόνο για πλημμελήματα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το άρθρο 42, για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και του ανακριτή και του εισαγγελέα, και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποσαφήνισε περαιτέρω, τη διάταξη που αφορά την ατιμωρησία πράξεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, προσδιορίζοντας ότι ισχύει «εφόσον γίνεται για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος» και όχι μείζονος όπως αρχικά προβλεπόταν.

Τη στήριξη τους στο νομοσχέδιο δήλωσαν, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλα τα άρθρα στην Ολομέλεια, και το ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι θα διαφοροποιήσει τη θετική του στάση, αν ο υπουργός υιοθετήσει σωρεία τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Κατά του Συμφώνου Συμβίωσης τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σκληρή κριτική άσκησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, πυροδοτώντας προς στιγμή το κλίμα και προκαλώντας την άμεση αντίδραση, τόσο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου όσο και του βουλευτή του κόμματος Σπυρίδωνα Λάππα.

«Το άρθρο 21 του Συντάγματος καταδεικνύει τον θεσμό της οικογένειας ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του έθνους. Επίσης το ελληνικό σύνταγμα προστατεύει την μητρότητα. Δεν πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας; Υπάρχει μητρότητα στους άνδρες;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης.

«Ο λόγος σας είναι άκρως ομοφοβικός», αντέδρασαν έντονα η κ. Κατριβάνου και ο κ. Λάππας.

«Όχι δεν είμαστε ομοφοβικοί. Είμαστε σύμφωνοι με το νόμο, τα ήθη και τα έθιμα μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», απάντησε ο κ. Κόκκαλης, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή η οικογένεια, η μητέρα και το παιδί προστατεύεται κ. υπουργέ από το ελληνικό Σύνταγμα, θα το βρείτε μπροστά σας. Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις».

Νωρίτερα, η κ. Κατριβάνου είχε υπογραμμίσει ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα μέτρο ισονομίας και αυτονόητης συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και είναι μια σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα στην Ελλάδα».

«Μας προβλημάτισε ιδιαίτερα ο ομοφοβικός λόγος που ακούστηκε το προηγούμενο διάστημα. Οφείλουμε να πάρουμε όλοι την ευθύνη μας, για να μην υπάρξουν άλλα σχόλια ρατσιστικά και να μην δεχτούμε να ξανασυμβεί αυτό στη συζήτηση. Είναι ώριμο αίτημα στην ελληνική κοινωνία η υιοθεσία. Το τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του δεν είναι ιδιωτικό. Το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Και δεν είναι ιδιωτική υπόθεση να είσαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας», υποστήριξε η κ. Κατριβάνου.

Βουλήσύμφωνο συμβίωσηςαντιδράσειςΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα